Nieuws

LOKAAL: Gent – Lichtfestival groot succes: ‘Schoonst mogelijke licht in de duisternis!’

Team Vooruit

Monday 15

November 2021 14:45

Annelies Storms, onze schepen van Feesten & Evenementen, straalt – en dat mag je bijna letterlijk nemen. ‘Haar’ Lichtfestival, dat net is afgelopen, was een geweldig succes. Van woensdag 10 tot en met zondag 14 november zakten meer dan 800.000 mensen af naar Gent om te genieten van gratis lichtkunstinstallaties, een evenaring van de recordeditie 2018. Wat een prachtige belevenis was het alweer! Na twee afgelaste Gentse Feesten hebben we hier allemaal zó hard naar uitgekeken… 10 jaar na de allereerste editie, is ons vijfde Lichtfestival, letterlijk, het schoonst mogelijke licht in de duisternis.”

Langs een parcours van dik 7 kilometer kregen de bezoekers niet minder dan 36 kunstwerken van Gentse, nationale en internationale kunstenaars en ontwerpers te zien. Een aantal toppers uit de vorige edities keerden terug (de replica van de maan, de ‘brand’ van de Sint-Niklaaskerk, de lichtkathedraal in het Prinsenhof…), er was werk van jong talent, en ‘videomapping 2.0’ op verschillende muren.

“Het is altijd moeilijk om uit zo’n lijst een favoriet te noemen. Nu, als ik er in dit geval één moet noemen, doe mij dan maar de ‘Lockdown lights’, onder onze Stadshal. 500 lampen, door Gentenaars zélf ‘gepimpt’ tijdens de eerste coronalockdown. Unieke creaties van organisaties, van scholen, uit woonzorgcentra, van academies, enzovoort. ‘Van de nood een deugd maken’, heet dat dan.”

Coronamaatregelen goed opgevolgd

Een massaevenement organiseren in een binnenstad is dezer dagen niet evident. Maar Gent was goed voorbereid, zegt Annelies. “Het parcours werd wat langer gemaakt, om de massa wat meer te spreiden, én iedereen moest dezelfde looprichting volgen. Zo stond het een tijdje geleden ook op onze winkelstraten: ‘Alle neuzekes in dezelfde richting’. Een kleine moeite, maar zeer belangrijk. Én, nog belangrijker dan die richting: we hebben iedereen verplicht een mondmasker te dragen binnen ’t parcours. Da’s logisch, ook al was het buiten: als er veel volk is, is het moeilijk zijn om afstand te houden. De maatregelen werden prima opgevolgd, alles verliep zoals gepland. Zelfs premier De Croo kwam langs en zag dat het goed was…”

Lichtfestival kreeg ‘toegankelijkheidslabel’ van Inter Vlaanderen!

Los daarvan wil de Stad Gent dat zoveel mogelijk mensen van het Lichtfestival kunnen genieten, net zoals dat bijvoorbeeld voor de Gentse Feesten het geval is.

“Daarom blijft het, in de eerste plaats, gratis. Maar er is méér nodig dan dat alléén. Want zo’n groot evenement in een historische stad, dat is niet altijd evident voor mensen met een beperking. We hebben ons samen gezet met een aantal ervaringsdeskundigen. Die hebben ons advies gegeven over extra inspanningen om het voor nóg meer mensen aangenaam te maken. We hebben daarom heel veel gedaan op het vlak van mobiliteit, bereikbaarheid en toegankelijk sanitair. Mensen met een beperking konden, bijvoorbeeld, een beroep doen op een assistent die hen begeleidde, van aan het station of een bushalte, naar het parcours. Maar bij alle kunstwerken waren er bijvoorbeeld ook filmpjes in Vlaamse gebarentaal; en voor blinden werden de teksten over de werken op voorhand ingelezen.”

De Stad Gent werd voor al die inspanningen beloond met een ‘toegankelijkheidslabel’ van Inter Vlaanderen. “Een mooie erkenning voor alles wat we doen op het vlak van informatie, bereikbaarheid, toegankelijkheid, bruikbaarheid en beleving!”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant