Nieuws

LOKAAL: GENT – Sven Taeldeman: “Veiliger fietsroutes dankzij ‘ontpaling’”

Team Vooruit

Wednesday 08

December 2021 15:13

Sven Taeldeman, onze fractieleider in de gemeenteraad (en fietsfanaat), stelde vorig jaar tijdens een commissiezitting al voor om de fietsroutes in onze stad grondig te screenen en overbodige paaltjes en andere obstakels te verwijderen. Hij vroeg en kreeg op dinsdag 7 december 2021 een positief antwoord op zijn vraag naar een stand van zaken.

“De volledige screening van alle routes zal pas in het voorjaar van 2022 gedaan zijn, maar men is daar dus volop mee bezig. Ik ben blij dat ‘in gang gezet’ te hebben. ‘Ontpaling’ van fietsroutes is allesbehalve een detail: jaarlijks gebeuren het meeste ongevallen van fietsers … zonder een tegenligger of andere weggebruiker, maar omdat ze bijvoorbeeld botsen met paaltjes en randmeubilair. Afgelopen zomer viel er zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren toen iemand in de binnenstad doorgleed tegen een paaltje na een valpartij. Die obstakels worden nu systematisch aangepakt. Fietsen wordt daardoor veiliger en aangenamer, wat nog meer mensen zal aanzetten vaker de tweewieler te nemen.”

Foto: Waterdreefpad (Foto Fietsersbond/Fietsbult)

Westerringspoorroute als goed voorbeeld

Na de recente screening van de Westerringspoorroute (deel van fietssnelweg F400) bleken er 33 paaltjes te moeten worden verwijderd; 18 andere werden op een veiliger plek gezet, 49 werden vervangen door zachtere en beter zichtbare exemplaren. Op de route komt er bovendien extra markering op de grond om de fietsers te waarschuwen.

“Kortom, de hele route is in zijn geheel bekeken en wordt aangepakt. Het resultaat wordt een veel veiliger fietsroute, met minder kans op aanrijding met een paaltje – en áls je toch pech hebt en een paaltje raakt, dan zal dat minder letsels opleveren want er worden nu systematisch zachtere paaltjes gebruikt. Ik ben echt content dat dit het gevolg is van mijn vraag (en aandringen) in de commissie. De Westerringspoorroute is een prachtig voorbeeld. Ik kijk al uit naar de rest van de routes.”

Tot slot: tegen 2022 april komen er overal in de stad verkeersborden die de fietsknooppunten aanduiden, verwijzend naar veilige fietsroutes, weg van tramsporen. Zoals de Bijloke- en Baertsoenkaai die een veilig alternatief is voor de route langs de Kortrijksepoortstraat en de Nederkouter waar ook de tram rijdt.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant