Nieuws

LOKAAL: Gent – Stad Gent koopt 7.000 megawattuur zonnestroom per jaar van burgercoöperatieve

Vooruit Gent

Wednesday 22

December 2021 14:20

Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, heeft op 22 december 2021 een revolutionair energieproject voorgesteld. “De Stad Gent heeft een overeenkomst gesloten met burgercoöperatieve BeauVent om, 15 jaar lang, elk jaar 7.000 megawattuur zonne-energie af te nemen voor gebruik in stadsgebouwen. Om u een idee te geven: met 7.000 megawattuur, daarmee kan je 2.000 huishoudens van stroom voorzien… Een uniek project in ons land, waarbij enkele zeer belangrijke aspecten van ons beleid samenkomen, namelijk: duurzaamheid, én burgerparticipatie, én de Stad Gent die als lokale overheid een voortrekkersrol speelt.”

Verbruik door Stad Gent: 46% lokale hernieuwbare energie

De Stad Gent had zich als doel gesteld om tegen 2024 30% van haar energieverbruik in stadsgebouwen te halen uit lokale hernieuwbare energie. “Daar gaan we nu los over! Met die 7.000 megawattuur per jaar komen we op ongeveer 46%! En dat is dan ook nog eens 100% echt Géntse zonnestroom. Veel stadsgebouwen (zoals scholen, woonzorgcentra en administratieve gebouwen) hebben zelf trouwens al zonnepanelen op het dak. Die leveren samen al 10% van ons elektriciteitsverbruik. We investeren in deze bestuursperiode ook nog eens 1 miljoen euro extra om nog meer zonnepanelen te leggen.”

Gentenaars kunnen mee investeren

BeauVent gaat in 2022 17.000 zonnepanelen laten installeren op de loodsen van houtimporteur Lemahieu Group in de Gentse haven. Die installatie zal deels door burgerparticipatie gefinancierd worden: de Gentenaars zullen mee kunnen investeren in de installatie, voor een bedrag van 700.000 euro; en krijgen voorrang bij een kapitaalsoproep die BeauVent zal lanceren.

“De stroom zélf, die gaan wij dus, als Stad, integraal afnemen. Lemahieu zou deze investering normaal niet doen, daarvoor is het eigen verbruik te laag. Maar op deze manier worden hun daken wél nuttig gebruikt. De Stad faciliteert zo de inzet van daken die anders leeg zouden blijven. ’t Is een project dat dus zeker navolging verdient!”


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant