Nieuws

LOKAAL: Gent – De ‘intergenerationele telefoonster’ wint wedstrijd Jong en oud in Gent 2021

Team Vooruit

Monday 15

November 2021 15:49

Rudy Coddens, onze schepen van Seniorenbeleid, mocht op maandagmiddag 15 november 2021 de prijzen uitreiken van de jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’. Hij deed dat in stijl, in de Cultuurkapel Antoniushof aan de Antoniuskaai. “Dit is stilaan een mooie traditie, telkens gelanceerd op (of net vóór) de ‘Europese dag van de Intergenerationele Solidariteit’; en telkens eindigend met de prijsuitreiking tijdens de Seniorenweek. Na een open oproep krijgen de mensen enkele maanden tijd om voorstellen uit te werken en in te dienen; aan het eind kiest een jury van jonge en minder jonge Gentenaars wie de drie geldprijzen wint.”

De Stad kreeg dit jaar negen voorstellen binnen. De ‘intergenerationele telefoonster’, een initiatief van Lokaal Dienstencentrum Speltincx in samenwerking met Brede School en basisschool 't Groen Drieske in Gentbrugge, heeft de eerste prijs (750 euro) gewonnen. “In groepjes van twee bellen de kinderen naar een oudere buurtbewoner. Die belmomenten worden in de klas voorbereid en telkens aan een thema opgehangen, zoals naar school gaan, voeding, kleding, vakantie en feestdagen. Op het einde van het project gieten ze hun notities in een gedicht of een liedje voor hun belmaatje.”

De tweede prijs is voor ‘Pennenvrienden van 10 en 101 jaar’. Leerlingen van de stedelijke basisschool De Vlieger uit de Wasstraat en 22 bewoners van Woonzorgcentrum Het Heiveld (tussen 70 en 101 jaar oud) stuurden om de drie weken brieven, filmpjes, tekeningen en knutselwerkjes naar elkaar. Zo leerden ze elkaars leefwereld beter kennen.

De derde prijs ging naar het sociaal-artistieke project ‘Muziekduo's in coronatijd’. Drie muzikanten, afgestudeerd aan het Conservatorium Gent, vormden elk een duo met een bewoner van Assistentiewoningen Antoniushof. Om de twee weken hielden ze een repetitie om uiteindelijk op 15 juni een druk bijgewoonde muzikale voorstelling te geven in Cultuurkapel Sint-Vincent.

“Alleen door allemaal zorg te dragen voor elkaar, óók over verschillende generaties heen, geraken we door deze lastige coronaperiode. Daarom een dikke proficiat aan de laureaten maar ook grote dank aan iedereen die intergenerationele projecten uitwerkte en indiende. Doe zo verder, samen brengen we jong en oud bijeen.”

De Stad Gent en het OCMW werken al heel lang rond intergenerationele samenwerking, rond de ontmoeting van jong en oud. “Ons ‘Ouderbeleidsplan’ voor de periode tot en met 2025 is al een tijdje klaar. Er wordt duchtig gewerkt aan de uitvoering van alle acties die er in staan - van inspraak, over extra sociale assistentiewoningen en assistentiewoningen met een betaalbare huurprijs, tot veilige voetpaden en voldoende zitbanken en publiek sanitair. Én er staat ook een apart hoofdstuk in over intergenerationeel werken, om de kloof tussen oud en jong kleiner te maken. Want jonge gasten houden oudere mensen jong, en tegelijk kunnen oude mensen die jonge gasten veel leren.”

 

Alle info op de website van Jong en oud in Gent

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant