Nieuws

LOKAAL: Gent - ‘Seniorenweek 2021’: Gentse Feesten voor iets minder jonge Gentenaars

Team Vooruit

Monday 15

November 2021 14:48

Op maandag 15 november 2021 werd in de prachtige Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis de ‘Senioirenweek 2021’ plechtig geopend. Een kolfje naar de hand van Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid. We staan aan de start van alweer een bijzonder boeiende week, met een programma waar elk jaar héél veel mensen erg naar uitkijken. Er zijn namelijk bijna 50.000 65-plussers in onze stad, en die kijken dit jaar duidelijk nog net iets méér uit naar ‘hun week’ dan anders natuurlijk. Vorig jaar géén openingsevenement en vooral activiteiten online en op televisie. Dit jaar wél opnieuw allemaal samen, ook al blijven we alert met de cijfers die opnieuw stijgen.”

De Seniorenweek is eigenlijk altijd een beetje ‘Gentse Feesten voor iets minder jonge Gentenaars’. Senioren kunnen nieuwe dingen leren kennen, ‘proeven’ van andere hobby’s, andere mensen leren kennen, enzovoort. “Ik heb nog eens het programma overlopen: het zit vooral vol met ‘doe-activiteiten’, waar een mens ook nog eens slimmer van wordt, zélfs op hoge(re) leeftijd. Onze samenleving is grondig geëvolueerd. Vroeger werd je op je 65ste beschouwd als een ouwe mens: op pensioen, afgeschreven, versleten. Je moet vandaag eens kijken wat mensen van 60, 70, 80 of zelfs ouder, nog allemaal kúnnen…”

De live activiteiten worden dit keer gecombineerd met de speciale uitzendingen op AVS waar vorig jaar mee geëxperimenteerd werd. “Dat was zó’n groot succes, ook buiten onze stad, dat ik de collega’s in Deinze, Eeklo en Oudenaarde gevraagd heb of ze dit jaar niet willen meedoen. Ik heb niet veel moeite moeten doen om hen te overtuigen. Daar mogen we best trots op zijn, op zo’n samenwerking over de grenzen van de stad heen…”

Het openingsevenement werd nog opgevrolijkt door een bijzondere spreker. Wiskundige, wijsgeer, wetenschapsfilosoof, emeritus professor aan de Vrije Universiteit Brussel, en auteur, Jean Paul Van Bendegem vertelde er honderduit over zijn vorig jaar verschenen ‘Wijs, grijs & puber – pleidooi voor de burgerlijk ongehoorzame senior’.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant