Nieuws

Onze lokale afdelingen strijden voor het welzijn van hun inwoners

Ronny Wolfcarius

Friday 11

February 2022 15:46

 Lokaal 
Je goed voelen is van onschatbare waarde. Dat heeft deze gezondheidscrisis meer dan ooit aangetoond. Ook onze lokale afdelingen plaatsen het welzijn van hun inwoners hoog op de agenda. Daarom zetten we de initiatieven van Wellen, Wetteren en Poperinge in de spotlight.

 

  • Wellen - Aandacht voor welzijn en de meest kwetsbaren

    Els Robeyns is al sinds 2013 burgemeester in Wellen. Onder haar leiding werkt de stad verder aan een warm Wellen met aandacht voor het welzijn van iedereen, maar zeker ook de meest kwetsbaren.

    Froep

    Froep, de afkorting voor fruit en soep op school, is een project dat sinds kort in Wellen is opgestart. Twee keer per week krijgen alle kinderen in de Wellense scholen verse soep, bereid met voedseloverschotten van de veiling.

    Els: “De gemeente financiert de sociale tewerkstelling en de ingrediënten voor de soep. Daarnaast lieten we eenmalig 700 duurzame bekers maken. Met dit FROEP-project besteden we niet alleen aandacht aan mentaal welzijn, we bestrijden ook voedselverspilling en kansarmoede.”

    Twee keer per week krijgen alle kinderen in de Wellense scholen verse soep, bereid met voedseloverschotten van de veiling.
    Zelftesten en mondmaskers voor kwetsbare gezinnen

    Kinderen van sociaal kwetsbare gezinnen die bij de sociale dienst in begeleiding zijn, krijgen in Wellen ook 50 mondmaskers. Daarnaast voorziet de gemeente 5 zelftesten per kind. In totaal zijn dat 250 zelftesten en 1750 mondmaskers die de gemeente kosteloos aan de betrokken gezinnen bezorgt.

    “Door de aangepaste quarantaineregels voor hoogrisicocontacten (wie niet ziek of geen symptomen vertoont, mag naar school of de opvang n.v.d.r.) wordt het gebruik van zelftesten nog meer aangeraden. Met dit initiatief ondersteunen we waar nodig”, aldus Els.

    Digibank

    Wellen bundelt ook samen met Borgloon, Tongeren en Heers de krachten om een lokaal e-inclusie beleid uit te bouwen. “Het doel is om iedereen gelijke kansen te bieden in onze digitale samenleving”, zegt Els.

    Daarom richtten de gemeenten samen een Digibank op. Er zijn 2 fysieke digipunten en 1 mobiel digipunt. Inwoners kunnen er terecht om een computer of smartphone te lenen, een opleiding te volgen of voor workshops rond digitale vaardigheden en individuele begeleiding in het gebruik van online dienstverlening. 

    De gemeenten willen in de eerste plaats 3 specifieke doelgroepen bereiken: werkarme gezinnen, nieuwkomers en alleenwonende ouderen. Dat doen ze door bij de mensen thuis langs te gaan. Voor een gesprek, maar evengoed voor de levering van een tablet bijvoorbeeld. “Zo verkleinen we de digitale kloof”, aldus Els. 

    Wellbox

    De Wellbox verzamelt herbruikbare spullen en verdeelt ze onder kinderen die het kunnen gebruiken. Het aanbod is heel ruim. Van kinderboeken en schoolbenodigdheden tot sportmateriaal, babyspullen of pampers. 

    Els: “Zo zetten we op verschillende manieren sterk in op het welzijn van onze inwoners.”

     LEES OOK  Freya Van den Bossche: "Als een jongere belt met deze problemen, kan een gesprek enorm helpend zijn" >

  • Wetteren - Sterk en sociaal armoedebeleid

    In Wetteren zijn de socialisten terug van weggeweest. Jan Tondeleir is sinds januari 2022 schepen van Sociale Zaken. “Met kleine, welgemikte initiatieven maken we het verschil in het leven van mensen die het moeilijker hebben”, zegt Jan. 

    Dat uit zich in een sterk en sociaal armoedebeleid:

    ● Er is de gemeentelijke armoedetoets. Daarbij wordt elk nieuw initiatief getoetst op de impact die het heeft op mensen in armoede.

    ● 
    Een intensieve begeleiding van mensen in armoede waarbij werkbaar werk voor iedereen hoog in het vaandel wordt gedragen. “Het is een sterke dam tegen armoede en sociale uitsluiting”, aldus Jan. 

    ● Iedereen die aanspraak maakt op een bepaald recht, krijgt dit automatisch en zonder administratieve rompslomp.

    ● Een armoederaad met ervaringsdeskundigen wordt in het leven geroepen om het bestuur te adviseren bij het gevoerde beleid.

    (Het artikel gaat verder onder de foto.)

    Foto van © Didier Verbaere

    “Ons armoedebeleid werpt echt wel zijn vruchten af”, zegt Jan. “De voorbije 3 jaar realiseerden we al heel wat mooie zaken. Zo drongen we onder andere de kinderarmoede terug van 20% naar 13%. Dat is nóg te veel maar het gaat de goeie kant op en we blijven daar werk van maken.” 

    De voorbije 3 jaar drongen we onder andere de kinderarmoede terug van 20% naar 13%.

    “Het voorstel van Vooruit Wetteren zorgde er ook voor dat zo’n 1850 huishoudens met een klein inkomen hun gemeentelijke gezinsbelasting van 2020 kwijtgescholden zagen”, aldus Jan. Diezelfde gezinnen krijgen jaarlijks ook een bon toegestuurd waarmee ze een gratis rol gele en blauwe huisvuilzakken kunnen afhalen. 

    Een andere beleidsmaatregel is het goedkoop aanbieden van sneltesten voor families met een laag inkomen. “Dat zijn allemaal ‘kleine beetjes’ die echt wel een verschil maken. Zo'n projecten geven mij een drive, dat is voor mij aan politiek doen”, besluit Jan

  • Poperinge - Verjaardagsbezoekjes

    “In Poperinge is het moeilijk kiezen tussen de vele mooie welzijnsinitiatieven”, zegt schepen van welzijn Bryan Vanderhaeghe. “We zetten heel erg in op persoonlijk contact. In Poperinge hebben we bijvoorbeeld een stadspsycholoog, een ergotherapeut aan huis of een beweegcoach. Om er maar enkele uit te lichten.” 

     LEES OOK  Karolien Eens (burgemeester Tessenderlo): "Kan ik nog met mijn jogging naar de winkel?"  >

    Een ander initiatief dat op erg veel appreciatie kan rekenen, zijn de verjaardagsboekjes voor ouderen. Elke 80-plusser in Poperinge krijgt in de week van zijn of haar verjaardag een bezoek van een Poperingse vrijwilliger. “Wanneer ik kan, ga ik mee”, aldus Bryan. “Dat is een kleine inspanning en je doet er de mensen vaak zo’n plezier mee.” 

    Elke 80-plusser in Poperinge krijgt in de week van zijn of haar verjaardag een bezoekje van een vrijwilliger.

    Bryan: “Om de eenzaamheid tegen te gaan, slaan we tijdens het verjaardagsbezoekje een babbeltje met de 80-plusser. Voor vrijwilligers is het ook een gelegenheid om na te gaan of alles nog in orde is en of er nog andere manieren zijn waarop de welzijnsdiensten van Poperinge de betrokkenen kunnen ondersteunen.” Dat kan dan gaan om een boodschappendienst, een vervoersdienst of deelname aan de ‘TelefoonSter’, waarbij het OCMW op vaste tijdstippen contact opneemt. 

    “In Poperinge doen we heel wat om het welzijn van onze burgers te verbeteren. We proberen het beleid op iedereen af te stemmen. En dus vergeten we ook zeker onze ouderen niet”, besluit Bryan.

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.