Nieuws

LOKAAL: GENT – Torenspits Belfort wordt grondig gerestaureerd

Team Vooruit

Tuesday 19

October 2021 13:58

Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, volgt als fiere Gentenaar de restauratiewerken aan de torenspits van ons Belfort uiteraard op de voet. Op maandag 11 oktober 2021 moesten alle luiken aan de buitenkant worden weggehaald. “Een gespecialiseerde firma heeft één van haar medewerkers vastgemaakt als een bergbeklimmer en die heeft ze één voor één losgemaakt. Het schilderwerk bladderde af, het hout was op meerdere plekken rot en scharnieren waren vastgeroest. Nu gaan de luiken naar een atelier waar ze worden herschilderd. Er komen nieuwe slotjes op en voor het begin van de winter zullen ze kunnen worden teruggeplaatst.”

De werken zijn deel van een grondige restauratie die al deze zomer startte. Door de slechte werking van de luiken en het feit dat enkele ruitjes gebroken waren konden duiven in de torenspits binnen. “Maar er is meer dan dat. Enkele balken in de centrale spits zijn aangetast door de grote klopkever. Daarom moeten die geïnjecteerd worden met een product zodat ze stabiel blijven. Er zijn ook enkele open voegen tussen de dekstenen van de balustrade van de rondgangen. Die worden heropgevoegd.”

De werken zouden afgerond moeten zijn voor het einde van dit jaar. De kostprijs wordt op net geen 137.000 euro geschat, het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed subsidieert daar 67.914 euro van.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant