Nieuws

Katia: “We moeten samenwerken om de strijd tegen pesten écht aan te gaan”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 23

February 2022 18:24

→ De ‘Week tegen pesten’ zet ieder jaar de problematiek van pestgedrag in de spotlight. Dat is nodig want 1 op de 6 Vlaamse kinderen wordt gepest. Katia Segers: “Pesten verwoest het leven van heel wat kinderen en jongeren. We moeten scholen ondersteunen in de strijd tegen pesten.” Lees meer ▼

→ Het afgelopen jaar waren er bijna 300 verkeersdoden in totaal. Dat zijn harde cijfers. En achter die cijfers gaan mensen schuil die van huis vertrokken en nooit meer terugkwamen. Annick Lambrecht: “Hoeveel doden is hard rijden in de bebouwde kom ons waard?” Lees meer ▼

  • Katia: “Slachtoffers van pesten moeten au sérieux genomen worden”

    De school en de speelplaats zijn nog voor te veel kinderen geen veilige plek. Ze gaan met tegenzin naar school en tellen de seconden af. Pesten is geen spelletje. Pesten verwoest levens.

    Pesten houdt niet op na school

    Vlaams parlementslid Katia Segers strijdt in het Vlaams Parlement en daarbuiten tegen pesten. “Tijdens ‘De Week tegen het pesten’ en met de ‘Stip it actie’ van Ketnet vertellen jongeren via het nieuwe platform ‘Waddist’ dat pesten niet ophoudt na school. De online intimidatie gaat door. Dag in, dag uit.”

    “Pesten verwoest het leven van heel wat kinderen en jongeren”, gaat Katia verder. “Letterlijk. Want de druk op het mentaal welzijn van gepeste jongeren is groot. En de kans op zelfdoding bij gepeste kinderen is zelfs driemaal zo groot.”

    Pesten verwoest letterlijk het leven van heel wat kinderen en jongeren. De kans op zelfdoding bij gepeste kinderen is driemaal zo groot.

    Slachtoffers van pestgedrag rapen al hun moed bijeen om hun verdriet te delen. Voor Vooruit is het essentieel dat een slachtoffer van pesten au sérieux genomen wordt. 

     LEES OOK  Fouad: "Door het vuil op mijn gezicht ontdekte mijn moeder dat ik gepest werd" >

    De aanpak van scholen

    Katia: “Driekwart van de kinderen en jongeren die gepest worden, meldt dit op school. Scholen dragen dus een enorme verantwoordelijkheid. Om hen te begeleiden, om pestgedrag zichtbaar en bespreekbaar te maken én vooral om het op te lossen.

    Toch geeft de helft van de jongeren via ‘
    Waddist’ aan niet blij te zijn met de aanpak van hun school. Veel scholen maakten al werk van een actief pestbeleid, maar dat is duidelijk nog niet voldoende. Zijn onze scholen voldoende gewapend om de strijd tegen pesten effectief te voeren?”

    Zijn onze scholen voldoende gewapend om de strijd tegen pesten effectief te voeren?

    Ondanks alle initiatieven die genomen worden rond pestgedrag dalen de cijfers niet. De drempel om naar de leerlingen -of ouderraad te stappen ligt enorm hoog.

    We moeten samenwerken om pesten écht aan te pakken. Daarom diende Vooruit al 3 keer een resolutie in met onder andere het voorstel om een kenniscentrum rond cyberpesten op te richten. “Laat ons samen opnieuw naar die voorstellen kijken zodat we een stap vooruit kunnen zetten”, besluit Katia.

  • Annick: “Dwing gemeenten om meer te investeren in verkeersveiligheid”

    Het afgelopen jaar waren er bijna 300 verkeersdoden in totaal. Dat blijkt uit de verkeersveiligheidsbarometer van Vias. Het gaat om 45 keer meer slachtoffers dan in 2020 of een stijging van 18%. Dat zijn harde cijfers. En achter die cijfers gaan mensen schuil die van huis vertrokken en nooit meer terugkwamen. Zij worden vandaag gemist, dit had nooit zo mogen aflopen.  

    Het afgelopen jaar waren er bijna 300 verkeersdoden in totaal. Dat zijn harde cijfers.
    Het aantal verkeersdoden in Vlaanderen blijft stijgen

    Annick: “Vlaanderen is de enige regio in ons land waar het aantal doden in het verkeer blijft stijgen. Dat is zo gek niet. Waar Brussel investeert in een veilige woonomgeving blijft deze Vlaamse regering geloven in een versnipperde aanpak. 

    Het verkeersveiligheidsplan van de Vlaamse regering heeft ambities die we steunen. Toch blijft het nog te veel bij mooie woorden. De nieuwe fietspaden raken nauwelijks aangelegd en de zwarte puntenlijst (lijst die gevaarlijke kruispunten rangschikt op basis van het aantal verkeersdoden of verkeersslachtoffers n.v.d.r.) wordt alleen maar langer. Dat is geen effectieve overheid die klaarstaat om de verkeerssituatie te verbeteren.”

    Maak onze buurten veiliger

    Het kan anders. Deze Vlaamse regering heeft alle kaarten in handen om effectief iets te doen aan de vele verkeersdoden en om onze buurten effectief veiliger te maken. Vooruit pleit bijvoorbeeld al lang voor een verplichte zone 30 in onze steden.

    Hoeveel doden is hard rijden ons waard

    “De vraag is simpel: hoeveel doden is hard rijden ons waard?”, gaat Annick verder. “Bestelbusjes zijn samen met vrachtwagens steeds vaker betrokken bij dodelijke ongevallen. Ze zijn altijd gehaast en altijd actief in de bebouwde kom. Dat kan je voorkomen. Met een zone 30 in de bebouwde kom en door het invoeren van venstertijden.” 

     LEES HIER  alles over het 8-puntenplan van Vooruit voor meer verkeersveiligheid >

    “Ieder jaar neemt het aantal verkeersdoden toe in Vlaanderen. De Vlaamse regering moeten gemeenten dwingen om te investeren in veiligheid. Sneller rijden dan 30 km/uur in de bebouwde kom moet altijd samengaan met maatregelen om fietsers en voetgangers te beschermen.

    Het werkt in Brussel. Het kan ook hier werken, in Vlaanderen. Iedere verkeersdode die nu valt in een gebied waar zone 30 mogelijk was, kan ik niet verantwoorden. Het is tijd voor actie”, besluit Annick.


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.