Nieuws

LOKAAL: Gent – Geweld tegen vrouwen: ‘Horen, zien en ingrijpen!’

Team Vooruit

Friday 26

November 2021 10:04

25 november is ‘Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen’. Reden genoeg voor Vooruit, Zij-kant en JongSocialisten om in verschillende steden actie te voeren. In Gent trokken ze samen naar de ingang van het UFO, het grote gebouw van de Universiteit Gent in de Sint-Pietersnieuwstraat. Daar gaven ze tips aan passanten om gepast te reageren op ongepast gedrag en deelden ze pins uit waar het handgebaar op staat dat huiselijk geweld signaleert.

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, was er bij. “Vorig jaar kreeg 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd vorig jaar slachtoffer van partnergeweld. Dat zijn hallucinante cijfers. Ingrijpen kan dus echt het verschil maken. ‘De 5 A’s’, daar moet je altijd aan denken: anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Kortom: horen, zien en ingrijpen.”

Ook Clara Calis, lid van Vooruit Gent en van Zij-kant, sprak heel wat mensen aan. “We kozen niet toevallig voor de Sint-Pietersnieuwstraat. Er kwamen de laatste tijd regelmatig meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de Overpoort. Daarom spreken we vandaag vooral studenten aan. We delen ook pins uit waar het handgebaar opstaat dat huiselijke geweld signaleert: je duim in je platte hand vouwen en vervolgens je hand sluiten. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dat gebaar (her)kennen zodat ze kunnen ingrijpen als iemand in nood is.”

Omstaandertrainingen: vanaf januari ook voor individuele Gentenaars

De actie sluit mooi aan bij de omstaandertrainingen waar Stad Gent nu volop op inzet. “Momenteel lopen er al gratis trainingen voor mensen uit het nachtleven, de horeca, het onderwijs, sport en jeugdverenigingen” zegt Astrid, die de omstandertrainingen laat organiseren. “Vanaf januari kunnen ook individuele Gentenaars een les volgen. Daarvoor kunnen ze zich nu al inschrijven. Op die manier kan iedereen leren hoe ze best tussenkomen bij ongepast gedrag.”

Inschrijven voor de omstaandertrainingen kan op de website van de Stad Gent


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant