LOKAAL: Gent – Wijkmobiliteitsplan Dampoort-Oud Gentbrugge goedgekeurd: ‘Kinderen gerust naar school laten fietsen’
Team Vooruit
Thursday 25
November 2021 16:42
Het nieuwe circulatieplan voor de wijken rond de Dampoort en Gentbruggebrug is op maandag 22 november 2021 definitief goedgekeurd door de gemeenteraad. Sven Taeldeman, onze fractieleider én inwoner van de Dampoortwijk, is tevreden: “Een kwart tot de helft van de auto’s die over Gentbruggebrug rijdt, wil vermoedelijk enkel de Dampoort ontwijken, en rijdt gewoon door de wijk zonder er een herkomst of bestemming te hebben. Dit plan haalt dit sluipverkeer uit de woonwijken. Het moet er mee voor zorgen dat je met een gerust hart je kind naar school kan laten stappen of fietsen. Nu moeten de bewoners en handelaars goed ingelicht worden over wat ze kunnen verwachten.”
Het plan start normaal in het najaar van 2022, maar die start zal ook worden afgestemd op de huidige werken aan de Dampoort-rotonde en die lopen nog zeker tot begin 2023. Mogelijk wordt het plan in fases ingevoerd.
“Onze fractie heeft dit plan intensief opgevolgd, collega's Joris Vandenbroucke en Karin Temmerman wonen in de wijken. Ook onze wijkafdelingen Gent-Oost en 9050, én onze schepenen Astrid De Bruycker, Rudy Coddens en Annelies Storms deden dat. We wezen uitvoerig op een aantal bijzondere aandachtspunten bij dit plan: onder andere de ‘Kunstenaarswijk’ (met de Wolterslaan), de Burvenichstraat en de Ankerslaan, Delvinlaan-Waterkluiskaai, de Adolf Baeyensstraat, smalle woonstraten zoals de Engelstraat en de Evarist De Buckstraat, en de realisatie van de fietsoversteken over de Schelde ter hoogte van de Paul De Ryckstraat en de sluis van Gentbrugge. Voor deze aandachtszones of -punten vragen we ook om (indien nodig, en mogelijk) bijkomende (corona-)representatieve nulmetingen te doen. We moeten in dialoog met de actiegroepen en de buurten vanaf dag 1 de vinger aan de pols houden en evalueren ten laatste na zes maanden. We mogen niet te beroerd zijn om bij te sturen, zonder het totaalplaatje uit het oog te verliezen.”
Meer fietsers en busreizigers, leefbaar, veilig en bereikbaar
De situatie vandaag is zeer complex. Bussen en fietsers staan mee in de file in de Gentbruggestraat. Met de kinderen over Gentbruggebrug fietsen is op zijn zachtst gezegd geen evidentie. Sluipverkeer op de Nijverheidskaai, en in (onder andere) de Burvenichstraat en in de Destelbergenstraat. ‘Stof- en lawaai-Streetcanyons’ in de Gentbruggestraat en de Adolf Baeyensstraat. Enzovoort. “In december 2020 vroeg ik informatie op, en volgde ik de participatiemomenten. Tussen de 600 en de 1.000 ‘PersonenAutoEquivalent’ gaan tijdens een ochtend- of avondspitsuur over Gentbruggebrug. Tussen een kwart tot de helft daarvan zou sluipverkeer zijn. Met dit wijkmobiliteitsplan wordt ‘gewoon losweg door de wijk rijden’ zeer sterk ontraden. Dat betekent winst op de vier basisdoelstellingen: verkeersleefbaarheid, verkeersveiligheid, selectieve bereikbaarheid en de modal shift (meer fietsers en busreizigers, wat ook nog eens goed is voor de klimaatambitie van onze stad).”
De Vooruit-fractie gelooft duidelijk in dit wijkmobiliteitsplan en in de verdere aanpak. “Hier stopt het niet, hier begint het. We kijken uit naar een wijk waar er terug graag naar de bakker gewandeld wordt, waar het aangenaam zitten is op een terras op Gentbruggeplein, waar je met een gerust hart je kind van 10 jaar naar school kan laten fietsen of stappen, en waar het de moeite loont om bus 6 en bus 3 te nemen.”
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Martine Lemonnier geeft fakkel door aan Mathias Pierquin in BCSD
Bertrand Demiddeleer29.01.2022
-
Minister Peeters, zorg voor goed geventileerde bussen!
Vooruit Brugge10.01.2022
-
Schepers trekt het aangetekende beroep B-Hive niet in
Vooruit Hasselt6.01.2022