programma kortrijk
-
Kortrijk wil vooruit
Posted by Team Vooruit · September 11, 2024 4:14 PM · 1 reaction
“Kortrijk is mooier geworden. Kortrijk leeft weer”. Je hoort het bij veel mensen. Je ziet het ook. Vandaag keren mensen terug van Gent of elders naar Kortrijk. Onze inwoners zijn trotser dan ooit op hun stad Kortrijk, op ‘de platse’ van iedere deelgemeente. Dat komt niet vanzelf. Om een stad vooruit te helpen, daarvoor moet je samenwerken en ja, gewoon hard werken. De voorbije twaalf jaar was dat het engagement van Vooruit in het stadsbestuur: hard werken en elke dag ons best doen om het verschil te maken op het vlak van sociaal beleid en zorg, natuur en jeugd, mobiliteit en openbare ruimte. Is er nog veel werk? Zeker. Morgen willen we nog meer de handen uit de mouwen steken. Wie tevreden achteroverleunt, die valt stil. Terwijl mensen vooruit willen in het leven. Kortrijk is een stad van samenkomen, samen doen, samen beleven, samenzijn. Een stad waar generaties elkaar ontmoeten, culturen elkaar vinden en waar we zorgen voor elkaar. Dat is wat we doen op de Maandagmarkt, in de vele sportclubs en verenigingen, tijdens de Sinksenfeesten, de Tinekesfeesten en al die andere evenementen in deelgemeenten en wijken. Dat is ons nieuw engagement: samen met u bouwen aan een betaalbare, zorgzame en veilige stad. Door te investeren in zorg, in verkeersveiligheid, in onze natuur en onze kinderen, in goede dienstverlening, in de kwaliteit van het leven. In alle deelgemeenten, in elke wijk. En, belangrijk, voor iedereen.
-
1) Wonen en leven in Kortrijk betaalbaar houden
Posted by Team Vooruit · September 09, 2024 4:15 PM · 1 reaction
Betaalbaar wonen in Kortrijk, ook aan de Leie
Ook Kortrijk moet betaalbaar blijven voor iedereen. Want op sommige plaatsen in onze stad dreigt wonen voor gewone mensen onbetaalbaar te worden.
Gronden of gebouwen van de stad die niet meer nodig zijn voor de eigen werking, zullen in de eerste plaats worden ingezet voor betaalbaar en sociaal wonen. Dat geldt bij uitstek voor de gronden op de Budatip aan de Leie, eigendom van het OCMW. We verkopen die gronden niet maar bouwen er betaalbare woningen voor jonge gezinnen en singles, en sociale woningen voor ouderen. Ook Kortrijkzanen met een bescheiden of normaal inkomen verdienen de kans om op een mooie locatie aan de Leie te wonen.
We geven prioriteit aan aangepaste woonprojecten voor ouderen in de centra van onze stad en deelgemeenten, waardoor elders in de stad woningen vrijkomen voor jonge gezinnen.
We richten een Kortrijkse wooncoöperatie op die betaalbare woonprojecten ontwikkeld voor vooral jonge Kortrijkzanen. Door aandelen te kopen kunnen jongeren mede-eigenaar worden van de coöperatie en er een woning huren.
We voeren een taks in op tweedeverblijven van mensen van buiten Kortrijk en gebruiken de opbrengsten voor betaalbare woonprojecten.
Stad Kortrijk schaart zich achter de Woonzaak en bestrijdt actief de toenemende wooncrisis in Vlaanderen in eigen stad.
Voldoende sociale woningen
De ambities uit het Woonplan op vlak van sociaal wonen (1.000 extra sociale woningen tegen 2040) moeten concreet worden gerealiseerd, de stad neemt hier mee initiatief door te onderhandelen met projectontwikkelaars en door gronden en gebouwen ter beschikking te stellen van woonmaatschappij SW+, bijvoorbeeld op de Pradosite.
We brengen de grote renovatieprojecten van SW+ in de bestaande sociale woonwijken tot een goed einde. We vermijden daarbij langdurige leegstand en verloedering door vervallen gebouwen meteen te slopen. Door gebruik te maken van modulaire wooneenheden kunnen mensen in de buurt blijven wonen en worden er geen andere sociale woningen geblokkeerd. SW+ zet ook in op kleinschaligere projecten doorheen de stad.
Bij de toewijzing van sociale woningen waken we erover dat de meest kwetsbare doelgroepen niet uit de boot vallen.
Een dak boven ieders hoofd
We willen niet dat mensen in Kortrijk op straat de nacht moeten doorbrengen. Samen met het CAW investeren we verder in onze nachtopvang waarvan we de capaciteit de afgelopen jaren vertienvoudigd hebben tot 9.000 overnachtingen op jaarbasis. Ook overdag zorgen we voor begeleiding van daklozen en medische opvolging via het project met straatverpleegkundigen. We evolueren met het Housing First project van de stad naar een echte Housing First werking met huurcontracten op naam van de bewoner.
We zorgen voor voldoende en goed onderhouden doorgangswoningen om gezinnen op te vangen die niet meer in de eigen woning terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat deze onbewoonbaar is verklaard, en nog geen nieuwe woonst konden vinden. Er komen crisiswoningen bij om gezinnen in crisis, bijvoorbeeld omwille van familiaal geweld, een onderkomen te kunnen bieden.
Consumentenpunt en Vrijetijdsloket in de Nieuwe Deelfabriek
De Nieuwe Deelfabriek in de gerestaureerd oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat opende onlangs de deuren. Het is een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om materiaal te ruilen, delen of herstellen. Het project kreeg al meteen de Europese prijs voor sociale dienstverlening. Deze unieke samenwerking tussen het sociale beleid van Kortrijk, 14 zeer diverse vrijwilligersinitiatieven, een nieuwe leerwerkplaats en een Mini-VORK (volksrestaurant) is uitstekend uit de startblokken geschoten en moet alle kansen krijgen om te groeien en te bloeien.
Een aantal zaken willen we er nog verder uitbouwen zoals het Vrijetijdsloket voor mensen met minder middelen en een Consumentenpunt dat inwoners informeert over hun rechten en mogelijkheden als consument en hun uitgaven helpt te drukken, bijvoorbeeld met groepsaankopen.
Betaalbare dienstverlening en vrijetijdsbeleving
Publieke dienstverlening is er om mensen te dienen, niet om geld te verdienen. Daarom zet Vooruit Kortrijk al jaren in op betaalbare dienstverlening, met sociale tarieven voor Kortrijkzanen met een beperkt inkomen. Denk maar aan de gezonde en goedkope maaltijden in volksrestaurant VORK of in de wijkcentra en de maaltijden aan huis. We bouwen dit verder uit met onder meer ook sociale tarieven in het containerpark en met goedkopere huisvuilzakken.
Een duik in het zwembad, tekenles volgen, aansluiten bij een sportclub of een muziekoptreden bijwonen: ook dit moet voor iedereen haalbaar blijven. De gewone tarieven voor het vrijetijdsaanbod van de stad houden we zo laag mogelijk. We bouwen het systeem van de UiTPAS met kansentarief verder uit. Zo kunnen we niet alleen 80% korting geven aan de meest kwetsbare Kortrijkzanen maar ook een tussentarief van 50% korting aan iedereen met een bescheiden inkomen.
We gaan voor een sociaal afvalbeleid. We houden de groene fractie in het containerpark gratis voor iedereen en voeren sociale tarieven in op het containerpark voor mensen met minder inkomen. Wie het minder breed heeft, heeft recht op een aantal gratis huisvuilzakken per maand.
Voor de meest kwetsbaren voorzien we ook in aanvullende financiële steun (het Kortrijkse Menswaardig Inkomen) waarbij op basis van een wetenschappelijke tool berekenen wat iemand nodig heeft om menswaardig te kunnen leven. Hiervoor moet men aan een aantal voorwaarden voldoen zoals werken of een opleiding of activeringstraject volgen.
Bij het toekennen van steun of sociale voordelen baseren we ons niet langer op een bepaald sociaal statuut zoals leefloon of werkloosheid maar op het reële inkomen van iemand. Hierdoor komen ook mensen uit de lagere middenklasse met een bescheiden inkomen uit arbeid in aanmerking.
Mobiliteit is een basisrecht
Mobiliteit is een basisrecht en moet betaalbaar zijn voor jong en oud.
Willen we dat al onze kinderen en jongeren zich veilig en vlot kunnen verplaatsen naar school, hun hobby’s of een feestje? Dan moeten we het openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk maken. We verhogen de maximumleeftijd voor gratis busvervoer van 6 jaar naar 18 jaar.
Voor minder mobiele mensen en senioren die niet altijd een beroep kunnen doen op het aanbod van De Lijn, voorzien we goedkope taxibonnen. Onlangs hebben we het budget hiervoor verdrievoudigd. Als de nood groter wordt gaan we niet besparen op de mobiliteit van de mensen maar passen we ons budget aan.
Gezonde en betaalbare maaltijden voor iedereen
Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene heeft sterk ingezet op gezonde en betaalbare maaltijden met als resultaat een uitbreiding van ons aanbod maaltijden via volksrestaurant VORK, de wijkcentra en de dienst maaltijden aan huis tot 250.000 maaltijden per jaar. Afhankelijk van je financiële mogelijkheden kan je van deze maaltijden genieten aan een standaard, sociaal of extra sociaal tarief. Dit sterke publieke aanbod moet blijven bestaan.
We blijven strijd voeren tegen voedselverspilling en zetten in op herverdeling naar de mensen die dit het meest nodig hebben. Met het door Kortrijk opgestarte initatief Food Act 13 werd in vijf jaar tijd al 2 miljoen kilogram verse voeding van de vuilnisbak gered en herverdeeld onder onder meer dan 80 sociale organisaties in Kortrijk en de regio. Onder meer de sociale kruidenier De Vaart in de Deelfabriek maakt hier dankbaar gebruik van om kwetsbare gezinnen aan voeding te helpen.
Een ambitieus beleid voor sociale vooruitgang
We blijven investeren in een ambitieus beleid voor sociale vooruitgang en tegen armoede. Het beleid van schepen Philippe De Coene is toonaangevend in Vlaanderen en maakt het verschil. Onder het motto ""voor kwetsbare mensen is alleen het beste goed genoeg"" kwamen er spraakmakende initiatieven tot stand zoals het Volksrestaurant VORK en de Nieuwe Deelfabriek die er zonder Vooruit nooit waren gekomen.
De sociale dienstverlening van het OCMW wordt niet meer georganiseerd vanuit één centraal sociaal huis maar vanuit wijkteams op 12 verschillende locaties in stad en deelgemeenten. Gezinnen kunnen in eigen buurt terecht bij één maatschappelijk werker die zorgt voor één samenhangend plan om hen vooruit te helpen. Met deze reorganisatie is Kortrijk een pionier in Vlaanderen en kunnen we meer en beter mensen helpen, er vroeger bij zijn voor problemen escaleren én ligt de drempel om aan te kloppen voor hulp veel lager. Om deze reorganisatie alle kansen op slagen te geven moeten we blijven investeren in onze sociaal werkers, in onze wijkteams en in nauwe samenwerking met onze partners. Onze sociaal werkers moeten ook aanwezig zijn bij de sociale organisaties in de wijk of omgekeerd plaats voorzien voor deze organisaties in onze wijkcentra.
Waar nodig breiden we ons buurtwerk uit, zoals in de omgeving van de wijk Blauwe Poort. En we zetten nog meer in op ervaringsdeskundigen in armoede, mensen die armoede kennen uit eigen ervaring en de brug kunnen leggen tussen mensen in armoede en de sociale dienstverlening.
We breiden het aantal warme plekken in stad uit waar kwetsbare mensen terecht kunnen uit, burgerinitiatief Enchanté startte ook in Kortrijk een netwerk van hartelijke handelaars en burgers op dat kleine diensten aanbiedt aan iedereen die het kan gebruiken.
Nog meer mensen aan het werk helpen
Werken is een recht én een plicht voor iedereen die kan werken. Kortrijk heeft een sterke dienst werk en activering en is onder Vooruit-schepen Philippe De Coene één van de beste centrumsteden geworden op het vlak van activering van onder meer leefloners. De afgelopen jaren hebben we ook sterk ingezet op sociale ondernemingen zoals volksrestaurant VORK, voedselherverdeelorganisatie Food Act 13 en de nieuwe Deelfabriek waar mensen opgeleid en begeleid worden naar werk in de reguliere of sociale economie.
In VORK werken we samen met de horeca en de VDAB om opleidingen keuken- en zaalpersoneel aan te bieden. Binnen de Kortrijkse leerwerkplaats willen we nu ook BOUW opzetten, een opleiding voor het knelpuntberoep van bouwvakkers in samenwerking met de VDAB, de vakscholen en Embuild (de vroegere Confederatie Bouw).
We centraliseren onze dienst en onze leerwerkvloeren zoveel mogelijk in het bedrijvencentrum Kanaal127, deze site is in eigendom van Stad en OCMW Kortrijk en is destijds ook opgestart als bedrijvencentrum voor sociale economie. Zo komen we tot een nog efficiëntere werking. We blijven zoeken naar mogelijkheden om onze Leerwerkplaats uit te breiden maar ook om de samenwerking met privébedrijven te versterken.
Voor wie de stap naar een activeringstraject richting werk nog te zwaar is, zetten we in op sociale activering. Bij sociale activering ligt de focus op het verhogen van de maatschappelijke participatie en het doorbreken van sociaal isolement via maatschappelijk zinvolle activiteiten. Zo leren we mensen meubels opknappen in de meubelmakerij Stal13.
-
2) Nog meer investeren in zorg, kinderopvang en onderwijs
Posted by Team Vooruit · September 07, 2024 4:17 PM · 1 reaction
Investeren in nog meer kinderopvang
Vooruit-schepen Philippe De Coene heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in de Kortrijkse kinderopvang. Het aanbod werd veel groter, zowel in het centrum als de deelgemeenten. Maar het werk is niet af want nog niet alle ouders vinden meteen een plaats.
Daarom willen we verder uitbreiden, niet alleen op de bestaande locaties maar ook op nieuwe sites. Hof te Coucx aan het Stadsgroen Marionetten is vandaag al een plek voor kinderen en jongeren. Het is de ideale plaats om de vakantieopvang van Zorg Kortrijk verder uit te breiden. Het nog niet-gerestaureerde deel van de beschermde hoeve pakken we aan en richten we in voor extra opvang van baby’s en peuters. We werken hiervoor nauw samen met de vele werkgevers op Hoog Kortrijk die vaak ook op zoek zijn naar een aanbod kinderopvang voor hun werknemers.
Ook op andere plaatsen kan de stad het aanbod versterken. Net zoals in de Condédreef willen we ook bij de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk in Aalbeke, Bissegem, Bellegem en Heule kinderopvang voorzien. Zelfstandige opvanginitiatieven en onthaalouders blijven we steunen met premies en begeleiding vanuit de stad.
De stad neemt de coördinatie van de buitenschoolse kinderopvang best zelf in handen. We gaan voor kwalitatieve buitenschoolse opvang voor elk kind in de lagere school, naar het voorbeeld van Leuven. Dit betekent dat zowel Vlaanderen als de stad hier meer moeten in investeren. Ook in de vakantieopvang voor kinderen uit de lagere school. We vragen scholen hun infrastructuur open te stellen tijdens weekends en schoolvakanties.
We blijven ook solidaire kinderopvang, waarbij ouders afwisselend zorgen voor elkaars kinderen in vakantieperiodes, ondersteunen vanuit de stad.
De campussen van Zorg Kortrijk: nergens beter!
De vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk staan aan de top staan op vlak van prijs en kwaliteit in regio Kortrijk. We groeien verder naar brede zorgcampussen: op alle vijf sites in Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Kortrijk en Heule bieden we niet alleen ouderenzorg maar ook kinderopvang, ontmoeting voor de buurt en sociale dienstverlening aan.
Vooruit-schepen Philippe De Coene heeft tientallen miljoenen geïnvesteerd in nieuwe zorgcampussen in Bellegem (De Zon) en Kortrijk (’t Huis). Intussen zijn Biezenheem Bissegem en Ter Melle Heule aan een grondige vernieuwing toe. We bouwen deze woonzorgcentra om tot hypermoderne zorgcampussen net zoals ’t Huis in de Condédreef. De grote investeringen in zorg financieren we onder andere door de opbrengst van de verkoop van OCMW-eigendommen enkel te gebruiken voor investeringen in zorg en sociaal beleid. Voor ons is dat niet meer dan normaal: het publieke patrimonium van het OCMW dient om sterke zorg en sterk sociaal beleid waar te maken.
Van privatisering van (delen van) Zorg Kortrijk kan geen sprake zijn, we moeten integendeel het aanbod nog uitbreiden en vernieuwen om tegemoet te komen aan de groeiende zorgnoden in een vergrijzende samenleving. Zo breiden we de dienst thuiszorg (maaltijdbedeling, poetshulp) uit tot een volwaardige dienst voor gezinszorg. In Bissegem stellen we een andere belangrijke investering voor: de beschermde hoeve Armengoed bij Stadsgroen Ghellinck aan de Tientjesstraat wordt naast een ontmoetingsplek voor de buurt met zachte horeca ook een centrum voor mensen met jongdementie en mensen met een handicap. Aan de Condédreef op gronden van het OCMW onderzoeken we de piste van zorgwonen voor bejaarde Kortrijkzanen die nog zelfstandig willen wonen maar terzelfdertijd ook gebruik willen maken van het uitstekende en betaalbare zorgaanbod van Zorg Kortrijk.
Scholen, ouders en leerlingen sterker maken
Kortrijk trekt steeds meer jonge mensen tussen 25 en 35 jaar aan. Meer jonge gezinnen betekent dat ook het onderwijs in de stad moet groeien. In sommige scholen zijn er nu al wachtlijsten. We helpen scholen om te groeien.
Onze scholen staan vandaag voor heel wat uitdagingen. De stad kan hen steunen met onder meer opvang, huiswerkbegeleiding, gezonde en betaalbare maaltijden en sociale dienstverlening op school of in de wijk. We behouden onze sterke brugfiguren in het lager en middelbaar onderwijs en zoeken middelen om deze werking verder uit te breiden, de scholen zijn hiervoor zelf vragende partij.
In onze stad hebben we ook heel veel ervaring in huis met betrekking tot herstelgericht oplossen van conflicten en onveiligheid op school met onder meer expertisecentrum Ligand. We zetten deze ervaring nog meer in om leerkrachten en leerlingen te ondersteunen en bij te dragen aan een veilig schoolklimaat. Een doorgedreven herstelgericht beleid zorgt er ook voor dat spijbelen, vroegtijdig schoolverlaten en ongekwalificeerde uitstroom van jongeren drastisch daalt.
We laten geen enkel jong Kortrijks talent verloren gaan. We blijven het Talentatelier voor Jongeren (TAJO) ten volle ondersteunen. TAJO laat jongeren tussen 10 en 14 jaar via interactieve ateliers kennismaken met de meest uiteenlopende beroepen. Zo kunnen de jongeren zelf ervaren welke vakgebieden hen aanspreken en worden ze gestimuleerd om te gaan studeren. Want zoals TAJO zelf zegt: alleen wie kansen krijgt, kan ze grijpen.
We waken ook over het welzijn van de groeiende studentenpopulatie in Kortrijk. Er is nood aan voldoende betaalbare studentenkoten. Vanuit Kortrijk Studentenstad blijven we activiteiten voor studenten ontplooien en we zorgen dat studenten zich vlot en duurzaam kunnen verplaatsen door voordelige busabonnementen en studentenfietsen.
Een lokaal gezondheidsbeleid voor iedereen
We bouwen het lokale gezondheidsbeleid verder uit op basis van de door UGent uitgevoerde wetenschappelijke studie naar de noden in Kortrijk.
In september opent op de wijk Drie Hofsteden, in de Bildings, ‘Lijn 1’. Lijn 1 is een nieuw centrum om mensen dichter bij de eerstelijnszorg te brengen. Dat doen we samen met de Kortrijkse huisartsen, tandartsen en andere zorgverstrekkers. De brede eerstelijnspraktijk Lijn 1 is een groepspraktijk met verschillende hulpverleners. Iedereen uit Groot-Kortrijk is er welkom. Hoewel er geen huisartsen en tandartsen aanwezig zijn, vind je bij Lijn 1 wel zorgverleners zoals een psycholoog, mondhygiënist, medisch pedicure en anderen. Lijn1 zal ook dienst doen als meldpunt voor huisartsen: patiënten met hulpvragen van administratieve of sociale aard kunnen door hen worden aangemeld bij het Wijkgericht Sociaal Werk van de stad. Door deze rechtstreekse lijn tussen zorgverstrekker en welzijn ontzorgen we de artsen.
We brengen hulpverleners in een wijk of deelgemeente regelmatig samen in eerstelijnsplatformen, dit bevordert een duurzame en actieve samenwerking.
We zetten in op het mentaal welzijn van onze jongeren door verder te bouwen op initiatieven zoals het Overkophuis. In Lijn1 voorzien we zelf ook een aanbod eerstelijnspsychologische hulp. Hiervoor werken we samen met onze goede partner CAW.
We pleiten voor de oprichting van een HIV referentiecentrum in AZ Groeninge.
We denken ook de gezondheid van onze huisdieren. Gezinnen in moeilijkheden kunnen via de sociale diensten van de stad een beroep doen op steun voor medische zorgen voor hun huisdier. Op vandaag kan dit reeds door tussenkomst van de Stichting Prins Laurent.
-
3) Vlotte en toegankelijke dienstverlening dichtbij huis
Posted by Team Vooruit · September 05, 2024 4:18 PM · 1 reaction
Opnieuw een containerpark voor Kortrijk centrum
Was het sluiten van containerparken in Kortrijk de juiste keuze? De tevredenheid van de Kortrijkzanen over het afvalbeleid is gedaald van 90% in 2017 naar 73% in 2023. Er komen heel wat klachten van Kortrijkzanen over het aanbod aan containerparken.
We willen terug naar het beleid van Vooruit-schepen Bert Herrewyn, bevoegd voor afvalbeleid van 2013 tot en met 2018. Dat betekent dat er naast de parken van Rollegem en Heule terug een gebruiksvriendelijk containerpark komt in Kortrijk voor het centrum en alle wijken daarrond. Ook personen met een bestelwagen of lichte vracht moeten terecht kunnen op de parken van Stad Kortrijk.
We bouwen ook de werking van het mobiele containerpark, een succesvol initiatief van Bert, verder uit. Met Vooruit komen er bovendien compostpaviljoenen in elke wijk met voldoende ruime openingsuren. We helpen mensen bij het - binnenkort door Vlaanderen verplicht - sorteren van GFT afval.
Ook zonder afspraak naar het stadhuis
Drie weken vooraleer je een afspraak kan maken om een document af te halen? Het is helaas geen uitzondering. Het stadhuis op afspraak biedt heel wat voordelen maar een bijsturing is nodig. We zorgen voor een vrije inloopbalie zonder afspraak voor wie bereid is even te wachten. Door te werken met een systeem van kluisjes zorgen we dat je officiële documenten zoals een reispas of rijbewijs ook zonder afspraak en buiten de openingsuren kan ophalen.
We herstellen en versterken het busvervoer in Kortrijk
De Vlaamse besparingen bij De Lijn moeten omgebogen worden. Ook in Kortrijk kwam er een nieuw vervoersnetwerk met weliswaar enkele verbeteringen maar ook helaas met het schrappen van bushaltes in wijken in Kortrijk en deelgemeenten. Vooruit zal zowel in Brussel als vanuit Kortrijk op tafel blijven kloppen tot de bussen terugkomen naar de getroffen wijken.
We verwachten van De Lijn ook een oplossing, bijvoorbeeld via een shuttledienst, die minder mobiele mensen toelaat om zich vlot te verplaatsen tussen de busterminals ten noorden en ten zuiden van het station.
Dienstverlening dichtbij huis met het nieuwe wijkstation
Zoals Vooruit-schepen Philippe De Coene en het OCMW al het goede voorbeeld gaven door de sociale dienstverlening te organiseren via wijkteams op 12 verschillende plaatsen in stad en deelgemeenten, zo willen we ook het stadhuis naar de mensen brengen. Dat doen we met een nieuw concept: het ‘Wijkstation’. In een Wijkstation bieden we zoveel mogelijk dienstverlening aan: de administratieve en sociale dienstverlening van Kortrijk naast dat van partners, zoals de woonmaatschappij SW+. Zo wordt onze dienstverlening vlot bereikbaar voor iedereen.
Voortaan organiseren we het onthaal van nieuwe inwoners ook per wijk, zodat ze de dienstverlening in de buurt meteen beter leren kennen. Digitale dienstverlening laat toe om van thuis uit zaken te regelen, hierbij waken we er wel over dat iedereen mee kan. Via gratis en goedkope lessen over alles van internet tot whatsapp, met onze digipunten en onze computervrijwilligers van @llemaal digitaal en door hulp en advies van onze digitale brugfiguren willen we opnieuw duizenden Kortrijkzanen wegwijs maken in de digitale wereld.
-
4) Een veilige en nette stad, straten, voetpaden en fietspaden
Posted by Team Vooruit · September 03, 2024 4:19 PM · 1 reaction
Resoluut kiezen voor verkeersveiligheid
Iedereen wil dat onze kinderen zich veilig kunnen verplaatsen in Kortrijk. Elk slachtoffer in het verkeer is er één te veel. Het verkeersveiligheidsfonds van Vooruit-schepen Axel Weydts moet blijven en opnieuw gespijsd worden met miljoenen euro’s. We gebruiken hiervoor onder meer de inkomsten uit parkeren en snelheidsboetes, die we zo terug investeren in meer veilige wegen, fiets- en voetpaden.
We geven prioriteit aan de veiligheid op schoolroutes en in schoolomgevingen, op basis van een analyse en prioriteitenlijst van de gevaarlijkste punten. Er komt in overleg met de scholen een schoolstraat in elke schoolomgeving waar dit mogelijk is. Dit is een straat met een schoolingang waar een half uur voor het begin en na het einde van de schooldag enkel fietsers en voetgangers toegang krijgen.
De verkeersveilige heraanleg van de kruispunten met de R8 is een absolute topprioriteit. We dringen aan bij de Vlaamse regering om hierop te focussen en megalomane plannen zoals het project Kanaal Bossuit Kortrijk op te bergen.
Een bereikbare en leefbare stad
Schepen Axel Weydts legde de basis voor een nieuw mobiliteitsplan voor heel Kortrijk waarmee de volgende bestuursploeg aan de slag kan. Vooruit gaat voor een bereikbare maar ook leefbare en verkeersveilige stad.
Het is belangrijk dat doorgaand verkeer geweerd wordt uit onze wijken maar dat wie minder mobiel is en niet zonder auto kan, ook nog vlot de stad kan bereiken en er parkeren. Sluipverkeer halen we zoveel mogelijk uit de woonwijken, bijvoorbeeld door te werken met verkeersfilters waarbij bewoners wel doorgang hebben en sluipverkeer niet.
Kortrijk blijft één van de goedkoopste centrumsteden om te parkeren en dat willen we zo houden. Met de komst van de gloednieuwe Parking Station zijn er 900 comfortabele parkeerplaatsen bijgekomen. We onderzoeken of Parking Schouwburg kan worden omgevormd tot een gratis buurtparking voor wie in het centrum woont. We verdubbelen het aantal parkeerplaatsen voor personen met een handicap en buurtbewoners en blijven voordelige parkeerkaarten voorzien voor zorgverleners.
Duurzame mobiliteit: Kortrijk Fietst, Kortrijk Stapt, Kortrijk Deelt
Dankzij het Kortrijk Fietst-plan van schepen Axel Weydts heeft de fietser een volwaardige plaats gekregen in het mobiliteitsbeleid van de stad. Kortrijk werd in 2020 uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsstad. En de stad zet alles in het werk om een echte fietsstad te worden met investeringen in veilige fietsverbindingen, fietszones en fietsstraten, buurtfietsstallingen, deelfietsen en zelfs een heuse servicefietsenstalling met het Fietskot in de Leiestraat.
We voeren het Fietsrouteplan met 16 prioritaire fietsroutes in Kortrijk en deelgemeenten verder uit. Van dit Fietsrouteplan dat meerdere legislaturen overspant is overigens al 60% in uitvoering: de fietstrajecten zijn gerealiseerd, opgestart of in studie. Er komen nog buurtfietsstallingen bij in buurten waar hier nood aan is.
De afgelopen jaren is een recordaantal straten en voetpaden heraangelegd. Maar er is nog veel werk. Daarom verdubbelen we het budget voor de heraanleg van voetpaden. Voor plaatselijk herstel richten we een voetpadenbrigade op die snel ter plaatse komt. We voorzien voldoende ploegen om onze voetpaden en straten netjes te houden.
Het aanbod deelmobiliteit is gegroeid en moet blijven groeien: meer deelwagens, deelfietsen en (correct te parkeren) deelsteps. We verdriedubbelen het aantal deelwagens tegen eind 2030.
De stad stimuleert het gebruik van elektrische wagens door het installeren van voldoende laadpalen.
Snel en comfortabel busvervoer tussen Hoog Kortrijk en het station
De Stad Kortrijk wil samen met De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) aanbieden tussen het station en de site Hoog Kortrijk. Vooruit wil dat dit HOV project tegen 2029 gerealiseerd is. Met ruime elektrische HOV-bussen zullen reizigers zich snel en met een hoge frequentie kunnen verplaatsen.
Naast het voorzien van de nodige HOV-voertuigen voor de bediening tussen het station en Hoog Kortrijk is ook de aanpak van de wegenis van de HOV-as nodig voor een vlotte doorstroming. Meteen wordt ook de wegeninfrastructuur op de Noord-Zuid-as aangepakt met onder meer de aanleg van busbanen en veilige fietspaden. Het project voorziet ook vervangingsinvesteringen van cruciale infrastructuur zoals de Doorniksesteenweg-brug.
Veilig in eigen wijk en stad
14% van de Kortrijkzanen voelt zich altijd onveilig in de stad, 39% af en toe. Vooruit gaat de strijd aan met criminaliteit, overlast en straffeloosheid. Kortrijkzanen moeten ontspannen door hun eigen wijk of stad kunnen bewegen, dag en nacht.
We versterken ons politiekorps en verhogen de stedelijke bijdrage aan de politiezone. Er komen meer agenten voor het interventieteam. Op plaatsen met veel overlast zoals de stationsbuurt zijn deze agenten quasi permanent aanwezig vanuit een mobiele commandopost. Het Tactisch Respons Team wordt uitgebouwd om waar nodig snel en kordaat in te grijpen.
Vooruit wil heel erg omzichtig omspringen met het inzetten van Gemeentelijke Administratieve Sancties. Zeker bij minderjarigen. Eerst en vooral is het belangrijk te duiden dat GAS niet automatisch betekent dat er een boete wordt gegeven. Bovendien komen die boetes toch terecht bij de ouders en wij vinden het vooral belangrijk dat jonge daders terug op het rechte pad komen. Bij minderjarigen is het zelfs, terecht, wettelijk verplicht om eerst een bemiddeling op te starten.
Voor het handhaven van plaats- en contactverboden is het nuttig en noodzakelijk om met GAS een stok achter de deur te hebben. Ook voor minderjarige daders. Helaas stellen we vast dat de leeftijd van amokmakers in onze stad daalt. Dan is het belangrijk dat we ook die gepast kunnen aanpakken. En door middel van de verplichte bemiddeling ook ouders kunnen wijzen op hun verantwoordelijkheid. Vooruit past echter wel voor het inzetten van GAS bij minderjarigen voor kwajongensstreken. We willen geen heksenjacht op onze jeugd en vinden preventie minstens even belangrijk.
Hardleerse snelheidsovertreders verliezen voortaan hun auto. Als iemand op drie maanden tijd minstens zestien zogenaamde GAS5-boetes krijgt, zal zijn of haar wagen voor minstens twee weken in beslag worden genomen.
Veilig uitgaan
We zetten in op veilig uitgaan. Op plaatsen waar veel mensen uitgaan zoals het straatje in de stationsbuurt leggen we de publieke ruimte zo aan dat het de veiligheid bevordert, bijvoorbeeld door een optimale straatverlichting. We creëren een netwerk van safe spaces zoals winkels en cafés om veilige plaatsen te creëren waar mensen aan kunnen kloppen als ze zich onveilig voelen op straat.
Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Met de campagne 'Over je grens' die onder meer voorziet in omstaanderstrainingen en meldpunten tijdens evenementen pakken we dat aan.
Onveiligheid voorkomen door preventie
Voor Vooruit zijn handhaving en preventie even belangrijk. Een overheid die de veiligheid van mensen serieus neemt, moet misdrijven bestraffen én voorkomen.
We zetten ons team van sociaal werkers in om kwetsbare mensen te ondersteunen en goed te begeleiden. Er komen extra straathoekwerkers en ook jeugdwelzijnswerkers om vzw AjKo te versterken.
We hebben bijzondere aandacht voor jongeren. We investeren samen met partners als Oranjehuis en de andere jeugdhulpverstrekkers verder in jeugd- en gezinshulp voor kwetsbare jongeren, waarbij we hen maximaal begeleiden maar ook duidelijke grenzen stellen. Indien jongeren al op het verkeerde pad zijn beland en feiten hebben gepleegd, zetten we in op een aanpak die werkt aan het herstellen van relaties, het beperken van overlast en het voorkomen van recidive. We versterken de aanpak van Ju.Wel, een samenwerking tussen justitie, politie, stad Kortrijk en de hulpverlening die jongeren samen met hun omgeving terug op het rechte pad brengt en houdt.
Nette stad: meer groen betekent ook meer groenonderhoud
Voor het groenonderhoud was Vooruit de voorbije bestuursperiode niet bevoegd en moet de stad weer een tandje bijsteken. Er moeten voldoende ploegen zijn om onze straten, groenzones en begraafplaatsen goed en regelmatig te onderhouden. Dat wil ook zeggen: meer ploegen want er is steeds meer groen en natuur in de stad.
-
5) Wijken en deelgemeenten vernieuwen en vergroenen
Posted by Team Vooruit · September 02, 2024 4:20 PM · 1 reaction
Vooruit met de stadsvernieuwing, ook in uw buurt
Wat begon aan de Leieboorden, zien we nu op steeds meer plaatsen. Vooruit-schepenen Axel Weydts en Bert Herrewyn brengen de stadsvernieuwing naar de wijken. Bij alle straten en pleinen die worden heraangelegd komt er meer groen en ruimte voor water en de natuur. Zo krijgen we aangename en leefbare buurten die beter gewapend zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Een absolute topprioriteit is de afwerking van de Groene Verbinding ten noorden van de Leie: 26 hectare groen, water, ontmoetingsruimte en speelplezier en 5 kilometer nieuwe fietspaden. De Groene Verbinding doorheen Kortrijk, Heule en Bissegem wordt een paradijs voor fietsers, wandelaars en spelende kinderen.
We zetten de kroon op het werk in het stadscentrum. Langs de Leie werken we de vernieuwing van de Leieboorden af ter hoogte van de Handelskaai tot aan Kortrijk Weide. De Budatip toveren we verder om in een groene ontmoetingsplek en een aangename woonomgeving. De transformatie van de stationsomgeving gaat door. Alle vernieuwingen in en rond het centrum worden met elkaar verbonden via één grote groene gordel.
We zorgen voor nog meer groen in onze stad en onze wijken
Of het nu om grote stadsvernieuwingsprojecten of kleine wegeniswerken gaat, de stad zet bij elk project in op maximale ontharding. In het nieuwe Groeningepark is 2.100 m² extra groene ruimte gecreëerd. De metamorfose van het Casino- en Conservatoriumplein is goed voor samen 4.520 m² ontharding en ook aan de Leieboorden zetten we volop in op groen en ontharding met een verlaagde tuin van 1.000 m² groot.
Er zijn al meer dan 30 schoolspeelplaatsen in Kortrijk onthard en vergroend. Kortrijk moedigt niet enkel het vergroenen, maar ook het openstellen van de speelplaatsen aan. Een stukje groen in een dichtbebouwde wijk kan mensen in een buurt samenbrengen.
Volgende bestuursperiode willen we met Vooruit onder meer deze groene projecten realiseren: de natuurlijke inrichting van Binnengebied Marke, de Groene Verbinding Kortrijk-Noord, Bissegem Plage, een nieuw park aan de Condédreef van 8.500 m² en een nieuw Vetex-park.
We koesteren onze eeuwenoude monumenten
We moeten onze monumenten systematisch blijven restaureren en goed onderhouden. We maken werk van de restauratie van het interieur van het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal met het oog op een zachte, socio-culturele bestemming. Het Belfort op de Grote Markt, een stukje werelderfgoed, wordt gerestaureerd en open gesteld voor het publiek. Ook het iconische gebouw van Broelkaai 6 aan de Verlaagde Leieboorden wordt van buiten en van binnen gerestaureerd en wordt naast een cultureel hoofdkwartier ook het toeristisch onthaal van de stad.
Preetjes Molen wordt volledig gerestaureerd, net als de molen in Marke en de molen in Aalbeke. We rekruteren molenaars zodat de molens kunnen blijven draaien.
Het behoud van onroerend erfgoed moet voorop staan in het vergunningenbeleid van de Stad Kortrijk. De locuswaarden die bepalen of erfgoed zeker behouden moet blijven of uitzonderlijk toch mag worden aangepast of gesloopt moeten niet richtinggevend zijn maar verordenend. Bij de dienst vergunning moet een vaste, voltijdse expert onroerend erfgoed worden aangesteld.
Vooruit met onze natuur
Vooruit-schepen Bert Herrewyn opende onlangs het prachtige nieuwe natuurgebied Vlasakker op Hoog Kortrijk. Het maakt deel uit van ons plan voor 100 hectare nieuwe natuur die we hier en op andere plaatsen in de stad realiseren. In de volgende zes jaar willen we zelf of via onze partners opnieuw voor ongeveer 100 hectare aan gronden verwerven voor extra natuur en bos. Er ligt reeds een plan van aanpak klaar voor het zuiden van Kortrijk (Open Ruimteplan Interfluvium) en we maken werk van een gelijkaardig plan voor het noorden.
Voor zowel de aankoop, inrichting, ontsluiting, als het beheer van natuurgebieden door Natuurpunt blijft de stad subsidies voorzien (de NatuurbanK), indien nodig wordt dit budget nog opgetrokken.
We breiden de bestaande boskernen verder uit (Preshoekbos, Bellegembos, Heulebos). Stadsgroen Ghellinck in Bissegem en het Stadsgroen Venning worden als natuurprojecten verder uitgebouwd. De Leiemeersen-Kruiskouter worden in het kader van het Rivierherstel Leie gerealiseerd.
We voeren het bekenplan verder uit en richten onze 18 beekvalleien ecologisch in. We beschermen de Leievallei ('t Schrijverke, Leiemeersen-Kruiskouter, Rotersmeers, Patersmote,..), de vaart Bossuit-Kortrijk, de Markebeek en de Heulebeek als groen-blauwe hoofdassen.
Bomenplan
Het nieuwe Bomenplan van schepen Bert Herrewyn biedt een kader voor een gezond en toekomstbestendig bomenbestand voor de komende 20 jaar, met als belangrijkste doel voldoende bomen oud te laten worden. Bomen met een groot kruinvolume hebben namelijk grotere positieve effecten.
In het plan wordt een duidelijke link gelegd met de nieuwe Vlaamse groennorm: 3-30-300. Deze regel houdt in dat er minstens 3 bomen zichtbaar moeten zijn vanuit iedere woning, minstens 30 procent groenbedekking moet zijn per wijk en er vanaf elke woning op maximaal 300 meter afstand een toegankelijke groenzone (park, bos...) moet zijn.
In het masterplan bomen wordt deze groennorm aangepast op maat van de stad Kortrijk. Voor elke wijk werd een analyse uitgevoerd en een bomenpaspoort per buurt opgesteld. We voeren het Bomenplan verder uit met onthardings- en vergroeningsacties in buurten, de uitbreiding van boomspiegels (de onverharde zone in een voetpad, waarin de boom staat) om de levensduur van de bomen te verhogen en het behouden en verhogen van het aantal eeuwbomen zoals de plataan op het Sint-Amandsplein.
Actieplan Biodiversiteit
Het aantal levende soorten en organismen in onze stad gaat achteruit. De biodiversiteit daalt en dat heeft impact op onze leefomgeving en op ons. Met het Actieplan Biodiversiteit Kortrijk wil schepen Bert Herrewyn het tij keren. We voeren dit plan verder uit.
Voor de kamsalamander en de eikelmuis zijn er specifieke beschermingsprogramma’s met maatregelen om de achteruitgang van soorten te stoppen en we zetten bijkomende acties op voor de bescherming van andere koestersoorten zoals wilde bijen, zwaluwen, padden en de Kortrijkse Eik.
Op vandaag telt de stad 10 tuinrangers die op 1 jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en laagdrempelig en gratis tuinadvies geven. Het groot aantal aanvragen toont de bereidwilligheid van de burger om aan een biodiverse stad bij te dragen. We versterken onze tuinrangerwerking om nog meer tuinen te verrijken.
We voeren gevelscans uit van grote grijze gevels die we omvormen tot verticale tuinen met bloemen, planten en nestgelegenheid voor insecten, gierzwaluwen, vleermuizen, … Ook voor de inwoners biedt dit voordelen op het vlak van geluid, verkoeling en luchtkwaliteit!
Open ruimte behouden en meer ruimte voor water
Het stadsbestuur zette reeds een bouwshift in, we moeten immers stoppen met altijd maar verder open ruimte in te nemen om bij te bouwen. Voor Kortrijk betekent dat dat we vanaf 2025 nog maximum 200 m2 open ruimte per dag mogen innemen. Tegen 2040 moet dat nul zijn. Bijkomende open ruimte innemen kan dan nog, maar dat moet dan gecompenseerd worden door op andere plaatsen in de stad ruimte vrij te maken.
We dringen bij de Vlaamse regering aan op een betere financiële regeling voor het schrappen van de ontwikkelingsmogelijkheden in woongebied, want momenteel is dit voor een lokaal bestuur onbetaalbaar.
Om ons beter te wapenen tegen extreme droogte en overstromingen, die steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering, geven we meer ruimte aan water. Door onze 18 beken en beekvalleien op een natuurvriendelijke manier in te richten krijgen we vertraagde afvoer en wordt water gebufferd. Kortrijk heeft sinds kort een hemelwaterplan dat inzet op het maximaal opslaan, gebruiken en infiltreren van regenwater.
Zo maken we verder werk van ontharding om het regenwater de grond te laten binnendringen, denk maar aan de transformatie van de Groeningeparking tot het Groeningepark. Niet alleen pleinen, parkings en straten worden waar mogelijk onthard maar bijvoorbeeld ook speelpleinen van scholen.
Kortrijk klimaatstad door duurzaam te investeren en renoveren
We voeren het Kortrijkse klimaatplan van schepen Bert Herrewyn verder uit. We verminderen de CO2 uitstoot in de stad in de eerste plaats door energie te besparen. De grootste winst valt hier te halen bij onze gebouwen en woningen, door deze verder te renoveren.
Kortrijk is reeds een koploper op vlak van renovatiebegeleiding maar we kunnen nog een tandje bijsteken. We gaan ook over tot collectieve wijkrenovaties in wijken waar de nood het hoogst is. Hierbij worden buurtbewoners gesensibiliseerd en begeleid om samen te renoveren. We versterken de ploeg renovatiebegeleiders om nog meer Kortrijkzanen met een laag inkomen naar een renovatie en duurzaam energiegebruik te begeleiden door gebruik te maken van leningen, premies, groepsaankopen ... We behouden en verhogen de stedelijke renovatiepremies, in het bijzonder voor mensen met lagere inkomens.
De stad lanceert een sloopbeleidsplan waarbij onderzocht wordt of het energetisch zinvoller en technisch haalbaarder is om gebouwen te slopen en opnieuw op te bouwen in plaats van ze te renoveren. Het sloopbeleidsplan kan het slopen en heropbouwen van oudere woningen met een slechte energieprestatie en beperkt comfort stimuleren door slooppremies toe te kennen.
Stad Kortrijk moet zelf het goede voorbeeld geven en de inspanningen verder opdrijven om het eigen patrimonium zo energieneutraal mogelijk te maken. Tegen 2030 wordt alle openbare verlichting duurzame LED-verlichting.
De energie die we toch nodig hebben moeten we zo duurzaam mogelijk opwekken. Het Kortrijkse klimaatplan mikt op een aandeel van 15% hernieuwbare energie tegen 2030 door in te zetten op zon- en windenergie, restwarmte en biomassa. Zo zetten we in op het optimaal voorzien van zonnepanelen op stadgebouwen, woningen, bedrijven en scholen. Hiervoor stellen we een zonnecoach aan.
Onze warmtevraag veroorzaakt meer dan de helft van de CO2 uitstoot, we bouwen het fossiele aardgasnet in Kortrijk geleidelijk aan af door de uitbouw van warmtenetten die warmte halen uit duurzame bronnen zoals industriële restwarmte, riothermie en aquathermie.
Gezonde lucht
Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij blijven we metingen uitvoeren om de luchtkwaliteit in Kortrijk te monitoren. We blijven aandringen bij de Vlaamse overheid om een snelheidsverlaging van 90 km per uur door te voeren op de E17 ter hoogte van Kortrijk.
-
6) Een stad vol beleving, waar iedereen thuis is
Posted by Team Vooruit · September 01, 2024 4:21 PM · 1 reaction
Een uniek wijk- en theatercentrum op Overleie
Het Volksrestaurant VORK en de nieuwe Deelfabriek in de oude brandweerkazerne zijn straffe realisaties van Vooruit-schepen Philippe De Coene. Alle Kortrijkzanen zijn er welkom. Sociaal beleid gaat er hand in hand met stadsvernieuwing, beleving, activering en duurzaamheid.
Een nieuwe kans dient zich aan voor een vernieuwend sociaal én cultureel project. Het Wijkcentrum op Overleie barst uit zijn voegen en is aan uitbreiding toe. De buren van Theater Antigone smeden plannen voor een grondige renovatie. Waarom dan niet de handen in elkaar slaan voor één nieuw wijk- en theatercentrum met theater, wijkwerking, sociale dienstverlening en samenkomst van alle buurtbewoners. Voor dat huis dat een bloeiend stadsdeel met een boeiend theater verbindt, lanceren we meteen een naam: de Konnektie.
Ruimte voor cultuur
Pikte je ooit een film mee in de Pentascoop? Het was de eerste multiplex cinema ter wereld. Tegenwoordig is de Budascoop de uitvalsbasis van het Buda Kunstencentrum en zijn arthouse cinema. Het Kunstencentrum is toonaangevend in Vlaanderen. Het complex met zijn moderne, brutalistische architectuur is toe aan een totaalrenovatie na 50 jaar gebruik. Daar moet de stad mee zijn schouders onder zetten.
Kortrijk moet verder investeren in de bibliotheek én in de buurtbibliotheken. De centrale bibliotheek kreeg onlangs een facelift maar het verouderde gebouw van de bibliotheek is toe aan een grondige renovatie en heeft veel beperkingen voor een optimale werking. De geplande verhuis van de bib naar de Budatip blijft een goed plan, mits hiervoor de nodige Vlaamse en lokale middelen kunnen worden gevonden. Er is geen nood aan een prestigieuze ‘landmark’ maar aan een toegankelijk gebouw dat in de groene omgeving past en waar ook andere functies een plaats kunnen krijgen zoals kunstonderwijs, stedelijke dienstverlening, ruimte voor verenigingen of residentieplekken voor kunstenaars. Het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal biedt op termijn ook mogelijkheden, bijvoorbeeld om er de leeszaal van de bibliotheek in onder te brengen en lokalen voor lezingen aan te bieden. We verzorgen en vernieuwen waar nodig onze buurtbibliotheken en breiden het aantal openingsuren terug uit.
We steunen de verdere uitbouw van museum Texture en het nieuwe museum Abby die een breed publiek kunnen aanspreken tot ver buiten onze stad en streek. We moeten wel realistisch blijven in onze ambities en onze middelen voor kunst en erfgoed verstandig inzetten. Zo mag de komst van Abby er niet toe leiden dat de succesvolle kunsttriënnales verdwijnen of dat er geen middelen meer zijn om ons lokaal erfgoed op te volgen en open te stellen voor het publiek. Ons historisch stadscentrum heeft heel wat te bieden: het Begijnhof en het Belfort zijn werelderfgoed en met het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, de Broeltorens, Broelkaai 6, het historisch stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en Sint-Maartenskerk heeft Kortrijk nog een aantal erfgoedtoppers die moeten worden gekoesterd.
Kortrijk richtte het eerste kunstenoverleg van Vlaanderen op. Het Kunstenoverleg heeft nood aan een betaalde coördinator die de kracht en het potentieel van het Kortrijkse kunstenveld nog sterker kan uitbouwen. De stad kan hier middelen voor voorzien. Meer coördinatie betekent meer samenwerking, niet alleen inhoudelijk maar ook op zakelijk vlak. Diensten en kosten kunnen gedeeld worden.
We moeten nog meer uitpakken met de straffe culturele spelers in onze stad, onder meer door ze volop mee te nemen in communicatie en citymarketing van de Stad Kortrijk. Ze zijn de ambassadeurs van onze creatieve stad.
Ruimte voor experiment
We maken van Kortrijk nog meer een klein Berlijn waar culturele en muzikale experimenten alle kansen krijgen. Jeugdschepen Bert Herrewyn gaf al het goede voorbeeld met onder meer hiphopcentrum De Palace, het Urban Sports park en met zijn Streetart beleid.
De stad moet zorgen voor voldoende experimentele ruimte voor creatievelingen. Zij moeten kunnen zaken ondernemen in de publieke ruimte zonder dat ze verdrinken in overbodige reglementen of ontmoedigd raken door te strikt toegepaste regeltjes. We zorgen ook letterlijk voor ruimte, bijvoorbeeld in leegstaande panden, waar ook de minder of niet georganiseerde kunstenaars en creatievelingen zich kunnen ontplooien.
Ruimte voor kinderen en jongeren
In geen enkele centrumstad is de tevredenheid over activiteiten voor kinderen en jongeren groter en dat is zonder twijfel de verdienste van schepen van Jeugd Bert Herrewyn.
Zes jaar geleden startte Bert ook een masterplan jeugdlokalen op dat alle uitdagingen van onze jeugdinfrastructuur in kaart brengt. Er werd nog nooit zoveel geïnvesteerd in jeugdinfrastructuur en dit tempo moeten we aanhouden. De nood aan renovatie, nieuwbouw of opwaardering van lokalen is momenteel vooral in de deelgemeenten groot. Er is nood aan grote investeringen bij JH 't Arsenaal, Scouts Gulden Vlies, Scouts R. van Bethune, Bolwerk, Pontforthoeve, Chiro Tjoef en KSA Pius X. Diverse jeugdbewegingen hebben een nieuw lokaal nodig: Chiro Stine, Chiromeisjes en KSA Leievogels Marke, Chiro Tandem, Wildebras-Wildernis en Chiro 't Stratje.
We bouwen het initiatief 'Kompagnon op kamp' verder uit vanuit de jeugddienst en organiseren het jaarlijks. Kampdeelname bij het jeugdwerk is op zich goedkoop, maar voor sommige gezinnen zijn de kosten toch te groot. Daarom organiseerde Jongsocialist Jeppe Remy twee jaar op rij een duurzame groepsaankoop voor producten die leden anders elk afzonderlijk in de rugzak hebben zitten. Denk aan shampoo, zonnecrème, maandverband of tandpasta. Dit neemt financiële drempels weg, zodat iedereen een fijne tijd op kamp kan beleven, en is bovendien goed voor het klimaat.
Elk kind in Kortrijk heeft zoals beloofd een speelplein of ravotzone in een straal van 400 meter rond de woning. We maken van Kortrijk nog meer een speelparadijs door de vernieuwing van speeldomein De Warande af te werken. We blijven het buiten spelen stimuleren met initiatieven zoals Wildebras. Er komt een nieuwe skatezone in de noordelijke rand van Kortrijk nabij sportcentrum Wembley. Ook bekijken we of we in Kortrijk een megagroot speelterrein kunnen inrichten zoals in De Gavers in Harelbeke.
Seniorenbeleid
Nergens blijkt de tevredenheid over ouderenvoorzieningen zo groot als in Kortrijk. Schepen van Senioren Philippe De Coene startte nieuwe projecten op zoals Visite met huisbezoeken aan alle ouderen in alle wijken en deelgemeenten van Kortrijk en @llemaal digitaal om ook oudere Kortrijkzanen wegwijs te maken in de digitale wereld.
Onze wijkcentra hebben een uitgebreid aanbod voor senioren: ontmoeting, activiteiten, maaltijden, taxibonnen ... Maar we mogen niet op onze lauweren rusten want door de vergrijzing groeit het aantal oudere Kortrijkzanen. Daarom willen we hier de komende jaren extra op inzetten, met een programmaregisseur Seniorenbeleid die over alle stadsdiensten heen waakt over de noden en de inbreng van deze doelgroep.
Sport voor iedereen
Een brugfiguur sport moet de brug leggen tussen de Kortrijkse sportverenigingen, hun leden en de stad met zijn (sociale) dienstverlening. Via het welzijnstarief van de UiTPAS proberen we maximaal financiële drempels weg te nemen om sport te beleven. We blijven de G sport ondersteunen. We maken werk van een erkenningskader en subsidiereglement voor alle sociaal-sportieve organisaties in Kortrijk, met een substantieel budget om hun waardevolle werking volop uit te bouwen. We investeren verder in kwalitatieve sportpleintjes in de wijken.
We steunen de Kortrijkse profclubs in hun sportieve ambities en in de opbouw van nieuwe sportinfrastructuur, zonder dat de stad dit zelf financiert. KV Kortrijk kan op vandaag gebruik maken van infrastructuur en gronden van de Stad en het OCMW Kortrijk, in ruil verwachten we dat de communitywerking van KV Kortrijk op peil blijft en nog wordt uitgediept.
Het open zwembad aan de Abdijkaai is hét vakantiezwembad voor de gewone Kortrijkzaan. Er zijn serieuze investeringen nodig in het zwembad en het beheer was de voorbije jaren niet optimaal. Op basis van de aanbevelingen in het recent opgemaakte masterplan Abdijkaai maken we werk van een duurzame renovatie en een gedeeltelijke herbestemming (horeca, stadscamping, ...) waarmee we de renovatie en uitbating van het zwembad kunnen financieren. Het zwembad moet in alle scenario's publieke toegankelijk en betaalbaar blijven.
De Vlaamse regering keurde een versoepeling goed van de regels voor zwemmen in open lucht. Waar mogelijk creëren we open zwemzones die je doen terugkeren naar de natuur (Visserskaai, Bissegemplage …).
Een stad met een hart voor dieren
We plaatsen het welzijn van dieren hoog op de agenda. Dat de stad het goed doet op vlak van dierenwelzijn, bevestigt ook GAIA, die de stad na een uitgebreide analyse een topscore geeft van 84%. Een adviesgroep met experts en vertegenwoordigers van de stad en de politie blijft waken over het dierenwelzijn in de stad. We blijven strijden tegen de verwaarlozing en mishandeling van dieren. Nog een belangrijk aandachtspunt: opvangmogelijkheden voorzien voor vogels en wilde dieren in regio Kortrijk.
Kortrijk is een hondvriendelijke stad. De laatste jaren werden speciaal afgebakende hondenloopweides gecreëerd waar onze trouwe viervoeters in alle vrijheid kunnen rondhuppelen en andere honden ontmoeten. We willen nog meer hondenloopweides, bijvoorbeeld in de omgeving van het Astridpark. De realisatie van een hondenzwemvijver is de voorbije jaren niet gelukt omdat we de nodige gronden niet konden verwerven maar uitstel is geen afstel, we blijven ons hiervoor inzetten.
Kortrijk Spreekt, voor iedereen, in elke wijk
Kortrijk heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd op vlak van participatie door inwoners. We organiseren inspraak op maat van een wijk of een concreet project. Het recente participatietraject rond de verkeersmaatregelen in de omgeving rond de Doorniksewijk is een mooi en goed voorbeeld hiervan. We houden daarbij telkens ook rekening met de stem van minder mondige en kwetsbare Kortrijkzanen.
Een deel van het stadsbudget geven we rechtstreeks aan de Kortrijkzanen. We doen dit in de vorm van wijkbudgetten, waarbij we op zes jaar tijd de verschillende Kortrijkse wijken de kans geven om te beslissen wat er met dit budget gebeurt in hun buurt.
We betrekken onze kinderen én jongeren reeds maximaal bij het jeugdbeleid maar ook bij het ruimere stadsbeleid. Zo organiseren we thematische bijeenkomsten rond thema's als mobiliteit of betrekken we kinderen bij de heraanleg van de eigen schoolomgeving. We willen dit pad verder bewandelen. Daarnaast willen we ook een drietal burgerkabinetten organiseren met jongeren uit Kortrijk om hun stem te horen over het brede stadsbeleid. Zo stimuleren we ook kritisch denken, democratisch denken en tonen we hoe je actief burgerschap kan opnemen.
Kortrijk blijft een voortrekker op vlak van toegankelijkheid
Kortrijk was één van de eerste gemeenten die het Vlaamse charter 'Naar een toegankelijke gemeente' heeft ondertekend en in beleid heeft omgezet, met onder meer de invoering van een toegankelijkheidsadvies bij elk openbaar werf. De Stedelijk Adviesraad voor Personen met een Handicap is cruciaal in het streven naar een stad waar alle mensen volwaardig kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven.
De stad moet met de eigen gebouwen en werven een toonbeeld zijn van toegankelijkheid en inclusie maar ook op alle andere beleidsdomeinen. We zetten verder in op inclusief spelen, gebruiksvriendelijke communicatie, vrije tijdsbeleving voor iedereen en tewerkstelling van werknemers met een beperking.
Opdat iedereen zich gemakkelijk en veilig kan verplaatsen in onze stad is er nood aan voldoende parkeerplaatsen, daarom verdubbelen we het aantal parkeerplaatsen voor personen met een handicap. We behouden de uitgebreide regeling voor goedkope taxibonnen voor mensen met verminderde mobiliteit, zetten maximale druk op Vlaanderen om terug bushaltes te voorzien in alle wijken en voorzien voldoende budget voor toegankelijke bushaltes.
Samenleven
Kortrijk moet een stad blijven waar iedereen thuis kan zijn, ongeacht zijn achtergrond, eventuele handicap, herkomst of geaardheid.
We blijven strijden tegen discriminatie. Een wetenschappelijke discriminatietoets in opdracht van de stad Kortrijk heeft uitgewezen dat kandidaten met een vreemde naam gemiddeld 27% minder worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan kandidaten met een Vlaamse naam. We slaan de handen in elkaar met de immosector om de vastgestelde discriminatie aan te pakken, onder meer door specifieke vorming en training.
Onder impuls van schepen van Gelijke Kansen Philippe De Coene schakelde Kortrijk een versnelling hoger in de strijd voor gender- en seksuele gelijkheid. Kortrijk werd lid van het internationale Rainbow Cities Network. Met regenboogvlaggen en -zebrapaden tonen we dat iedereen zichzelf mag zijn in Kortrijk. Er werd een Regenboogcafé opgericht en de stad ondersteunde de sensibiliseringscampagne PAARS in alle Kortrijkse scholen. We willen nu ook de komst van een Regenbooghuis naar Kortrijk faciliteren.
Er moet een nieuw programma Samenleven worden opgezet vanuit de stad. Een beter programma ook dat verder komt dan het aanbieden van verschillende soorten hamburgers op een nieuwjaarsreceptie. We kunnen hierbij leren en gebruik maken van de succesvolle werkwijze van sociaal-artistieke organisaties in onze stad (Antigone, Unie der Zorgelozen, With) en de manier waarop zij diverse groepen mensen samenbrengen.
Nederlands is cruciaal
Nieuwe Kortrijkzanen kunnen pas echt deelnemen aan de samenleving als ze Nederlands kunnen. Taalkennis is belangrijk om te kunnen werken, maar ook om een sociaal netwerk uit te bouwen of hobby's uit te oefenen. We bouwen verder op het uitstekende aanbod aan taallessen en oefenmomenten in de stad. Samen met onderwijspartners en vzw Ajko zorgen we voor de jaarlijkse organisatie van een Zomerschool, een plek waar kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie samen kunnen leren en zich amuseren om zo sterker te starten in het nieuwe schooljaar.
Nieuwkomers in Kortrijk worden zo goed mogelijk onthaald en zo snel mogelijk wegwijs gemaakt in onze stad. De beste manier om dit te doen, is via een persoonlijke aanpak, met vrijwillige buddies, ambassadeurs uit de eigen gemeenschap of via professionele toeleiders.
Publieke ruimte voor jong en oud
De publieke ruimte is een plaats waar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenkomen. Helaas zien we dat tieners en jongeren hier niet altijd even warm onthaald worden. We willen dat Kortrijk een stad blijft waar kinderen en jongeren nog kunnen rondhangen en hun ding doen. Dit uiteraard zonder hiermee tot last te zijn van andere gebruikers en omwonenden.
Onze publieke ruimte moet ook toegankelijk blijven voor onze oudste inwoners, dat betekent aandacht voor voldoende openbare toiletten, voldoende rustplekken (zitbanken), veilige wandel- en fietspaden, een leesbare weginrichting, veilige oversteekplaatsen en voldoende verlichting.
Internationale solidariteit
Kortrijk is erkend als een 'Faire gemeente' die solidiair is met de ontwikkelingslanden in het Zuiden. We bouwen de nieuwe stedenband met Chefchaouen verder uit en werken met partners daar en in Kortrijk aan nog duurzamere, groenere en leefbaardere steden. We verhogen het budget voor noodhulp.