Nieuws

2) Nog meer investeren in zorg, kinderopvang en onderwijs

Team Vooruit

Saturday 07

September 2024 16:17

Investeren in nog meer kinderopvang

Vooruit-schepen Philippe De Coene heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in de Kortrijkse kinderopvang. Het aanbod werd veel groter, zowel in het centrum als de deelgemeenten. Maar het werk is niet af want nog niet alle ouders vinden meteen een plaats.

Daarom willen we verder uitbreiden, niet alleen op de bestaande locaties maar ook op nieuwe sites. Hof te Coucx aan het Stadsgroen Marionetten is vandaag al een plek voor kinderen en jongeren. Het is de ideale plaats om de vakantieopvang van Zorg Kortrijk verder uit te breiden. Het nog niet-gerestaureerde deel van de beschermde hoeve pakken we aan en richten we in voor extra opvang van baby’s en peuters. We werken hiervoor nauw samen met de vele werkgevers op Hoog Kortrijk die vaak ook op zoek zijn naar een aanbod kinderopvang voor hun werknemers.

Ook op andere plaatsen kan de stad het aanbod versterken. Net zoals in de Condédreef willen we ook bij de woonzorgcentra van Zorg Kortrijk in Aalbeke, Bissegem, Bellegem en Heule kinderopvang voorzien. Zelfstandige opvanginitiatieven en onthaalouders blijven we steunen met premies en begeleiding vanuit de stad.

De stad neemt de coördinatie van de buitenschoolse kinderopvang best zelf in handen. We gaan voor kwalitatieve buitenschoolse opvang voor elk kind in de lagere school, naar het voorbeeld van Leuven. Dit betekent dat zowel Vlaanderen als de stad hier meer moeten in investeren. Ook in de vakantieopvang voor kinderen uit de lagere school. We vragen scholen hun infrastructuur open te stellen tijdens weekends en schoolvakanties.

We blijven ook solidaire kinderopvang, waarbij ouders afwisselend zorgen voor elkaars kinderen in vakantieperiodes, ondersteunen vanuit de stad.

 

De campussen van Zorg Kortrijk: nergens beter!

De vijf woonzorgcentra van Zorg Kortrijk staan aan de top staan op vlak van prijs en kwaliteit in regio Kortrijk. We groeien verder naar brede zorgcampussen: op alle vijf sites in Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Kortrijk en Heule bieden we niet alleen ouderenzorg maar ook kinderopvang, ontmoeting voor de buurt en sociale dienstverlening aan.

Vooruit-schepen Philippe De Coene heeft tientallen miljoenen geïnvesteerd in nieuwe zorgcampussen in Bellegem (De Zon) en Kortrijk (’t Huis). Intussen zijn Biezenheem Bissegem en Ter Melle Heule aan een grondige vernieuwing toe. We bouwen deze woonzorgcentra om tot hypermoderne zorgcampussen net zoals ’t Huis in de Condédreef. De grote investeringen in zorg financieren we onder andere door de opbrengst van de verkoop van OCMW-eigendommen enkel te gebruiken voor investeringen in zorg en sociaal beleid. Voor ons is dat niet meer dan normaal: het publieke patrimonium van het OCMW dient om sterke zorg en sterk sociaal beleid waar te maken.

Van privatisering van (delen van) Zorg Kortrijk kan geen sprake zijn, we moeten integendeel het aanbod nog uitbreiden en vernieuwen om tegemoet te komen aan de groeiende zorgnoden in een vergrijzende samenleving. Zo breiden we de dienst thuiszorg (maaltijdbedeling, poetshulp) uit tot een volwaardige dienst voor gezinszorg. In Bissegem stellen we een andere belangrijke investering voor: de beschermde hoeve Armengoed bij Stadsgroen Ghellinck aan de Tientjesstraat wordt naast een ontmoetingsplek voor de buurt met zachte horeca ook een centrum voor mensen met jongdementie en mensen met een handicap. Aan de Condédreef op gronden van het OCMW onderzoeken we de piste van zorgwonen voor bejaarde Kortrijkzanen die nog zelfstandig willen wonen maar terzelfdertijd ook gebruik willen maken van het uitstekende en betaalbare zorgaanbod van Zorg Kortrijk.

 

Scholen, ouders en leerlingen sterker maken

Kortrijk trekt steeds meer jonge mensen tussen 25 en 35 jaar aan. Meer jonge gezinnen betekent dat ook het onderwijs in de stad moet groeien. In sommige scholen zijn er nu al wachtlijsten. We helpen scholen om te groeien.

Onze scholen staan vandaag voor heel wat uitdagingen. De stad kan hen steunen met onder meer opvang, huiswerkbegeleiding, gezonde en betaalbare maaltijden en sociale dienstverlening op school of in de wijk. We behouden onze sterke brugfiguren in het lager en middelbaar onderwijs en zoeken middelen om deze werking verder uit te breiden, de scholen zijn hiervoor zelf vragende partij.

In onze stad hebben we ook heel veel ervaring in huis met betrekking tot herstelgericht oplossen van conflicten en onveiligheid op school met onder meer expertisecentrum Ligand. We zetten deze ervaring nog meer in om leerkrachten en leerlingen te ondersteunen en bij te dragen aan een veilig schoolklimaat. Een doorgedreven herstelgericht beleid zorgt er ook voor dat spijbelen, vroegtijdig schoolverlaten en ongekwalificeerde uitstroom van jongeren drastisch daalt.

We laten geen enkel jong Kortrijks talent verloren gaan. We blijven het Talentatelier voor Jongeren (TAJO) ten volle ondersteunen. TAJO laat jongeren tussen 10 en 14 jaar via interactieve ateliers kennismaken met de meest uiteenlopende beroepen. Zo kunnen de jongeren zelf ervaren welke vakgebieden hen aanspreken en worden ze gestimuleerd om te gaan studeren. Want zoals TAJO zelf zegt: alleen wie kansen krijgt, kan ze grijpen.

We waken ook over het welzijn van de groeiende studentenpopulatie in Kortrijk. Er is nood aan voldoende betaalbare studentenkoten. Vanuit Kortrijk Studentenstad blijven we activiteiten voor studenten ontplooien en we zorgen dat studenten zich vlot en duurzaam kunnen verplaatsen door voordelige busabonnementen en studentenfietsen.

 

Een lokaal gezondheidsbeleid voor iedereen

We bouwen het lokale gezondheidsbeleid verder uit op basis van de door UGent uitgevoerde wetenschappelijke studie naar de noden in Kortrijk.

In september opent op de wijk Drie Hofsteden, in de Bildings, ‘Lijn 1’. Lijn 1 is een nieuw centrum om mensen dichter bij de eerstelijnszorg te brengen. Dat doen we samen met de Kortrijkse huisartsen, tandartsen en andere zorgverstrekkers. De brede eerstelijnspraktijk Lijn 1 is een groepspraktijk met verschillende hulpverleners. Iedereen uit Groot-Kortrijk is er welkom. Hoewel er geen huisartsen en tandartsen aanwezig zijn, vind je bij Lijn 1 wel zorgverleners zoals een psycholoog, mondhygiënist, medisch pedicure en anderen. Lijn1 zal ook dienst doen als meldpunt voor huisartsen: patiënten met hulpvragen van administratieve of sociale aard kunnen door hen worden aangemeld bij het Wijkgericht Sociaal Werk van de stad. Door deze rechtstreekse lijn tussen zorgverstrekker en welzijn ontzorgen we de artsen.

We brengen hulpverleners in een wijk of deelgemeente regelmatig samen in eerstelijnsplatformen, dit bevordert een duurzame en actieve samenwerking.

We zetten in op het mentaal welzijn van onze jongeren door verder te bouwen op initiatieven zoals het Overkophuis. In Lijn1 voorzien we zelf ook een aanbod eerstelijnspsychologische hulp. Hiervoor werken we samen met onze goede partner CAW.

We pleiten voor de oprichting van een HIV referentiecentrum in AZ Groeninge.

We denken ook de gezondheid van onze huisdieren. Gezinnen in moeilijkheden kunnen via de sociale diensten van de stad een beroep doen op steun voor medische zorgen voor hun huisdier. Op vandaag kan dit reeds door tussenkomst van de Stichting Prins Laurent.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant