Nieuws

LOKAAL: GENT – Sint-Jozefkerk wordt mini-dorp in Rabot

Vooruit Gent

Thursday 23

December 2021 09:54

Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, zocht en vond een coördinator voor de tijdelijke invulling van de Sint-Jozefkerk middenin de Rabotwijk. “Vanaf 1 januari 2022 mag OCUP vzw 6 jaar lang de kerk invullen, beheren en managen. OCUP werd door een jury van experten en stadsdiensten na een open oproep geselecteerd uit drie kandidaten. De kerk kan nu uitgroeien tot een nieuw kloppend hart voor de wijk. Buurtbewoners mogen mee bepalen hoe ze gaandeweg een ontmoetingsplek op maat van de buurt wordt. Zo zetten we dit waardevol erfgoed opnieuw centraal in de bruisende dynamiek van de wijk.”

De overeenkomst is verlengbaar met een nieuwe periode van 6 jaar mits positieve evaluatie. Jaarlijks stelt de Stad een werkingssubsidie van 70.000 euro ter beschikking.

Eerst sterke gemeenschap bouwen

OCUP vzw wil eerst een sterke gemeenschap bouwen rond de kerk, om daarna in te zetten op het invullen ervan. “We zullen het eerste jaar vooral sterk inzetten op mensen leren kennen, gesprekken aangaan, zichtbaar zijn, deel worden van de wijk. We hebben daar ook de tijd voor, aangezien de crypte onder de kerk nog verbouwd zal worden tot 2024” aldus Biniam Faelens, coördinator van OCUP vzw.

De kerk moet een laagdrempelige en open plek worden. “Iedereen moet er vrij kunnen binnenlopen en er zich thuis voelen. In de toekomst zien we de kerk als een mini-dorp in de wijk Rabot, waarin de diversiteit terug te vinden is: een gekleurd project in een gekleurde wijk” aldus nog Biniam Faelens.

OCUP zal onder meer een handleiding uitwerken over het gebruik van de kerk en haar cultuurgoederen. De vzw maakte ook voorstellen over hoe zij willen inzetten op kinderen en jongeren, hoe het project kan bijdragen tot een economische impuls voor de Wondelgemstraat en hoe zij de wijk zullen activeren.

 

Alle info over het project in de Sint-Jozefkerk vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant