Nieuws

4) Een veilige en nette stad, straten, voetpaden en fietspaden

Team Vooruit

Tuesday 03

September 2024 16:19

Resoluut kiezen voor verkeersveiligheid

Iedereen wil dat onze kinderen zich veilig kunnen verplaatsen in Kortrijk. Elk slachtoffer in het verkeer is er één te veel. Het verkeersveiligheidsfonds van Vooruit-schepen Axel Weydts moet blijven en opnieuw gespijsd worden met miljoenen euro’s. We gebruiken hiervoor onder meer de inkomsten uit parkeren en snelheidsboetes, die we zo terug investeren in meer veilige wegen, fiets- en voetpaden.

We geven prioriteit aan de veiligheid op schoolroutes en in schoolomgevingen, op basis van een analyse en prioriteitenlijst van de gevaarlijkste punten. Er komt in overleg met de scholen een schoolstraat in elke schoolomgeving waar dit mogelijk is. Dit is een straat met een schoolingang waar een half uur voor het begin en na het einde van de schooldag enkel fietsers en voetgangers toegang krijgen.

De verkeersveilige heraanleg van de kruispunten met de R8 is een absolute topprioriteit. We dringen aan bij de Vlaamse regering om hierop te focussen en megalomane plannen zoals het project Kanaal Bossuit Kortrijk op te bergen.

 

Een bereikbare en leefbare stad

Schepen Axel Weydts legde de basis voor een nieuw mobiliteitsplan voor heel Kortrijk waarmee de volgende bestuursploeg aan de slag kan. Vooruit gaat voor een bereikbare maar ook leefbare en verkeersveilige stad.

Het is belangrijk dat doorgaand verkeer geweerd wordt uit onze wijken maar dat wie minder mobiel is en niet zonder auto kan, ook nog vlot de stad kan bereiken en er parkeren. Sluipverkeer halen we zoveel mogelijk uit de woonwijken, bijvoorbeeld door te werken met verkeersfilters waarbij bewoners wel doorgang hebben en sluipverkeer niet.

Kortrijk blijft één van de goedkoopste centrumsteden om te parkeren en dat willen we zo houden. Met de komst van de gloednieuwe Parking Station zijn er 900 comfortabele parkeerplaatsen bijgekomen. We onderzoeken of Parking Schouwburg kan worden omgevormd tot een gratis buurtparking voor wie in het centrum woont. We verdubbelen het aantal parkeerplaatsen voor personen met een handicap en buurtbewoners en blijven voordelige parkeerkaarten voorzien voor zorgverleners. 

 

Duurzame mobiliteit: Kortrijk Fietst, Kortrijk Stapt, Kortrijk Deelt

Dankzij het Kortrijk Fietst-plan van schepen Axel Weydts heeft de fietser een volwaardige plaats gekregen in het mobiliteitsbeleid van de stad. Kortrijk werd in 2020 uitgeroepen tot Vlaanderens beste fietsstad. En de stad zet alles in het werk om een echte fietsstad te worden met investeringen in veilige fietsverbindingen, fietszones en fietsstraten, buurtfietsstallingen, deelfietsen en zelfs een heuse servicefietsenstalling met het Fietskot in de Leiestraat.

We voeren het Fietsrouteplan met 16 prioritaire fietsroutes in Kortrijk en deelgemeenten verder uit. Van dit Fietsrouteplan dat meerdere legislaturen overspant is overigens al 60% in uitvoering: de fietstrajecten zijn gerealiseerd, opgestart of in studie. Er komen nog buurtfietsstallingen bij in buurten waar hier nood aan is.

De afgelopen jaren is een recordaantal straten en voetpaden heraangelegd. Maar er is nog veel werk. Daarom verdubbelen we het budget voor de heraanleg van voetpaden. Voor plaatselijk herstel richten we een voetpadenbrigade op die snel ter plaatse komt. We voorzien voldoende ploegen om onze voetpaden en straten netjes te houden.

Het aanbod deelmobiliteit is gegroeid en moet blijven groeien: meer deelwagens, deelfietsen en (correct te parkeren) deelsteps. We verdriedubbelen het aantal deelwagens tegen eind 2030.

De stad stimuleert het gebruik van elektrische wagens door het installeren van voldoende laadpalen.

 

Snel en comfortabel busvervoer tussen Hoog Kortrijk en het station

De Stad Kortrijk wil samen met De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) aanbieden tussen het station en de site Hoog Kortrijk. Vooruit wil dat dit HOV project tegen 2029 gerealiseerd is.  Met ruime elektrische HOV-bussen zullen reizigers zich snel en met een hoge frequentie kunnen verplaatsen.

Naast het voorzien van de nodige HOV-voertuigen voor de bediening tussen het station en Hoog Kortrijk is ook de aanpak van de wegenis van de HOV-as nodig voor een vlotte doorstroming. Meteen wordt ook de wegeninfrastructuur op de Noord-Zuid-as aangepakt met onder meer de aanleg van busbanen en veilige fietspaden. Het project voorziet ook vervangingsinvesteringen van cruciale infrastructuur zoals de Doorniksesteenweg-brug.

 

Veilig in eigen wijk en stad

14% van de Kortrijkzanen voelt zich altijd onveilig in de stad, 39% af en toe. Vooruit gaat de strijd aan met criminaliteit, overlast en straffeloosheid. Kortrijkzanen moeten ontspannen door hun eigen wijk of stad kunnen bewegen, dag en nacht.

We versterken ons politiekorps en verhogen de stedelijke bijdrage aan de politiezone. Er komen meer agenten voor het interventieteam. Op plaatsen met veel overlast zoals de stationsbuurt zijn deze agenten quasi permanent aanwezig vanuit een mobiele commandopost. Het Tactisch Respons Team wordt uitgebouwd om waar nodig snel en kordaat in te grijpen.

Vooruit wil heel erg omzichtig omspringen met het inzetten van Gemeentelijke Administratieve Sancties. Zeker bij minderjarigen. Eerst en vooral is het belangrijk te duiden dat GAS niet automatisch betekent dat er een boete wordt gegeven. Bovendien komen die boetes toch terecht bij de ouders en wij vinden het vooral belangrijk dat jonge daders terug op het rechte pad komen. Bij minderjarigen is het zelfs, terecht, wettelijk verplicht om eerst een bemiddeling op te starten.

Voor het handhaven van plaats- en contactverboden is het nuttig en noodzakelijk om met GAS een stok achter de deur te hebben. Ook voor minderjarige daders. Helaas stellen we vast dat de leeftijd van amokmakers in onze stad daalt. Dan is het belangrijk dat we ook die gepast kunnen aanpakken. En door middel van de verplichte bemiddeling ook ouders kunnen wijzen op hun verantwoordelijkheid. Vooruit past echter wel voor het inzetten van GAS bij minderjarigen voor kwajongensstreken. We willen geen heksenjacht op onze jeugd en vinden preventie minstens even belangrijk.

Hardleerse snelheidsovertreders verliezen voortaan hun auto. Als iemand op drie maanden tijd minstens zestien zogenaamde GAS5-boetes krijgt, zal zijn of haar wagen voor minstens twee weken in beslag worden genomen.

 

Veilig uitgaan

We zetten in op veilig uitgaan. Op plaatsen waar veel mensen uitgaan zoals het straatje in de stationsbuurt leggen we de publieke ruimte zo aan dat het de veiligheid bevordert, bijvoorbeeld door een optimale straatverlichting. We creëren een netwerk van safe spaces zoals winkels en cafés om veilige plaatsen te creëren waar mensen aan kunnen kloppen als ze zich onveilig voelen op straat.

Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd. Met de campagne 'Over je grens' die onder meer voorziet in omstaanderstrainingen en meldpunten tijdens evenementen pakken we dat aan.

 

Onveiligheid voorkomen door preventie

Voor Vooruit zijn handhaving en preventie even belangrijk. Een overheid die de veiligheid van mensen serieus neemt, moet misdrijven bestraffen én voorkomen.

We zetten ons team van sociaal werkers in om kwetsbare mensen te ondersteunen en goed te begeleiden. Er komen extra straathoekwerkers en ook jeugdwelzijnswerkers om vzw AjKo te versterken.

We hebben bijzondere aandacht voor jongeren. We investeren samen met partners als Oranjehuis en de andere jeugdhulpverstrekkers verder in jeugd- en gezinshulp voor kwetsbare jongeren, waarbij we hen maximaal begeleiden maar ook duidelijke grenzen stellen. Indien jongeren al op het verkeerde pad zijn beland en feiten hebben gepleegd, zetten we in op een aanpak die werkt aan het herstellen van relaties, het beperken van overlast en het voorkomen van recidive. We versterken de aanpak van Ju.Wel, een samenwerking tussen justitie, politie, stad Kortrijk en de hulpverlening die jongeren samen met hun omgeving terug op het rechte pad brengt en houdt.

 

Nette stad: meer groen betekent ook meer groenonderhoud

Voor het groenonderhoud was Vooruit de voorbije bestuursperiode niet bevoegd en moet de stad weer een tandje bijsteken. Er moeten voldoende ploegen zijn om onze straten, groenzones en begraafplaatsen goed en regelmatig te onderhouden. Dat wil ook zeggen: meer ploegen want er is steeds meer groen en natuur in de stad.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant