Nieuws

Kris: “6% btw op elektriciteit én gas? Voor socialisten is dat logisch”

Ronny Wolfcarius

Thursday 17

March 2022 16:00

Eindelijk een logische beslissing: 6% btw op elektriciteit én gas. Kris Verduyckt reageert opgelucht: “Ik ben blij dat nu ook andere partijen overtuigd zijn en de logica inzien van deze btw-verlaging.” Lees meer ▼


→ Oekraïense vluchtelingen vallen in de handen van mensenhandelaars. Ben Segers eist actie in het federaal Parlement. “Gezinnen verdwijnen van de radar. Alleen met duidelijke richtlijnen voor steden en gemeenten maken we mensenhandel zichtbaar.” Lees meer ▼

 • Kris: “Ook komende winter 6% btw op energie”

  Eindelijk een logische beslissing: 6% btw op elektriciteit én gas. Voor socialisten is dat logisch. In 2014 voerden we deze socialistische maatregel al in. Dankzij Vooruit komt de btw-verlaging er nu opnieuw. 

  LEES OOK: Alles wat je moet weten over ons energieakkoord >

  Federaal parlementslid Kris Verduyckt: “Mensen liggen wakker van hun energiefactuur. Ze durven hun huis niet te verwarmen. Hier, in een welvarend land als België, staat een basisrecht onder druk.” 

  Daarom is een sterke overheid die ingrijpt nodig. Deze regering toonde zich al sterk door de minimumlonen en het minimumpensioen te verhogen en de coronacrisis daadkrachtig aan te pakken. Nu grijpen we opnieuw in door voor een derde keer een pakket aan maatregelen goed te keuren die de stijgende (energie)facturen moeten verlichten. 

  Ik ben blij dat nu ook andere partijen overtuigd zijn en de logica inzien van deze btw-verlaging.

  Kris: “Ik ben blij dat nu ook andere partijen overtuigd zijn en de logica inzien van deze btw-verlaging. Uiteraard zijn er partijen voor wie het nooit genoeg is. De oppositie zal nooit tevreden zijn. Zo verklaarden ze dat de korting van 200 euro voor gezinnen die verwarmen met stookolie alleen goed is voor Wallonië.  

  Alle Limburgers, mezelf inbegrepen, weten nu wat die partijen écht denken. Want 1 op 3 Limburgers stookt met stookolie. Wij horen dus blijkbaar niet bij het Vlaanderen van die partijen. Dat is goed om te weten.”

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  De btw-verlaging op gas en elektriciteit geldt tot september. De regering evalueert de maatregelen dan opnieuw. 

  We vertrouwen erop dat de regeringspartijen ons opnieuw zullen volgen en de btw-verlaging verlengen aan de start van een onzekere winter

  “Laat ons duidelijk zijn: het is goed om deze maatregel te evalueren”, vervolgt Kris. “Voor Vooruit staat 1 ding nu al vast: Energie is een basisproduct, geen luxe. Dan is 6% btw ook logisch. Dat moet zo blijven. We vertrouwen erop dat de andere regeringspartijen ons terug zullen volgen aan de start van een onzekere winter. De premier was al heel duidelijk: de energiefactuur gaat niet omhoog in september.

  Het sociaal tarief beschermt maar liefst 1 miljoen kwetsbare gezinnen in ons land. De bijkomende maatregelen beschermen iedereen die werkt én beschermt onze koopkracht. Daar hoor ik niemand iets over zeggen? Ik ben benieuwd welke kritiek de andere partijen in september opnieuw uit hun hoed toveren. 1 ding is nog maar eens bewezen: Vooruit krijgt het gedaan.”

  (Het artikel gaat verder onder de video.)

 • Ben: “Gezinnen verdwijnen van de radar. We moeten nú ingrijpen”

  “Stel je voor: je bent op de vlucht voor oorlog. Jij en 100.000’en anderen. Al je bezittingen in een rugzak. Een huilend kind op je arm. Je slaapt al dagen niet. En dan is daar eindelijk de verlossing. Een mooi verhaal en de belofte op een veilige reis naar België. Zou jij geen ja zeggen?”, vraagt federaal parlementslid Ben Segers.  

  Gezinnen verdwijnen van de radar. Ze komen aan in ‘het vrije Westen’ achter een gesloten deur, in handen van mensenhandelaars.

  Dit is het verhaal van vele Oekraïense vluchtelingen. Het gebeurt op dit moment in Roemenië, Polen en Hongarije. Mensen op de vlucht voor oorlog zijn extra kwetsbaar. Waar vluchtelingen zijn, is helaas ook altijd uitbuiting. Ze worden tewerkgesteld in het zwarte circuit. Vrouwen worden in de prostitutie geduwd. “Gezinnen verdwijnen van de radar,” vervolgt Ben. “Ze vluchten voor geweld en zijn nu gevangen in de mensenhandel. Ze komen aan in ‘het vrije Westen’, maar eindigen achter een gesloten deur.”

  Overal, ook in België, komen de eerste verhalen binnen. Een man meldt een 16-jarig meisje aan als familielid, zonder bewijs. 3 vrouwen worden uitgebuit in een slagerij. Een dak boven je hoofd in ruil voor seks. 

  Een man meldt een 16-jarig meisje aan als familielid, zonder bewijs. Een dak boven je hoofd in ruil voor seks. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

  Ben: “Dit is slechts het topje van de ijsberg. Een sterke overheid beschermt de meest kwetsbare mensen. Onschuldige Oekraïense vrouwen en kinderen worden uitgebuit en vallen in de handen van mensenhandelaars. We moeten nú ingrijpen en de strijd tegen mensenhandel aangaan.”

  Voor Vooruit is het duidelijk: zolang steden en gemeenten geen duidelijkheid krijgen over wat ze moeten doen, blijft uitbuiting onder de radar. Alleen met duidelijke richtlijnen maken we mensenhandel zichtbaar. Alleen zo garanderen we de veiligheid van onschuldige vrouwen, kinderen en kwetsbaren. Steden als Gent, Antwerpen en Leuven namen hier al initiatief in. We kunnen leren uit hun praktijk. 

  Een sterke overheid beschermt de meest kwetsbare mensen. Alleen met duidelijke richtlijnen maken we mensenhandel zichtbaar.

  Vorige week nog vroeg ik in het federaal parlement een verhoogde waakzaamheid bij alle diensten. Vooral ook voor minderjarigen die arriveren in ons land. Het is echt belangrijk dat er telkens contact wordt opgenomen met de dienst voogdij. Voor de plaatsing in pleegzorg en voor toezicht daarop.

  Ik kreeg als antwoord: ’ik pas mijn beleid pas aan als het misgaat’. Wel, hier sta ik opnieuw. Het gaat mis. Wat gaat u doen? Dit vraagt om actie, van iedereen. We moeten hier samen werk van maken. Het zal samen zijn of het zal niet zijn”, besluit Ben.

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.