Nieuws

1) Wonen en leven in Kortrijk betaalbaar houden

Team Vooruit

Monday 09

September 2024 16:15

Betaalbaar wonen in Kortrijk, ook aan de Leie

Ook Kortrijk moet betaalbaar blijven voor iedereen. Want op sommige plaatsen in onze stad dreigt wonen voor gewone mensen onbetaalbaar te worden.

Gronden of gebouwen van de stad die niet meer nodig zijn voor de eigen werking, zullen in de eerste plaats worden ingezet voor betaalbaar en sociaal wonen. Dat geldt bij uitstek voor de gronden op de Budatip aan de Leie, eigendom van het OCMW. We verkopen die gronden niet maar bouwen er betaalbare woningen voor jonge gezinnen en singles, en sociale woningen voor ouderen. Ook Kortrijkzanen met een bescheiden of normaal inkomen verdienen de kans om op een mooie locatie aan de Leie te wonen.

We geven prioriteit aan aangepaste woonprojecten voor ouderen in de centra van onze stad en deelgemeenten, waardoor elders in de stad woningen vrijkomen voor jonge gezinnen.

We richten een Kortrijkse wooncoöperatie op die betaalbare woonprojecten ontwikkeld voor vooral jonge Kortrijkzanen. Door aandelen te kopen kunnen jongeren mede-eigenaar worden van de coöperatie en er een woning huren.

We voeren een taks in op tweedeverblijven van mensen van buiten Kortrijk en gebruiken de opbrengsten voor betaalbare woonprojecten.

Stad Kortrijk schaart zich achter de Woonzaak en bestrijdt actief de toenemende wooncrisis in Vlaanderen in eigen stad.

 

Voldoende sociale woningen

De ambities uit het Woonplan op vlak van sociaal wonen (1.000 extra sociale woningen tegen 2040) moeten concreet worden gerealiseerd, de stad neemt hier mee initiatief door te onderhandelen met projectontwikkelaars en door gronden en gebouwen ter beschikking te stellen van woonmaatschappij SW+, bijvoorbeeld op de Pradosite.

We brengen de grote renovatieprojecten van SW+ in de bestaande sociale woonwijken tot een goed einde. We vermijden daarbij langdurige leegstand en verloedering door vervallen gebouwen meteen te slopen. Door gebruik te maken van modulaire wooneenheden kunnen mensen in de buurt blijven wonen en worden er geen andere sociale woningen geblokkeerd.  SW+ zet ook in op kleinschaligere projecten doorheen de stad.

Bij de toewijzing van sociale woningen waken we erover dat de meest kwetsbare doelgroepen niet uit de boot vallen.

 

Een dak boven ieders hoofd

We willen niet dat mensen in Kortrijk op straat de nacht moeten doorbrengen. Samen met het CAW investeren we verder in onze nachtopvang waarvan we de capaciteit de afgelopen jaren vertienvoudigd hebben tot 9.000 overnachtingen op jaarbasis. Ook overdag zorgen we voor begeleiding van daklozen en medische opvolging via het project met straatverpleegkundigen.  We evolueren met het Housing First project van de stad naar een echte Housing First werking met huurcontracten op naam van de bewoner.

We zorgen voor voldoende en goed onderhouden doorgangswoningen om gezinnen op te vangen die niet meer in de eigen woning terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat deze onbewoonbaar is verklaard, en nog geen nieuwe woonst konden vinden. Er komen crisiswoningen bij om gezinnen in crisis, bijvoorbeeld omwille van familiaal geweld, een onderkomen te kunnen bieden.

 

Consumentenpunt en Vrijetijdsloket in de Nieuwe Deelfabriek

De Nieuwe Deelfabriek in de gerestaureerd oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat opende onlangs de deuren. Het is een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om materiaal te ruilen, delen of herstellen. Het project kreeg al meteen de Europese prijs voor sociale dienstverlening. Deze unieke samenwerking tussen het sociale beleid van Kortrijk, 14 zeer diverse vrijwilligersinitiatieven, een nieuwe leerwerkplaats en een Mini-VORK (volksrestaurant) is uitstekend uit de startblokken geschoten en moet alle kansen krijgen om te groeien en te bloeien.

Een aantal zaken willen we er nog verder uitbouwen zoals het Vrijetijdsloket voor mensen met minder middelen en een Consumentenpunt dat inwoners informeert over hun rechten en mogelijkheden als consument en hun uitgaven helpt te drukken, bijvoorbeeld met groepsaankopen.

 

Betaalbare dienstverlening en vrijetijdsbeleving

Publieke dienstverlening is er om mensen te dienen, niet om geld te verdienen. Daarom zet Vooruit Kortrijk al jaren in op betaalbare dienstverlening, met sociale tarieven voor Kortrijkzanen met een beperkt inkomen. Denk maar aan de gezonde en goedkope maaltijden in volksrestaurant VORK of in de wijkcentra en de maaltijden aan huis. We bouwen dit verder uit met onder meer ook sociale tarieven in het containerpark en met goedkopere huisvuilzakken.

Een duik in het zwembad, tekenles volgen, aansluiten bij een sportclub of een muziekoptreden bijwonen: ook dit moet voor iedereen haalbaar blijven. De gewone tarieven voor het vrijetijdsaanbod van de stad houden we zo laag mogelijk. We bouwen het systeem van de UiTPAS met kansentarief verder uit. Zo kunnen we niet alleen 80% korting geven aan de meest kwetsbare Kortrijkzanen maar ook een tussentarief van 50% korting aan iedereen met een bescheiden inkomen.

We gaan voor een sociaal afvalbeleid. We houden de groene fractie in het containerpark gratis voor iedereen en voeren sociale tarieven in op het containerpark voor mensen met minder inkomen. Wie het minder breed heeft, heeft recht op een aantal gratis huisvuilzakken per maand.

Voor de meest kwetsbaren voorzien we ook in aanvullende financiële steun (het Kortrijkse Menswaardig Inkomen) waarbij op basis van een wetenschappelijke tool berekenen wat iemand nodig heeft om menswaardig te kunnen leven. Hiervoor moet men aan een aantal voorwaarden voldoen zoals werken of een opleiding of activeringstraject volgen.

Bij het toekennen van steun of sociale voordelen baseren we ons niet langer op een bepaald sociaal statuut zoals leefloon of werkloosheid maar op het reële inkomen van iemand. Hierdoor komen ook mensen uit de lagere middenklasse met een bescheiden inkomen uit arbeid in aanmerking.

 

Mobiliteit is een basisrecht

Mobiliteit is een basisrecht en moet betaalbaar zijn voor jong en oud.

Willen we dat al onze kinderen en jongeren zich veilig en vlot kunnen verplaatsen naar school, hun hobby’s of een feestje? Dan moeten we het openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk maken. We verhogen de maximumleeftijd voor gratis busvervoer van 6 jaar naar 18 jaar.

Voor minder mobiele mensen en senioren die niet altijd een beroep kunnen doen op het aanbod van De Lijn, voorzien we goedkope taxibonnen. Onlangs hebben we het budget hiervoor verdrievoudigd. Als de nood groter wordt gaan we niet besparen op de mobiliteit van de mensen maar passen we ons budget aan.

 

Gezonde en betaalbare maaltijden voor iedereen

Schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene heeft sterk ingezet op gezonde en betaalbare maaltijden met als resultaat een uitbreiding van ons aanbod maaltijden via volksrestaurant VORK, de wijkcentra en de dienst maaltijden aan huis tot 250.000 maaltijden per jaar. Afhankelijk van je financiële mogelijkheden kan je van deze maaltijden genieten aan een standaard, sociaal of extra sociaal tarief. Dit sterke publieke aanbod moet blijven bestaan.

We blijven strijd voeren tegen voedselverspilling en zetten in op herverdeling naar de mensen die dit het meest nodig hebben. Met het door Kortrijk opgestarte initatief Food Act 13 werd in vijf jaar tijd al 2 miljoen kilogram verse voeding van de vuilnisbak gered en herverdeeld onder onder meer dan 80 sociale organisaties in Kortrijk en de regio. Onder meer de sociale kruidenier De Vaart in de Deelfabriek maakt hier dankbaar gebruik van om kwetsbare gezinnen aan voeding te helpen.

 

Een ambitieus beleid voor sociale vooruitgang

We blijven investeren in een ambitieus beleid voor sociale vooruitgang en tegen armoede. Het beleid van schepen Philippe De Coene is toonaangevend in Vlaanderen en maakt het verschil. Onder het motto ""voor kwetsbare mensen is alleen het beste goed genoeg"" kwamen er spraakmakende initiatieven tot stand zoals het Volksrestaurant VORK en de Nieuwe Deelfabriek die er zonder Vooruit nooit waren gekomen.

De sociale dienstverlening van het OCMW wordt niet meer georganiseerd vanuit één centraal sociaal huis maar vanuit wijkteams op 12 verschillende locaties in stad en deelgemeenten. Gezinnen kunnen in eigen buurt terecht bij één maatschappelijk werker die zorgt voor één samenhangend plan om hen vooruit te helpen. Met deze reorganisatie is Kortrijk een pionier in Vlaanderen en kunnen we meer en beter mensen helpen, er vroeger bij zijn voor problemen escaleren én ligt de drempel om aan te kloppen voor hulp veel lager. Om deze reorganisatie alle kansen op slagen te geven moeten we blijven investeren in onze sociaal werkers, in onze wijkteams en in nauwe samenwerking met onze partners. Onze sociaal werkers moeten ook aanwezig zijn bij de sociale organisaties in de wijk of omgekeerd plaats voorzien voor deze organisaties in onze wijkcentra.

Waar nodig breiden we ons buurtwerk uit, zoals in de omgeving van de wijk Blauwe Poort. En we zetten nog meer in op ervaringsdeskundigen in armoede, mensen die armoede kennen uit eigen ervaring en de brug kunnen leggen tussen mensen in armoede en de sociale dienstverlening.

We breiden het aantal warme plekken in stad uit waar kwetsbare mensen terecht kunnen uit, burgerinitiatief Enchanté startte ook in Kortrijk een netwerk van hartelijke handelaars en burgers op dat kleine diensten aanbiedt aan iedereen die het kan gebruiken.

 

Nog meer mensen aan het werk helpen

Werken is een recht én een plicht voor iedereen die kan werken. Kortrijk heeft een sterke dienst werk en activering en is onder Vooruit-schepen Philippe De Coene één van de beste centrumsteden geworden op het vlak van activering van onder meer leefloners. De afgelopen jaren hebben we ook sterk ingezet op sociale ondernemingen zoals volksrestaurant VORK, voedselherverdeelorganisatie Food Act 13 en de nieuwe Deelfabriek waar mensen opgeleid en begeleid worden naar werk in de reguliere of sociale economie.

In VORK werken we samen met de horeca en de VDAB om opleidingen keuken- en zaalpersoneel aan te bieden. Binnen de Kortrijkse leerwerkplaats willen we nu ook BOUW opzetten, een opleiding voor het knelpuntberoep van bouwvakkers in samenwerking met de VDAB, de vakscholen en Embuild (de vroegere Confederatie Bouw).

We centraliseren onze dienst en onze leerwerkvloeren zoveel mogelijk in het bedrijvencentrum Kanaal127, deze site is in eigendom van Stad en OCMW Kortrijk en is destijds ook opgestart als bedrijvencentrum voor sociale economie. Zo komen we tot een nog efficiëntere werking. We blijven zoeken naar mogelijkheden om onze Leerwerkplaats uit te breiden maar ook om de samenwerking met privébedrijven te versterken.

Voor wie de stap naar een activeringstraject richting werk nog te zwaar is, zetten we in op sociale activering. Bij sociale activering ligt de focus op het verhogen van de maatschappelijke participatie en het doorbreken van sociaal isolement via maatschappelijk zinvolle activiteiten. Zo leren we mensen meubels opknappen in de meubelmakerij Stal13.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant