Nieuws

LOKAAL: TIENEN | Aangereden huiskatten verdwijnen ongeïdentificeerd in de diepvriezer

Team Vooruit

Saturday 23

October 2021 10:38

In Vlaanderen is het sedert 01/11/2017 verplicht om je huiskat te laten chippen en te laten registreren in de centrale databank CatID. Wanneer jouw kat verloren is, kan men dit in CatID ook meteen zelf aanpassen. Van zodra het dier wordt teruggevonden is het via de registratie en het uitlezen van de chip daarna makkelijk om het huisdier terug verenigen met het baasje. 

Wanneer het minder goed afloopt en de kat werd aangereden of dood langs de kant van de weg wordt teruggevonden, zou je denken dat ook in dat geval het dier via het uitlezen van de chip wordt geïdentificeerd en de eigenaars hiervan worden verwittigd. Tot onze verbazing gebeurt dit in onze stad echter niet.

“In Tienen worden dode katten opgehaald door de technische dienst en verdwijnen daarna simpelweg in de diepvriezer zonder het dier te identificeren. Wij zijn ontzettend verbaasd hierover, ook omdat de technische dienst van onze stad blijkbaar nog steeds niet over chiplezers beschikt. Als de diepvriezer vol is, worden de dode katten opgehaald door een firma zonder dat de eigenaars hiervan verwittigd worden”, aldus Dominique Wilmots van Vooruit Tienen.

Bart Thomas: “Voor veel mensen is hun huisdier een deel van de familie of zelfs hun beste vriend. Wanneer mensen hun huiskat niet meer thuiskomt, zie je dan ook vaak dat mensen via Facebook een oproep doen of foto’s van hun dier in de stad gaan ophangen, in de hoop dat iemand hun huisdier heeft gezien. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de stad nog niet heeft geïnvesteerd in deze chiplezers.  Voor Vooruit Tienen moet hier dringend werk van gemaakt worden. Het kan voor ons niet dat mensen zoekacties organiseren en elke dag hopen dat hun dier toch terug naar huis komt, terwijl het aangereden dier misschien reeds is opgehaald door de stadsdiensten en zonder het uitlezen van de chip reeds in de diepvriezer is beland.”

Op de volgende gemeenteraad zal Vooruit Tienen dan ook een suggestie doen om een procedure uit te schrijven zodat mensen die hun huiskat kwijt zijn, in deze situatie niet langer in het ongewisse moeten blijven.”



Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant