6) Een stad vol beleving, waar iedereen thuis is
Team Vooruit
Sunday 01
September 2024 16:21
Een uniek wijk- en theatercentrum op Overleie
Het Volksrestaurant VORK en de nieuwe Deelfabriek in de oude brandweerkazerne zijn straffe realisaties van Vooruit-schepen Philippe De Coene. Alle Kortrijkzanen zijn er welkom. Sociaal beleid gaat er hand in hand met stadsvernieuwing, beleving, activering en duurzaamheid.
Een nieuwe kans dient zich aan voor een vernieuwend sociaal én cultureel project. Het Wijkcentrum op Overleie barst uit zijn voegen en is aan uitbreiding toe. De buren van Theater Antigone smeden plannen voor een grondige renovatie. Waarom dan niet de handen in elkaar slaan voor één nieuw wijk- en theatercentrum met theater, wijkwerking, sociale dienstverlening en samenkomst van alle buurtbewoners. Voor dat huis dat een bloeiend stadsdeel met een boeiend theater verbindt, lanceren we meteen een naam: de Konnektie.
Ruimte voor cultuur
Pikte je ooit een film mee in de Pentascoop? Het was de eerste multiplex cinema ter wereld. Tegenwoordig is de Budascoop de uitvalsbasis van het Buda Kunstencentrum en zijn arthouse cinema. Het Kunstencentrum is toonaangevend in Vlaanderen. Het complex met zijn moderne, brutalistische architectuur is toe aan een totaalrenovatie na 50 jaar gebruik. Daar moet de stad mee zijn schouders onder zetten.
Kortrijk moet verder investeren in de bibliotheek én in de buurtbibliotheken. De centrale bibliotheek kreeg onlangs een facelift maar het verouderde gebouw van de bibliotheek is toe aan een grondige renovatie en heeft veel beperkingen voor een optimale werking. De geplande verhuis van de bib naar de Budatip blijft een goed plan, mits hiervoor de nodige Vlaamse en lokale middelen kunnen worden gevonden. Er is geen nood aan een prestigieuze ‘landmark’ maar aan een toegankelijk gebouw dat in de groene omgeving past en waar ook andere functies een plaats kunnen krijgen zoals kunstonderwijs, stedelijke dienstverlening, ruimte voor verenigingen of residentieplekken voor kunstenaars. Het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal biedt op termijn ook mogelijkheden, bijvoorbeeld om er de leeszaal van de bibliotheek in onder te brengen en lokalen voor lezingen aan te bieden. We verzorgen en vernieuwen waar nodig onze buurtbibliotheken en breiden het aantal openingsuren terug uit.
We steunen de verdere uitbouw van museum Texture en het nieuwe museum Abby die een breed publiek kunnen aanspreken tot ver buiten onze stad en streek. We moeten wel realistisch blijven in onze ambities en onze middelen voor kunst en erfgoed verstandig inzetten. Zo mag de komst van Abby er niet toe leiden dat de succesvolle kunsttriënnales verdwijnen of dat er geen middelen meer zijn om ons lokaal erfgoed op te volgen en open te stellen voor het publiek. Ons historisch stadscentrum heeft heel wat te bieden: het Begijnhof en het Belfort zijn werelderfgoed en met het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, de Broeltorens, Broelkaai 6, het historisch stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en Sint-Maartenskerk heeft Kortrijk nog een aantal erfgoedtoppers die moeten worden gekoesterd.
Kortrijk richtte het eerste kunstenoverleg van Vlaanderen op. Het Kunstenoverleg heeft nood aan een betaalde coördinator die de kracht en het potentieel van het Kortrijkse kunstenveld nog sterker kan uitbouwen. De stad kan hier middelen voor voorzien. Meer coördinatie betekent meer samenwerking, niet alleen inhoudelijk maar ook op zakelijk vlak. Diensten en kosten kunnen gedeeld worden.
We moeten nog meer uitpakken met de straffe culturele spelers in onze stad, onder meer door ze volop mee te nemen in communicatie en citymarketing van de Stad Kortrijk. Ze zijn de ambassadeurs van onze creatieve stad.
Ruimte voor experiment
We maken van Kortrijk nog meer een klein Berlijn waar culturele en muzikale experimenten alle kansen krijgen. Jeugdschepen Bert Herrewyn gaf al het goede voorbeeld met onder meer hiphopcentrum De Palace, het Urban Sports park en met zijn Streetart beleid.
De stad moet zorgen voor voldoende experimentele ruimte voor creatievelingen. Zij moeten kunnen zaken ondernemen in de publieke ruimte zonder dat ze verdrinken in overbodige reglementen of ontmoedigd raken door te strikt toegepaste regeltjes. We zorgen ook letterlijk voor ruimte, bijvoorbeeld in leegstaande panden, waar ook de minder of niet georganiseerde kunstenaars en creatievelingen zich kunnen ontplooien.
Ruimte voor kinderen en jongeren
In geen enkele centrumstad is de tevredenheid over activiteiten voor kinderen en jongeren groter en dat is zonder twijfel de verdienste van schepen van Jeugd Bert Herrewyn.
Zes jaar geleden startte Bert ook een masterplan jeugdlokalen op dat alle uitdagingen van onze jeugdinfrastructuur in kaart brengt. Er werd nog nooit zoveel geïnvesteerd in jeugdinfrastructuur en dit tempo moeten we aanhouden. De nood aan renovatie, nieuwbouw of opwaardering van lokalen is momenteel vooral in de deelgemeenten groot. Er is nood aan grote investeringen bij JH 't Arsenaal, Scouts Gulden Vlies, Scouts R. van Bethune, Bolwerk, Pontforthoeve, Chiro Tjoef en KSA Pius X. Diverse jeugdbewegingen hebben een nieuw lokaal nodig: Chiro Stine, Chiromeisjes en KSA Leievogels Marke, Chiro Tandem, Wildebras-Wildernis en Chiro 't Stratje.
We bouwen het initiatief 'Kompagnon op kamp' verder uit vanuit de jeugddienst en organiseren het jaarlijks. Kampdeelname bij het jeugdwerk is op zich goedkoop, maar voor sommige gezinnen zijn de kosten toch te groot. Daarom organiseerde Jongsocialist Jeppe Remy twee jaar op rij een duurzame groepsaankoop voor producten die leden anders elk afzonderlijk in de rugzak hebben zitten. Denk aan shampoo, zonnecrème, maandverband of tandpasta. Dit neemt financiële drempels weg, zodat iedereen een fijne tijd op kamp kan beleven, en is bovendien goed voor het klimaat.
Elk kind in Kortrijk heeft zoals beloofd een speelplein of ravotzone in een straal van 400 meter rond de woning. We maken van Kortrijk nog meer een speelparadijs door de vernieuwing van speeldomein De Warande af te werken. We blijven het buiten spelen stimuleren met initiatieven zoals Wildebras. Er komt een nieuwe skatezone in de noordelijke rand van Kortrijk nabij sportcentrum Wembley. Ook bekijken we of we in Kortrijk een megagroot speelterrein kunnen inrichten zoals in De Gavers in Harelbeke.
Seniorenbeleid
Nergens blijkt de tevredenheid over ouderenvoorzieningen zo groot als in Kortrijk. Schepen van Senioren Philippe De Coene startte nieuwe projecten op zoals Visite met huisbezoeken aan alle ouderen in alle wijken en deelgemeenten van Kortrijk en @llemaal digitaal om ook oudere Kortrijkzanen wegwijs te maken in de digitale wereld.
Onze wijkcentra hebben een uitgebreid aanbod voor senioren: ontmoeting, activiteiten, maaltijden, taxibonnen ... Maar we mogen niet op onze lauweren rusten want door de vergrijzing groeit het aantal oudere Kortrijkzanen. Daarom willen we hier de komende jaren extra op inzetten, met een programmaregisseur Seniorenbeleid die over alle stadsdiensten heen waakt over de noden en de inbreng van deze doelgroep.
Sport voor iedereen
Een brugfiguur sport moet de brug leggen tussen de Kortrijkse sportverenigingen, hun leden en de stad met zijn (sociale) dienstverlening. Via het welzijnstarief van de UiTPAS proberen we maximaal financiële drempels weg te nemen om sport te beleven. We blijven de G sport ondersteunen. We maken werk van een erkenningskader en subsidiereglement voor alle sociaal-sportieve organisaties in Kortrijk, met een substantieel budget om hun waardevolle werking volop uit te bouwen. We investeren verder in kwalitatieve sportpleintjes in de wijken.
We steunen de Kortrijkse profclubs in hun sportieve ambities en in de opbouw van nieuwe sportinfrastructuur, zonder dat de stad dit zelf financiert. KV Kortrijk kan op vandaag gebruik maken van infrastructuur en gronden van de Stad en het OCMW Kortrijk, in ruil verwachten we dat de communitywerking van KV Kortrijk op peil blijft en nog wordt uitgediept.
Het open zwembad aan de Abdijkaai is hét vakantiezwembad voor de gewone Kortrijkzaan. Er zijn serieuze investeringen nodig in het zwembad en het beheer was de voorbije jaren niet optimaal. Op basis van de aanbevelingen in het recent opgemaakte masterplan Abdijkaai maken we werk van een duurzame renovatie en een gedeeltelijke herbestemming (horeca, stadscamping, ...) waarmee we de renovatie en uitbating van het zwembad kunnen financieren. Het zwembad moet in alle scenario's publieke toegankelijk en betaalbaar blijven.
De Vlaamse regering keurde een versoepeling goed van de regels voor zwemmen in open lucht. Waar mogelijk creëren we open zwemzones die je doen terugkeren naar de natuur (Visserskaai, Bissegemplage …).
Een stad met een hart voor dieren
We plaatsen het welzijn van dieren hoog op de agenda. Dat de stad het goed doet op vlak van dierenwelzijn, bevestigt ook GAIA, die de stad na een uitgebreide analyse een topscore geeft van 84%. Een adviesgroep met experts en vertegenwoordigers van de stad en de politie blijft waken over het dierenwelzijn in de stad. We blijven strijden tegen de verwaarlozing en mishandeling van dieren. Nog een belangrijk aandachtspunt: opvangmogelijkheden voorzien voor vogels en wilde dieren in regio Kortrijk.
Kortrijk is een hondvriendelijke stad. De laatste jaren werden speciaal afgebakende hondenloopweides gecreëerd waar onze trouwe viervoeters in alle vrijheid kunnen rondhuppelen en andere honden ontmoeten. We willen nog meer hondenloopweides, bijvoorbeeld in de omgeving van het Astridpark. De realisatie van een hondenzwemvijver is de voorbije jaren niet gelukt omdat we de nodige gronden niet konden verwerven maar uitstel is geen afstel, we blijven ons hiervoor inzetten.
Kortrijk Spreekt, voor iedereen, in elke wijk
Kortrijk heeft de voorbije jaren een stevige reputatie opgebouwd op vlak van participatie door inwoners. We organiseren inspraak op maat van een wijk of een concreet project. Het recente participatietraject rond de verkeersmaatregelen in de omgeving rond de Doorniksewijk is een mooi en goed voorbeeld hiervan. We houden daarbij telkens ook rekening met de stem van minder mondige en kwetsbare Kortrijkzanen.
Een deel van het stadsbudget geven we rechtstreeks aan de Kortrijkzanen. We doen dit in de vorm van wijkbudgetten, waarbij we op zes jaar tijd de verschillende Kortrijkse wijken de kans geven om te beslissen wat er met dit budget gebeurt in hun buurt.
We betrekken onze kinderen én jongeren reeds maximaal bij het jeugdbeleid maar ook bij het ruimere stadsbeleid. Zo organiseren we thematische bijeenkomsten rond thema's als mobiliteit of betrekken we kinderen bij de heraanleg van de eigen schoolomgeving. We willen dit pad verder bewandelen. Daarnaast willen we ook een drietal burgerkabinetten organiseren met jongeren uit Kortrijk om hun stem te horen over het brede stadsbeleid. Zo stimuleren we ook kritisch denken, democratisch denken en tonen we hoe je actief burgerschap kan opnemen.
Kortrijk blijft een voortrekker op vlak van toegankelijkheid
Kortrijk was één van de eerste gemeenten die het Vlaamse charter 'Naar een toegankelijke gemeente' heeft ondertekend en in beleid heeft omgezet, met onder meer de invoering van een toegankelijkheidsadvies bij elk openbaar werf. De Stedelijk Adviesraad voor Personen met een Handicap is cruciaal in het streven naar een stad waar alle mensen volwaardig kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven.
De stad moet met de eigen gebouwen en werven een toonbeeld zijn van toegankelijkheid en inclusie maar ook op alle andere beleidsdomeinen. We zetten verder in op inclusief spelen, gebruiksvriendelijke communicatie, vrije tijdsbeleving voor iedereen en tewerkstelling van werknemers met een beperking.
Opdat iedereen zich gemakkelijk en veilig kan verplaatsen in onze stad is er nood aan voldoende parkeerplaatsen, daarom verdubbelen we het aantal parkeerplaatsen voor personen met een handicap. We behouden de uitgebreide regeling voor goedkope taxibonnen voor mensen met verminderde mobiliteit, zetten maximale druk op Vlaanderen om terug bushaltes te voorzien in alle wijken en voorzien voldoende budget voor toegankelijke bushaltes.
Samenleven
Kortrijk moet een stad blijven waar iedereen thuis kan zijn, ongeacht zijn achtergrond, eventuele handicap, herkomst of geaardheid.
We blijven strijden tegen discriminatie. Een wetenschappelijke discriminatietoets in opdracht van de stad Kortrijk heeft uitgewezen dat kandidaten met een vreemde naam gemiddeld 27% minder worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan kandidaten met een Vlaamse naam. We slaan de handen in elkaar met de immosector om de vastgestelde discriminatie aan te pakken, onder meer door specifieke vorming en training.
Onder impuls van schepen van Gelijke Kansen Philippe De Coene schakelde Kortrijk een versnelling hoger in de strijd voor gender- en seksuele gelijkheid. Kortrijk werd lid van het internationale Rainbow Cities Network. Met regenboogvlaggen en -zebrapaden tonen we dat iedereen zichzelf mag zijn in Kortrijk. Er werd een Regenboogcafé opgericht en de stad ondersteunde de sensibiliseringscampagne PAARS in alle Kortrijkse scholen. We willen nu ook de komst van een Regenbooghuis naar Kortrijk faciliteren.
Er moet een nieuw programma Samenleven worden opgezet vanuit de stad. Een beter programma ook dat verder komt dan het aanbieden van verschillende soorten hamburgers op een nieuwjaarsreceptie. We kunnen hierbij leren en gebruik maken van de succesvolle werkwijze van sociaal-artistieke organisaties in onze stad (Antigone, Unie der Zorgelozen, With) en de manier waarop zij diverse groepen mensen samenbrengen.
Nederlands is cruciaal
Nieuwe Kortrijkzanen kunnen pas echt deelnemen aan de samenleving als ze Nederlands kunnen. Taalkennis is belangrijk om te kunnen werken, maar ook om een sociaal netwerk uit te bouwen of hobby's uit te oefenen. We bouwen verder op het uitstekende aanbod aan taallessen en oefenmomenten in de stad. Samen met onderwijspartners en vzw Ajko zorgen we voor de jaarlijkse organisatie van een Zomerschool, een plek waar kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie samen kunnen leren en zich amuseren om zo sterker te starten in het nieuwe schooljaar.
Nieuwkomers in Kortrijk worden zo goed mogelijk onthaald en zo snel mogelijk wegwijs gemaakt in onze stad. De beste manier om dit te doen, is via een persoonlijke aanpak, met vrijwillige buddies, ambassadeurs uit de eigen gemeenschap of via professionele toeleiders.
Publieke ruimte voor jong en oud
De publieke ruimte is een plaats waar mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenkomen. Helaas zien we dat tieners en jongeren hier niet altijd even warm onthaald worden. We willen dat Kortrijk een stad blijft waar kinderen en jongeren nog kunnen rondhangen en hun ding doen. Dit uiteraard zonder hiermee tot last te zijn van andere gebruikers en omwonenden.
Onze publieke ruimte moet ook toegankelijk blijven voor onze oudste inwoners, dat betekent aandacht voor voldoende openbare toiletten, voldoende rustplekken (zitbanken), veilige wandel- en fietspaden, een leesbare weginrichting, veilige oversteekplaatsen en voldoende verlichting.
Internationale solidariteit
Kortrijk is erkend als een 'Faire gemeente' die solidiair is met de ontwikkelingslanden in het Zuiden. We bouwen de nieuwe stedenband met Chefchaouen verder uit en werken met partners daar en in Kortrijk aan nog duurzamere, groenere en leefbaardere steden. We verhogen het budget voor noodhulp.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Kortrijk wil vooruit
Team Vooruit11.09.2024
-
1) Wonen en leven in Kortrijk betaalbaar houden
Team Vooruit11.09.2024
-
2) Nog meer investeren in zorg, kinderopvang en onderwijs
Team Vooruit11.09.2024