Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Rad van Fornuis’: wie doet bij ú het meest in het huishouden?

Team Vooruit

Monday 22

November 2021 18:04

19 november is ‘Internationale Mannendag’. De progressieve vrouwenbeweging ZIJkant ‘vierde’ die dag door op een speelse manier te wijzen op een diepgeworteld maatschappelijk probleem: de zorgkloof tussen mannen en vrouwen. Ze stelde in het Shoppingcenter Zuid haar ‘Rad van Fornuis’ op.

Bestuurlid Clara Calis legt uit. “We willen duidelijk maken dat ook huishoudelijk werk een mannenzaak is. Al te vaak doen vrouwen als vanzelf veel meer in het huishouden. Door genderstereotype denkpatronen lijkt dat normaal, zeker als er ook nog eens kinderen zijn. Maar het ís niet normaal. Daar willen we de mensen van bewust maken, met vragen zoals ‘Wie doet er bij jullie de boodschappen?’, ‘Wie zorgt voor de kinderen als ze ziek zijn?’ en ‘Wie doet er de was?’ op ons Rad van Fornuis. Jongeren reageren heel positief, ze zeggen dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is dat mannen niets doen in het huishouden. Dat is hoopgevend.”

Corona veranderde weinig aan de situatie. Uit onderzoek voor de Vrije Universiteit Brussel bleek dat mannen gemiddeld 4 uren per dag meer thuis waren… maar slechts 6 minuten per dag meer aan huishoudelijke taken besteedden. “Anderzijds krijgen mannen bijvoorbeeld letterlijk niet de tijd en ruimte (van de wet- en werkgever) om voor een kind te zorgen. Aangezien er gemiddeld nog steeds veel meer vrouwen deeltijds werken, zullen vrouwen ook sneller stoppen met werken om dat te doen.”

Joachim Bodere (33) getuigde graag over zijn thuissituatie. “Ik werk bij de politie. Mijn vrouw en ik hebben twee kinderen, van 1 en 3. In het huishouden verdelen we alles en dat wilden we ook blijven doen. Ik doe de boodschappen, mijn vrouw kookt. Als de kinderen ziek zijn, gaan we niet verdelen: iedereen lepelt siroop op en knuffelt. Maar dat is niet altijd evident. Als vrouw heb je met een klein kindje natuurlijk meteen een band. Je bent er lichamelijk veel meer mee bezig, als vader sta je daar een beetje onbeholpen op te kijken. Maar je kan wel eten maken, opstaan voor luiers en dergelijke meer. Zo krijg je ook snel een band.”

Ook Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke en gemeenteraadslid Karin Temmerman kwamen aan het Rad draaien om de actie te steunen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant