Nieuws

LOKAAL: Gent - Opening Van Crombrugghepark: ‘Zal hier geweldig plezant zijn!’

Team Vooruit

Thursday 25

November 2021 16:38

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zaterdagmiddag 20 november 2021 het ‘Van Crombrugghepark’ geopend, op de vroegere ACEC-site in de buurt van de Salvatorstraat. “Het zal hier geweldig plezant zijn. Er is een grote speelzone aangelegd met avontuurlijke toestellen en speelheuvels. Er staan natuurlijk ook comfortabele zitbanken bij. Het groen zélf, dat zijn voornamelijk hoogstammige bomen, heesters en bloemenweides. En er is ook al een verbindingspad aangelegd tussen de verharde zone aan de Sint-Salvatorstraat en het Carelsplein.”

(foto: Patrick Henry)

Een staalskelet, waardevol erfgoed, is geïntegreerd in het park. Ook de oorspronkelijke fabrieksmuur aan de Sint-Salvatorstraat is gerestaureerd. “Op die manier blijft er dus een stukje geschiedenis van onze stad zichtbaar bewaard. Dat geeft het park een heel eigen karakter. Er zijn trouwens ook elders in de buurt her en der historische elementen die bewaard zijn gebleven.”

Netwerk van groenzones in de buurt

Het is projectontwikkelaar DC Belgium die de openbare groenzones aanlegt. Dat zit mee in de overeenkomst met de Stad Gent. “Ook op die manier krijgen we telkens meer groen in onze wijken. Eerder al heeft DC Belgium het Sassevaartparkje aangelegd. Er is een fietsdoorsteek en een woongroenzone op de voormalige site Vernaeve aan de Doornzelestraat. Het Carelsplein en de Atlantastraat worden in de toekomst heraangelegd, óók met een pak meer groen. En ook op de Meyvaertsite is een nieuwe woonontwikkeling met een openbare groenzone gepland. Zo krijg je dus een echt netwerk van groenzones in de buurt.”

Het is de aannemer die nu nog drie jaar het groenbeheer van het park ten laste neemt. Daarna wordt het overgedragen aan de Stad en zal de Groendienst er verder voor zorgen.

‘Goed op weg naar 150.000 bomen extra tegen 2025’

“Ik hol tegenwoordig weer van opening naar opening en ik vind het de max. Ook al omdat je bij zo’n gelegenheden echt alleen maar blije mensen ziet. Groenslingers, een park, een stuk bos in het havengebied… Dat is allemaal geen toeval natuurlijk. We hebben een groot plan, we zijn geweldig ambitieus. Niet zomaar ‘realistisch ambitieus’, maar écht ambitieus. Door de goedkeuring van het ‘Ruimtelijk UitvoeringsPlan Groen’ door de gemeenteraad, eind september, is het aandeel grondgebied met een groene bestemming in Gent in één keer 20% groter geworden. Dat is dus echt een betonstop in de praktijk… Concreter: we willen dat er 150.000 bomen bijkomen in Gent, tussen 2019 en 2025. Eind 2020 stond de teller al op dik 57.000 bomen extra.”

Van 64 naar 78 wijkparken!

De Stad Gent investeren duidelijk niet alleen in bossen maar vooral ook in parken. “We gaan op zes jaar tijd, tegen 2025, van 64 naar 78 wijkparken. Vooral in de dichtbebouwde 19de eeuwse gordel moeten er bij komen, want daar hebben heel veel mensen géén eigen buitenruimte. Voor hen zijn die parken echt hun tuinen… en we hebben gezien, tijdens de lockdown een tijd geleden, hoe belangrijk die parken zijn voor de mensen, om zich te kunnen ontspannen en andere mensen in goeie omstandigheden te kunnen ontmoeten.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant