5) Wijken en deelgemeenten vernieuwen en vergroenen
Team Vooruit
Monday 02
September 2024 16:20
Vooruit met de stadsvernieuwing, ook in uw buurt
Wat begon aan de Leieboorden, zien we nu op steeds meer plaatsen. Vooruit-schepenen Axel Weydts en Bert Herrewyn brengen de stadsvernieuwing naar de wijken. Bij alle straten en pleinen die worden heraangelegd komt er meer groen en ruimte voor water en de natuur. Zo krijgen we aangename en leefbare buurten die beter gewapend zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Een absolute topprioriteit is de afwerking van de Groene Verbinding ten noorden van de Leie: 26 hectare groen, water, ontmoetingsruimte en speelplezier en 5 kilometer nieuwe fietspaden. De Groene Verbinding doorheen Kortrijk, Heule en Bissegem wordt een paradijs voor fietsers, wandelaars en spelende kinderen.
We zetten de kroon op het werk in het stadscentrum. Langs de Leie werken we de vernieuwing van de Leieboorden af ter hoogte van de Handelskaai tot aan Kortrijk Weide. De Budatip toveren we verder om in een groene ontmoetingsplek en een aangename woonomgeving. De transformatie van de stationsomgeving gaat door. Alle vernieuwingen in en rond het centrum worden met elkaar verbonden via één grote groene gordel.
We zorgen voor nog meer groen in onze stad en onze wijken
Of het nu om grote stadsvernieuwingsprojecten of kleine wegeniswerken gaat, de stad zet bij elk project in op maximale ontharding. In het nieuwe Groeningepark is 2.100 m² extra groene ruimte gecreëerd. De metamorfose van het Casino- en Conservatoriumplein is goed voor samen 4.520 m² ontharding en ook aan de Leieboorden zetten we volop in op groen en ontharding met een verlaagde tuin van 1.000 m² groot.
Er zijn al meer dan 30 schoolspeelplaatsen in Kortrijk onthard en vergroend. Kortrijk moedigt niet enkel het vergroenen, maar ook het openstellen van de speelplaatsen aan. Een stukje groen in een dichtbebouwde wijk kan mensen in een buurt samenbrengen.
Volgende bestuursperiode willen we met Vooruit onder meer deze groene projecten realiseren: de natuurlijke inrichting van Binnengebied Marke, de Groene Verbinding Kortrijk-Noord, Bissegem Plage, een nieuw park aan de Condédreef van 8.500 m² en een nieuw Vetex-park.
We koesteren onze eeuwenoude monumenten
We moeten onze monumenten systematisch blijven restaureren en goed onderhouden. We maken werk van de restauratie van het interieur van het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal met het oog op een zachte, socio-culturele bestemming. Het Belfort op de Grote Markt, een stukje werelderfgoed, wordt gerestaureerd en open gesteld voor het publiek. Ook het iconische gebouw van Broelkaai 6 aan de Verlaagde Leieboorden wordt van buiten en van binnen gerestaureerd en wordt naast een cultureel hoofdkwartier ook het toeristisch onthaal van de stad.
Preetjes Molen wordt volledig gerestaureerd, net als de molen in Marke en de molen in Aalbeke. We rekruteren molenaars zodat de molens kunnen blijven draaien.
Het behoud van onroerend erfgoed moet voorop staan in het vergunningenbeleid van de Stad Kortrijk. De locuswaarden die bepalen of erfgoed zeker behouden moet blijven of uitzonderlijk toch mag worden aangepast of gesloopt moeten niet richtinggevend zijn maar verordenend. Bij de dienst vergunning moet een vaste, voltijdse expert onroerend erfgoed worden aangesteld.
Vooruit met onze natuur
Vooruit-schepen Bert Herrewyn opende onlangs het prachtige nieuwe natuurgebied Vlasakker op Hoog Kortrijk. Het maakt deel uit van ons plan voor 100 hectare nieuwe natuur die we hier en op andere plaatsen in de stad realiseren. In de volgende zes jaar willen we zelf of via onze partners opnieuw voor ongeveer 100 hectare aan gronden verwerven voor extra natuur en bos. Er ligt reeds een plan van aanpak klaar voor het zuiden van Kortrijk (Open Ruimteplan Interfluvium) en we maken werk van een gelijkaardig plan voor het noorden.
Voor zowel de aankoop, inrichting, ontsluiting, als het beheer van natuurgebieden door Natuurpunt blijft de stad subsidies voorzien (de NatuurbanK), indien nodig wordt dit budget nog opgetrokken.
We breiden de bestaande boskernen verder uit (Preshoekbos, Bellegembos, Heulebos). Stadsgroen Ghellinck in Bissegem en het Stadsgroen Venning worden als natuurprojecten verder uitgebouwd. De Leiemeersen-Kruiskouter worden in het kader van het Rivierherstel Leie gerealiseerd.
We voeren het bekenplan verder uit en richten onze 18 beekvalleien ecologisch in. We beschermen de Leievallei ('t Schrijverke, Leiemeersen-Kruiskouter, Rotersmeers, Patersmote,..), de vaart Bossuit-Kortrijk, de Markebeek en de Heulebeek als groen-blauwe hoofdassen.
Bomenplan
Het nieuwe Bomenplan van schepen Bert Herrewyn biedt een kader voor een gezond en toekomstbestendig bomenbestand voor de komende 20 jaar, met als belangrijkste doel voldoende bomen oud te laten worden. Bomen met een groot kruinvolume hebben namelijk grotere positieve effecten.
In het plan wordt een duidelijke link gelegd met de nieuwe Vlaamse groennorm: 3-30-300. Deze regel houdt in dat er minstens 3 bomen zichtbaar moeten zijn vanuit iedere woning, minstens 30 procent groenbedekking moet zijn per wijk en er vanaf elke woning op maximaal 300 meter afstand een toegankelijke groenzone (park, bos...) moet zijn.
In het masterplan bomen wordt deze groennorm aangepast op maat van de stad Kortrijk. Voor elke wijk werd een analyse uitgevoerd en een bomenpaspoort per buurt opgesteld. We voeren het Bomenplan verder uit met onthardings- en vergroeningsacties in buurten, de uitbreiding van boomspiegels (de onverharde zone in een voetpad, waarin de boom staat) om de levensduur van de bomen te verhogen en het behouden en verhogen van het aantal eeuwbomen zoals de plataan op het Sint-Amandsplein.
Actieplan Biodiversiteit
Het aantal levende soorten en organismen in onze stad gaat achteruit. De biodiversiteit daalt en dat heeft impact op onze leefomgeving en op ons. Met het Actieplan Biodiversiteit Kortrijk wil schepen Bert Herrewyn het tij keren. We voeren dit plan verder uit.
Voor de kamsalamander en de eikelmuis zijn er specifieke beschermingsprogramma’s met maatregelen om de achteruitgang van soorten te stoppen en we zetten bijkomende acties op voor de bescherming van andere koestersoorten zoals wilde bijen, zwaluwen, padden en de Kortrijkse Eik.
Op vandaag telt de stad 10 tuinrangers die op 1 jaar tijd maar liefst 155 tuinbezoeken aflegden en laagdrempelig en gratis tuinadvies geven. Het groot aantal aanvragen toont de bereidwilligheid van de burger om aan een biodiverse stad bij te dragen. We versterken onze tuinrangerwerking om nog meer tuinen te verrijken.
We voeren gevelscans uit van grote grijze gevels die we omvormen tot verticale tuinen met bloemen, planten en nestgelegenheid voor insecten, gierzwaluwen, vleermuizen, … Ook voor de inwoners biedt dit voordelen op het vlak van geluid, verkoeling en luchtkwaliteit!
Open ruimte behouden en meer ruimte voor water
Het stadsbestuur zette reeds een bouwshift in, we moeten immers stoppen met altijd maar verder open ruimte in te nemen om bij te bouwen. Voor Kortrijk betekent dat dat we vanaf 2025 nog maximum 200 m2 open ruimte per dag mogen innemen. Tegen 2040 moet dat nul zijn. Bijkomende open ruimte innemen kan dan nog, maar dat moet dan gecompenseerd worden door op andere plaatsen in de stad ruimte vrij te maken.
We dringen bij de Vlaamse regering aan op een betere financiële regeling voor het schrappen van de ontwikkelingsmogelijkheden in woongebied, want momenteel is dit voor een lokaal bestuur onbetaalbaar.
Om ons beter te wapenen tegen extreme droogte en overstromingen, die steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering, geven we meer ruimte aan water. Door onze 18 beken en beekvalleien op een natuurvriendelijke manier in te richten krijgen we vertraagde afvoer en wordt water gebufferd. Kortrijk heeft sinds kort een hemelwaterplan dat inzet op het maximaal opslaan, gebruiken en infiltreren van regenwater.
Zo maken we verder werk van ontharding om het regenwater de grond te laten binnendringen, denk maar aan de transformatie van de Groeningeparking tot het Groeningepark. Niet alleen pleinen, parkings en straten worden waar mogelijk onthard maar bijvoorbeeld ook speelpleinen van scholen.
Kortrijk klimaatstad door duurzaam te investeren en renoveren
We voeren het Kortrijkse klimaatplan van schepen Bert Herrewyn verder uit. We verminderen de CO2 uitstoot in de stad in de eerste plaats door energie te besparen. De grootste winst valt hier te halen bij onze gebouwen en woningen, door deze verder te renoveren.
Kortrijk is reeds een koploper op vlak van renovatiebegeleiding maar we kunnen nog een tandje bijsteken. We gaan ook over tot collectieve wijkrenovaties in wijken waar de nood het hoogst is. Hierbij worden buurtbewoners gesensibiliseerd en begeleid om samen te renoveren. We versterken de ploeg renovatiebegeleiders om nog meer Kortrijkzanen met een laag inkomen naar een renovatie en duurzaam energiegebruik te begeleiden door gebruik te maken van leningen, premies, groepsaankopen ... We behouden en verhogen de stedelijke renovatiepremies, in het bijzonder voor mensen met lagere inkomens.
De stad lanceert een sloopbeleidsplan waarbij onderzocht wordt of het energetisch zinvoller en technisch haalbaarder is om gebouwen te slopen en opnieuw op te bouwen in plaats van ze te renoveren. Het sloopbeleidsplan kan het slopen en heropbouwen van oudere woningen met een slechte energieprestatie en beperkt comfort stimuleren door slooppremies toe te kennen.
Stad Kortrijk moet zelf het goede voorbeeld geven en de inspanningen verder opdrijven om het eigen patrimonium zo energieneutraal mogelijk te maken. Tegen 2030 wordt alle openbare verlichting duurzame LED-verlichting.
De energie die we toch nodig hebben moeten we zo duurzaam mogelijk opwekken. Het Kortrijkse klimaatplan mikt op een aandeel van 15% hernieuwbare energie tegen 2030 door in te zetten op zon- en windenergie, restwarmte en biomassa. Zo zetten we in op het optimaal voorzien van zonnepanelen op stadgebouwen, woningen, bedrijven en scholen. Hiervoor stellen we een zonnecoach aan.
Onze warmtevraag veroorzaakt meer dan de helft van de CO2 uitstoot, we bouwen het fossiele aardgasnet in Kortrijk geleidelijk aan af door de uitbouw van warmtenetten die warmte halen uit duurzame bronnen zoals industriële restwarmte, riothermie en aquathermie.
Gezonde lucht
Samen met de Vlaamse Milieumaatschappij blijven we metingen uitvoeren om de luchtkwaliteit in Kortrijk te monitoren. We blijven aandringen bij de Vlaamse overheid om een snelheidsverlaging van 90 km per uur door te voeren op de E17 ter hoogte van Kortrijk.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Kortrijk wil vooruit
Team Vooruit11.09.2024
-
1) Wonen en leven in Kortrijk betaalbaar houden
Team Vooruit11.09.2024
-
2) Nog meer investeren in zorg, kinderopvang en onderwijs
Team Vooruit11.09.2024