Nieuws

LOKAAL: GENT- Plantdag ‘geboortebos’ in Zwijntjesbos

Team Vooruit

Monday 18

October 2021 11:39

Prachtig moment, alweer, voor Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, op zondagmiddag 17 oktober 2021: ze mocht het ‘geboortebos’ in Zwijnaarde openen én meteen ook het bijbehorende monument onthullen. “We brengen twee grote liefdes van de mensen samen: de liefde voor hun kinderen, en de liefde voor bomen! Die combinatie is een magnifiek initiatief. We planten boompjes – 11 verschillende soorten bomen en struiken eigenlijk - voor de ouders van 2020, maar ook voor die van 2019, want door corona was dat niet gelukt.”

‘Eerst eigen boom knuffelen, dan spelen!’

De plek in het ‘Zwijntjesbos’ is zeer toepasselijk. De boompjes van de kindjes geboren in 2018 staan er al én Astrid mocht er op 14 september nog ‘De Kleine Spoorzoeker’, het allereerste ‘belevingspad’ voor kleuters inwandelen. “De ouders kregen bij hun uitnodiging ook het boekje met de doe-opdrachten dat daar bij hoort. Al die kindjes gaan hier dus binnenkort éérst hun eigen boom een dikke knuffel kunnen komen geven, en dan die opdrachtjes doen. Als ze wat ouder geworden zijn, dan kunnen ze komen kijken hoe hun boom blijft groeien… en daarna ravotten in de speelboszone. Want die hebben we hier dus ook, inclusief een aparte zone voor de allerjongsten.”

Tipi-monument voor alle kindjes

Aan het eind van de plechtigheid mocht Astrid ook het geboortemonument onthullen met de namen van de kindjes er op, inclusief overleden kindjes en ‘sterrenkindjes’. “Het is een verrassend monument van de hand van Stefan Schöning, verwijzend naar een tipi, waarin de baby richting toekomst kijkt. Er hoort ook een zitbank, want van kleine kinderen hebben, daar wordt een mens ook wel eens moe van, nietwaar… Terzijde: ook in de Gentbrugse Meersen vind je vanaf vandaag drie soortgelijke tipi’s. En voor de mensen die nóg plannen hebben: vanaf 2022 verhuizen we naar de Vinderhoutse Bossen voor de aanplant van geboortebossen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant