Nieuws

LOKAAL: GENT – Boomplantactie in Vinderhoutse Bossen: ‘Nog eens 35 hectaren bos er bij!’

Team Vooruit

Sunday 12

December 2021 17:04

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, heeft op zondag 12 december 2021 nog maar eens een heleboel bomen geplant in onze stad, meteen de start van het nieuwe plantseizoen in de groenpool Vinderhoutse Bossen. “35 hectare komt er bij, een lappendeken van jonge boompjes zoals zomereik, zwarte els, wilde kers, hazelaar, esdoorn, haagbeuk en meidoorn. De plantwerken worden uitgevoerd door de sociale werkplaats Pro Natura.”

Via het landinrichtingsproject Groenpool Vinderhoutse Bossen werken verschillende partners op Vlaams, provinciaal en lokaal niveau intensief samen aan de realisatie van deze groenpool. Het plan voorziet in 155 ha nieuw bos en waardevolle natuurzones, speelbossen en fiets- en wandelpaden. Voor de totale realisatie is 13,5 miljoen euro voorzien. De Stad Gent financiert 1 miljoen euro.

“Wij focussen op de inrichting van het (tweede) portaal De Campagne (20 hectare), vanaf de zomer van 2022. Later volgt ook nog de kinderboerderij met een uitbreiding en een volledige heraanleg. Natuurpunt staat in voor het beheer van de bestaande oude boskern die zij aankochten (34 hectare). In 2022 zijn de werken aan het (eerste) portaal Leeuwenhof af en kunnen we genieten van de picknickplekken, speelzones en heraangelegde fiets- en wandelpaden die de groenpool ook voor minder mobiele personen vlot toegankelijk maken!”

De inrichting van de recreatieve paden is in voorbereiding. Deze werken zullen starten in het najaar van 2023. Tot dan blijven de 5 wandelroutes die in het voorjaar van 2020 vervroegd werden opengesteld, beschikbaar.

Doet Gent beter dan de vooropgestelde ambitie?

Bij aanvang van de huidige bestuursperiode, begin 2019, was de ambitie: 90 hectare bos extra in Gent tegen begin 2025. Dat is een oppervlakte zo groot als ongeveer 150 voetbalvelden. “En tóch lijkt het er nu al sterk op dat we beter gaan doen” zegt Astrid. “Met de 35 hectare die in de Vinderhoutse Bossen worden aangeplant komen we al aan 81,4 hectare, samen aangeplant met partners zoals Natuurpunt, het Agentschap Natuur & Bos en de Vlaamse Land Maatschappij. Prachtig is dat. En maak je geen zorgen: we gaan niét stoppen als we aan 90 hectare zitten, we blijven dan zoeken naar geschikte plekken en investeren in de ‘tuinen van de Gentenaars’!”

Opvallend: Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) noemde Gent “een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen”, omdat Gent als enige stad of gemeente in heel Vlaanderen de afgelopen twee plantseizoenen meer dan 5 hectare extra bos aangeplant heeft, goed voor een zilveren boslabel tijdens het recente boscongres.

 

De wandelroutes en de stand van zaken over de uitvoering van het project vind je op www.vlm.be/vinderhoutsebossen

Inschrijven op de digitale nieuwsbrief kan door een mailtje te sturen naar [email protected]


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant