Nieuws

LOKAAL: GENT – Burgerplicht, Microstart en Kurt Vanhauwaert winnen Samenlevingsprijs 2021

Vooruit Gent

Monday 20

December 2021 10:44

Astrid De Bruycker, onze schepen van Welzijn, Participatie en Buurtwerk, mocht op vrijdagavond 17 december 2021 de winnaars van de ‘Samenlevingsprijs’ van de Stad Gent bekendmaken. “Met de Samenlevingsprijs huldigen we elke twee jaar een persoon en twee organisaties die zich belangeloos inzetten voor het samenleven in onze stad. De prijzen gaan dit jaar naar Kurt Vanhauwaert, vzw Burgerplicht en Microstart. Die doen elk op hun manier schitterend werk. Ze zijn schoolvoorbeelden van solidariteit en engagement, en staan tegelijk symbool voor zó veel vrijwilligers en organisaties die zich elke dag dubbel plooien om van Gent een betere stad te maken. We koesteren die allemaal.”

Categorie individuen: Kurt Vanhauwaert

Vanhauwaert zet zich al jaren in voor mensen met een beperking. Hij heeft een groot netwerk, is medewerker van Konekt vzw en neemt als ervaringsdeskundige deel aan de klankbordgroep toegankelijkheid van de Stad Gent. Kurt is kritisch voor beleidsmakers, maar blijft altijd positief.

Categorie bedrijven: Microstart

Microstart, dat microkredieten verleent aan ondernemers die geen toegang hebben tot financiering van de traditionele banksector, is een open organisatie met een rijke culturele diversiteit waar iedereen welkom is. Microstart vindt het belangrijk dat werknemers zich goed voelen in hun job en hun werkomgeving. Het bedrijf werkt continu aan een hr-beleid dat erop gericht is alle werknemers even veel kansen te bieden om te kunnen doorgroeien.

Categorie social profit: vzw Burgerplicht

Burgerplicht is tijdens de coronapandemie opgericht door Dr. Leyla Yüksel en Dr. Ercan Cesmeli om sociaal kwetsbare mensen te informeren over corona, én ter ondersteuning van de zorg en de bestaande Gentse noodhulporganisaties. De organisatie is op korte tijd van een brede solidariteitsactie vanuit de Turkse gemeenschap uitgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie met een zeer divers netwerk dat ten dienste staat van alle Gentenaars. Burgerplicht is vandaag met een 100-tal vrijwilligers actief op het vlak van kansarmoede, participatie, jeugd, cultuur, onderwijs, gezondheid en preventie.

Over de Samenlevingsprijs

De Samenlevingsprijs wordt om de twee jaar uitgereikt in drie categorieën: individuen, bedrijven en social profit-organisaties. Van 1 tot en met 20 oktober 2021 konden Gentenaars voor elke categorie stemmen. Ze hadden de keuze uit 12 genomineerden. In totaal hebben 1.817 Gentenaars gestemd. De stemmen van de Gentenaars en de quotering van een onafhankelijke jury bepaalden de uiteindelijke winnaars. Alle winnaars krijgen een uniek aandenken in de vorm van een gepersonaliseerde bureaulamp.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant