Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Samen Gentenaar’: opvallende fototentoonstelling in Dampoortstation

Vooruit Gent

Wednesday 15

December 2021 14:51

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen en voorzitter van IN-Gent vzw, heeft op 15 december 2021 de opvallende fototentoonstelling ‘Samen Gentenaar’ geopend in de wachtzaal van het treinstation Gent-Dampoort.

“Soheil Mahmoudi portretteert ontmoetingen tussen Karin en Yi-Ju, Nicky en Nasra, en Ann en Marzena. Zijn passie voor fotografie is nauw verweven met zijn eigen parcours. Soheil (geboren in 1994) nam drie jaar geleden zelf deel aan ‘Samen Gentenaar’, het buddyproject van IN-Gent vzw waar Gentenaars en nieuwe Gentenaars elkaar in duo ontmoeten. Gedurende zes maanden leren ze elkaar en de stad beter kennen. Tegelijk oefenen de anderstalige nieuwkomers Nederlands. Het contact met een buddy is ook goed voor het mentaal welzijn van de inburgeraar. Bovendien heeft onderzoek van de KU Leuven aangetoond dat als je één persoon buiten je etnisch-culturele netwerk hebt, je kansen op de arbeidsmarkt verdubbelen.”

IN-Gent heeft drie verschillende buddywerkingen: Tandem, Duo Reno (in samenwerking met Fedasil) en Samen Gentenaar dat startte in 2012. Er werden in totaal al meer dan 400 duo’s gematcht. De nieuwkomers die deelnemen aan Samen Gentenaar komen uit 29 verschillende landen; de grootste groep nieuwkomers is tussen de 25 en 36 jaar oud.

Soheil wil de spontaniteit en meerwaarde van deze ontmoetingen in beeld brengen. De foto’s zijn nog tot 29 december te zien in het Dampoortstation. Vanaf 20 december zijn de foto’s ook te zien op 10 infoborden verspreid over de stad.

Schrijf eens een postkaart naar een nog onbekende buur

Op 18 december, de internationale dag van de Migrant, deelt IN-Gent de foto’s uit in de vorm van postkaartjes. “Ik ga die mee uitdelen, op de boerenmarkt in Sint-Amandsberg. Met de slogan ‘Schrijf je buur, ontmoet voorbij de muur’ wil IN-Gent mensen een duwtje in de rug geven om nieuwe ontmoetingen aan te gaan. Want de wenskaarten zelf komen in duo: één helft reeds beschreven met wensen, één blanco helft om eigen wensen te formuleren en versturen naar een nieuwe of nog onbekende buur.”

36 % van de Gentenaars heeft een migratieachtergrond. IN-Gent voert als extern verzelfstandigd agentschap (EVA) het integratie- en inburgeringsbeleid van de Vlaamse Overheid uit in Gent.

De verhalen achter de foto’s zijn te lezen op de website van IN-Gent vzw


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant