LOKAAL: Gent – ‘Stadskantoor’ klaar in 2022: ‘Voor én van de Gentenaars!’
Team Vooruit
Friday 26
November 2021 14:30
Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, had op vrijdag 26 november 2021 een heel bijzondere opdracht: ze mocht een symbolische eerste stalen kolom plaatsen van het toekomstige ‘Stadskantoor’ aan de Zuid. “Als alles goed gaat dan kunnen we daar vanaf de tweede helft van 2022 de Gentenaars ontvangen in de best mogelijke omstandigheden. Dat wil zeggen: alle dienstverlening op één plek, vlot bereikbaar, toegankelijk voor iedereen, in een duurzaam gebouw.”
Eerste opbouwwerken al gestart
De voorbije paar maanden werd de inkomhal volledig gesloopt. De grote ramen werden verwijderd, de grote betonstructuren naar beneden gehaald. Er komen een grote los- en laadzone, sanitair en logistieke ruimtes. De basis van de nieuwe fietsenstalling staat er al; de vloer van de toekomstige publiekshal is gegoten; de werken aan de trappen zijn gestart; en binnenkort worden de paalstructuren opgetrokken.
“Ons stadskantoor is helemaal geconcipieerd uitgaand van de logica van de gebruiker. De Gentenaar staat centraal. Dé vragen die we ons hebben gesteld, zijn: ‘Hoe vindt een Gentenaar die hier een formulier moet komen afhalen of iets dergelijks, het gemakkelijkst zijn weg? En: hoe wordt die Gentenaar het meest efficiënt geholpen?’ Dat was het uitgangspunt van onze plannen.”
Vlot toegankelijk voor iedereen
De Stad Gent werkt samen met Gelotology, een (Gents) strategisch designbureau dat organisaties en overheden om een optimale klantenbeleving te realiseren. “Voor ons Stadskantoor werken ze aan een inclusief signalisatieplan. Ze gaan ons ook uitgebreider advies geven, op basis van studies van de plannen, observaties, interviews (ook met de mensen die in het kantoor zullen werken) en workshops.”
Aandacht voor duurzaamheid: ‘Zelfs warmte van computerservers wordt gerecupereerd!’
De Stad Gent wil voor het Stadskantoor het zogenaamde BREEAM-certificaat (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) halen. “Dat is een universele methode om de duurzaamheid van bouwprojecten te checken. Zo’n certificaat wordt enkel gegeven aan bouwprojecten die op een duurzame manier en met een minimale impact op het milieu uitgevoerd worden. Alle afbraakmaterialen zijn daarom afzonderlijk afgevoerd, om zo veel mogelijk gerecycleerd te kunnen worden. Er komt driedubbele beglazing, de beste isolatie, een groendak op de agora, en ons hout is gecertificeerd, gelabeld en te traceren. De ventilatie zal er voor zorgen dat de binnenlucht van de hoogste kwaliteit is. En de warmte van onze computerservers zal zelfs gerecupereerd worden, voor warm water en de verwarming van het gebouw.”
Gebouw voor en van de Gentenaars
In het EGW-gebouw (de vroegere hoofdbibliotheek) zullen enkele zalen na de kantooruren ook door buurtbewoners kunnen worden gebruikt. “We houden tegenwoordig van bij de conceptfase rekening met efficiënt ruimtegebruik. Ons Stadskantoor is een gebouw voor én van de Gentenaars (want toch ook met veel van hun belastinggeld gezet), dus het is er niet alleen voor de officiële dienstverlening, het moet zo optimaal mogelijk benut worden. Buurtcomités zullen hier kunnen vergaderen.”
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Martine Lemonnier geeft fakkel door aan Mathias Pierquin in BCSD
Bertrand Demiddeleer29.01.2022
-
Minister Peeters, zorg voor goed geventileerde bussen!
Vooruit Brugge10.01.2022
-
Schepers trekt het aangetekende beroep B-Hive niet in
Vooruit Hasselt6.01.2022