Nieuws

LOKAAL: Gent – Sociale restaurants in de kijker tijdens ‘Week van de Pollepel’

Team Vooruit

Monday 22

November 2021 18:16

Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding, mocht op 22 november 2021 de vierde editie van de ‘Week van de Pollepel’ op gang… scheppen. “Sociale restaurants vervullen een cruciale rol om armoede en uitsluiting te bestrijden. Mensen met een lager inkomen kunnen er terecht voor lekkere, betaalbare en gezonde warme maaltijden (gemaakt met voedingsmiddelen geleverd door het project Foodsavers) aan een lager tarief (via de Uitpas), én het zijn sociale werkplekken waar mensen die (nog) niet klaar zijn voor de gewone arbeidsmarkt begeleid worden om werkervaring op te doen. Maar let op, iederéén kan er komen proeven! De restaurants zijn dan ook ontmoetingsplaatsen om te keuvelen met vertrouwde of nieuwe gezichten uit je buurt.”

Gent heeft acht erkende sociale restaurants: Eetcafé Toreke, Balenmagazijn, Parnassus, Poorthuis, 't Oud Postje, Ikook De Knoop, Ikook Nieuw Gent en Villa Ooievaar. Na erkenning financiert de Stad Gent het sociaal tarief en investeert ze mee in de begeleiding van de medewerkers. In 2019 verkochten de restaurants bijna 77.000 maaltijden aan sociaal tarief. Door de sluiting van de horeca in 2020 waren dat er maar 38.700, maar er werden toen wél 4.500 maaltijden aan huis geleverd.

Alle info over de Week van de Pollepel op de website van de Stad Gent

Wie wint bronzen, zilveren of gouden bestek?

Tijdens de Week van de Pollepel (nog tot en met 26 november) staan er tal van activiteiten op het programma, van muziekoptredens tot wereldkeukenfestijn, winterfeest en workshops voor kinderen. “Bijzonder dit jaar is dat bezoekers kans maken om een bronzen, zilveren of gouden bestek te winnen, goed voor een gratis maaltijd voor twee, vijf of tien personen! Meedoen is simpel: wie deze week komt eten in één van de restaurants krijgt een kraslotje waarmee je kan winnen.”

De vorige editie van de Week van de Pollepel, in 2019, was een recordeditie met in totaal 5.000 bezoekers, zo’n 30 procent meer dan in een gewone week. Om ook dit jaar veel mensen te overtuigen gingen Gentenaars Gloria Boateng en Daan Hugaert al op verkenning. Ze kwamen, aten, en stelden vast dat het goed was…


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant