Nieuws

De nadelen van telewerken, hoe lossen we dat op? - Anja Vanrobaeys

Team Vooruit

Tuesday 07

September 2021 22:02

Tijd voor een nieuwe manier van werken, want telewerk is een blijver. Een betere omkadering voor bedrijven en medewerkers is nodig. Hoe pakken we dat aan? We vragen het aan federaal parlementslid Anja Vanrobaeys.  

Terug naar kantoor. Hoe pakken bedrijven dat aan?

Veel bedrijven weten nog niet goed hoe ze met telewerk moeten omgaan. Doordat telewerk niet meer verplicht is, stappen bedrijven over naar een hybride vorm. Elk bedrijf pakt dit anders aan en experimenteert met regelingen tussen telewerk en werken op kantoor.

Het is niet altijd even duidelijk voor medewerkers. Terugkeren naar de werkvloer zorgt zo voor stress bij werknemers. Sommige bedrijven verplichten ook hun werknemers om te telewerken, terwijl ze dat niet zien zitten. Niet iedereen heeft thuis een rustige werkplaats. 

 Lees ook  Anja Vanrobaeys: "Een goed pensioen voor wie hard werkt? Natuurlijk" >

Wat vinden mensen nu van telewerk?

De meeste mensen zijn tevreden dat ze door telewerk meer tijd hebben voor hun gezin of niet meer in de file moeten gaan staan. Maar uit enquêtes blijkt dat een kwart van de werknemers zich mentaal niet goed voelt door het verplichte telewerk. 1 op de 4 is helemaal niet tevreden over zijn werkplek thuis. En slechts 1 op de 5 is onbereikbaar na de werkuren. 

Telewerk is nog te vaak improviseren. Werknemers zijn aangewezen op een oncomfortabele stoel aan de keukentafel. Ze maken extra kosten voor elektriciteit, verwarming en papier die niet vergoed worden. Ze hebben meer stress en minder informeel contact met collega’s. Dat moet dringend beter. 

Om van thuiswerken een nieuwe manier van werken te maken en improvisatie te vermijden, moeten we zo snel mogelijk een kader uitwerken voor bedrijven en hun medewerkers. Lees hier het voorstel van Anja.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Wat bedoel je met een kader voor bedrijven en medewerkers?

Telewerken moet voor iedereen toegankelijk zijn. De overgrote meerderheid telewerkt nog steeds zonder compensatie voor de extra kosten. Het gaat om uitgaven als verwarming, papier, water en koffie. Dat weegt op een krap gezinsbudget.

Telewerk mag niet voor stress zorgen, werkgevers mogen het niet verplichten. Mensen die het niet zien zitten om te telewerken, moeten de kans krijgen om naar kantoor te gaan. 

Als laatste moeten we werk maken van een sterke wettelijke basis om in je privétijd niet gestoord te worden. Wie meer bereikbaar is, ervaart meer stress. Zeker wanneer leidinggevenden niet duidelijk zijn over wat ze van medewerkers verwachten.

 Lees ook  Minder betalen voor je telecomfactuur? >

Een duidelijk kader voor telewerk is nodig. We moeten de nadelen oplossen zodat iedereen de voordelen kan ervaren. Want die zijn er, absoluut! Veel mensen geven aan dat ze werk, gezin en vrije tijd nu makkelijker combineren. Om nog maar te zwijgen over de files die ze niet meer moeten doorstaan. Telewerk is een blijver. En dit is het ideale moment om telewerk een duurzame plaats te geven in de samenleving. 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.