Nieuws

Na de coronacrisis moeten we nú samen de klimaatcrisis aanpakken

Team Vooruit

Tuesday 21

September 2021 15:46

 Opinie 
“The time is now. Time to act”, stelt voorzitter Conner Rousseau in dit opiniestuk. “We moeten nú werk maken van de klimaatcrisis. Het is hoog tijd om ambitieuze doelstellingen voorop te stellen en echt uit te voeren.” 

 

Herbeluister het interview met Conner op Radio 1 >

Er zijn genoeg redenen om mij zorgen te maken.

In juni was er het vonnis in de Klimaatzaak, waarbij de rechter heeft geoordeeld dat de Belgische overheid haar burgers niet voldoende beschermt tegen de klimaatverandering.

Het VN-klimaatpanel presenteerde een alarmerend, verpletterend rapport. En deze zomer raakten mensen in België hun huizen kwijt door het extreme noodweer. 

De realiteit heeft ons keihard met de neus op de feiten gedrukt.

We kunnen niet meer spreken over een klimaatverandering, maar wel over klimaatcrisis. Na de coronacrisis moeten we nu deze klimaatcrisis even daadkrachtig aanpakken.  

 Lees ook  Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan de samenleving >

Ik vraag me oprecht af: waarom doen we niet meer voor het klimaat?

Het is hoog tijd dat de federale regering eindelijk werk maakt van haar klimaatplannen. Daarom vragen we met Vooruit de premier snel een thematische ministerraad te organiseren over de aanpak van de klimaatcrisis.

In die ministerraad moeten we ambitieuze doelstellingen vooropstellen en die vervolgens écht uitvoeren

We hebben ons ingeschreven in de Europese doelstelling om tegen 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten. Concreet is dat 26 miljoen ton minder CO2, alleen al binnen de federale bevoegdheden. De vraag die we ons moeten stellen is: hoe willen we dit bereiken? 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Ons klimaatverhaal is een verhaal van investeren 

Als we nu niet investeren, zadelen we onze volgende generaties morgen op met een klimaatfactuur en wordt de ongelijkheid nog groter. We moeten vermijden dat de gewone Vlaming de factuur blijft betalen voor een klimaatbeleid dat alles uitstelt. 

Het klimaatbeleid zal sociaal rechtvaardig zijn of zal niet zijn. 

Investeren levert jobs op en doet de economie terug groeien. En die groei moeten we herverdelen om ook de koopkracht van sociale kwetsbaren en de middenklasse te beschermen. 

Nu betalen vervuilende bedrijven op Europees niveau taksen om te mogen uitstoten. Maar ze krijgen dat geld zonder veel voorwaarden terug via Vlaamse subsidies. We zouden dat geld beter herverdelen en gebruiken om de energiefactuur van gezinnen betaalbaar te maken. Zo zorgen we ervoor dat de koopkracht van een grote groep wordt beschermd met klimaatbeleid.

Lead by example. De overheid moet het goede voorbeeld geven

De overheid moet nu stoppen met te investeren in de energie van het verleden zoals het subsidiëren van professionele dieselen en mag enkel nog investeren in de energie van de toekomst. 

Investeren in wind- en zonne-energie. Overal waar ze kan, op parken terreinen en daken van de overheid, moet ze investeren in manieren om hernieuwbare energie op te wekken. 

Investeren in het spoor. We staan massaal stil in het verkeer. Dat kost tijd én geld aan de economie. Een studie van Deloitte toont aan dat elke euro die je investeert in het spoor 2,83 euro opbrengt aan de Belgische economie. Investeren in het spoor zorgt voor stiptere treinen, minder files, minder CO2-uitstoot en meer geld dat naar de economie vloeit.

Waar wachten we nog op? Zo maken we écht een verschil. 

The time is now. Time to act. We moeten de klimaatcrisis net zo kordaat aanpakken als de coronacrisis. Ik zie geen reden om nog te wachten. Hoog tijd om in actie te schieten. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.