Nieuws

LOKAAL: GENT – Wijkbudget: 56 projecten starten begin 2022!

Team Vooruit

Monday 18

October 2021 11:35

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, mocht op donderdag 14 oktober trots aankondigen dat in 11 wijken niet minder dan 56 projecten kunnen worden gerealiseerd met subsidies van het Wijkbudget. “Na de beoordeling door de gelote wijkpanels, de online stemming en de gesprekstafels wordt 2,4 miljoen euro verdeeld. De initiatiefnemers kunnen begin 2022 aan de slag om hun projecten te realiseren. Ze krijgen daar twee jaar de tijd voor. Ondertussen evalueren we het Wijkbudget; in september 2022 is het de beurt aan de andere 14 wijken.”

Het Wijkbudget geeft de Gentenaars de kans om ideeën uit te werken die inspelen op noden in de wijk en zelf te beslissen welke plannen geld krijgen. “Ik blijf het een super project vinden. Het is echt: Gent maken met en door de Gentenaars.”

Eind 2020 werden 473 ideeën ingediend. Dat vertaalde zich eind mei 2021 in 113 plannen. 85 plannen voldeden aan de criteria. In 4 van de 11 wijken bleek het budget toereikend en werden de projecten al in juli toegekend. In de 7 andere wijken waar de initiatiefnemers meer budget vroegen dan er beschikbaar was, konden de wijkbewoners zelf de knoop doorhakken. Daarbij werden 3 verschillende manieren toegepast, op maat van de wijk: gelote wijkpanels (Drongen en Muide-Meulestede), online stemming plaats (Dampoort, Sint-Amandsberg en Macharius-Heirnis) en gesprekstafels (Moscou-Vogelhoek en Brugse Poort-Rooigem).

Op de website van het Wijkbudget vind je welke projecten in jouw wijk worden gerealiseerd.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant