Nieuws

LOKAAL: GENT – ‘Diverse kleurpotloden’: “Elk kind een goed gevoel van eigenwaarde geven”

Team Vooruit

Monday 18

October 2021 11:30

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, heeft op 11 oktober de start gegeven van de verdeling in Gentse scholen van kleurpotlodensets waarmee kinderen elke tint huidskleur op papier kunnen zetten. “Die kleurpotloden helpen leerkrachten om het thema huidskleur, en ook discriminatie en racisme, laagdrempelig aan bod te laten komen. Kinderen mogen zien dat ze van elkaar verschillen maar moeten ook merken dat ze er toch allemaal bij horen.”

Lange tijd was er alleen zalmroze of lichtbeige, ook als het ging om poppen bijvoorbeeld. “Als kinderen tussen alle kleuren nooit hun eigen tint vinden dan is dat zeer confronterend. Stilaan verandert dat. Gelukkig maar. Met dit project op school geven we elk kind een goed gevoel van eigenwaarde.”

Het project is niet nieuw. Martha Micali, een Leuvense leerlinge van toen 11 jaar, had in 2019 het idee om een setje kleurpotloden te maken van licht tot donker. Uit een samenwerking met onder andere potlodenfabrikant Staedtler kwam de ‘Skin Color Collection’. “Collega Lalynn Wadera, Vooruit-schepen van Onderwijs in Leuven, stelt die ‘diverse kleurpotloden’ ter beschikking van de scholen. Merci voor de inspiratie, Lalynn!”

Midden november is er in Gent een workshop voor alle onderwijsprofessionals over een positief diversiteitsbeleid op school en het tegengaan van discriminatie en racisme. Begin volgend jaar volgen nog omstaanderstrainingen (die leren hoe te reageren bij ongepast gedrag) voor leerkrachten en voor leerlingen van het 5e en 6e middelbaar.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant