Nieuws

LOKAAL: Gent – OCMW Gent krijgt 8,1 op 10: ‘Mooie waardering van ons werk’

Team Vooruit

Wednesday 08

December 2021 13:59

De cliënten van het OCMW Gent zijn zeer tevreden over de dienstverlening. Het OCMW liet voor de tweede keer een tevredenheidsonderzoek uitvoeren, in de periode april tot juni 2021. 1.752 cliënten gaven hun mening, het OCMW haalt een tevredenheidsscore van 8,1 op 10. In 2018 was dat nog 7,9 op 10.

Uitstekend nieuws voor Rudy Coddens, onze schepen van Armoedebestrijding en voorzitter van het OCMW, en zijn rechterhand op het kabinet Nathalie Dullemont (ook ondervoorzitter van Vooruit Oost-Vlaanderen). “Solidariteit zit in ons DNA, het OCMW is dé instelling bij uitstek om mensen in moeilijkheden te helpen. Als je dan te horen krijgt dat de mensen die hulp (en de manier waarop die verleend wordt) ten zeerste waarderen, dan doet dat deugd, ja.”

Maatschappelijk werker krijgt 8,4 op 10

41 procent van de cliënten vindt de verstandhouding met zijn maatschappelijk werker het belangrijkste aspect van de dienstverlening. Tegelijk kreeg de samenwerking met hun maatschappelijk werker de hoogste tevredenheidsscore, gemiddeld 8,4 op 10. Ook dat is goed nieuws. “Een goede verstandhouding met de hulpverlener is volgens cliënten de sleutel tot verbetering van hun situatie” legt Rudy uit. “Het is toch wel straf dat meer dan driekwart van de cliënten aangeeft dat hun maatschappelijk werker in de voorbije periode zijn ‘uiterste best’ deed om hen te helpen. In de toekomst blijft de goede samenwerking tussen cliënt en maatschappelijk werker dan ook een speerpunt in de hulpverlening.”

Open en bereikbaar tijdens coronacrisis

35 procent van de respondenten moest specifiek door de coronacrisis een beroep doen op OCMW Gent. “Ondanks die verhoogde druk zijn cliënten tevreden over de dienstverlening tijdens de crisis” glundert Nathalie. “Dat komt vooral omdat we alles op alles hebben gezet om open en bereikbaar te blijven. Onze medewerkers werkten op afspraak en deden veel wandel- en stoepgesprekken. We hebben uiteraard ook de veiligheidsmaatregelen verhoogd. Dat allemaal tot grote tevredenheid van de cliënten dus.”

Van de mensen die al voor de crisis in begeleiding waren, geeft 88 procent aan dat de kwaliteit van de hulpverlening minstens gelijk gebleven of zelfs verbeterd is. 91 procent is even of meer tevreden over hun maatschappelijk werker.

Proactief rechtenbeleid: ‘Nog verder uitbreiden’

Omdat veel mensen in armoede hun sociale rechten niet volledig opnemen (vaak weten ze niet eens waar ze allemaal recht op hebben) hanteert OCMW Gent een proactieve rechtenbenadering. Rudy legt uit. “Dat wil zeggen dat we niet wachten tot de mensen bij ons komen, dat die maar zelf moeten uitzoeken waar ze recht op hebben. Neen, het OCMW zoekt zelf uit hoe mensen automatisch hun rechten en voordelen kunnen krijgen, stapt zelf naar die mensen toe. We gaan dat proactief rechtenbeleid verder uitbreiden, onder andere door de verdere automatisering van rechten en door meer te communiceren over het aanbod.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant