Nieuws

LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker: ‘Samen strijden tegen onveiligheid in het nachtleven’

Team Vooruit

Monday 15

November 2021 15:30

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, reageert triest en kwaad nadat recent opnieuw enkele gevallen van seksuele agressie in het Gentse uitgaansleven bekend werden.

Op 8 november 2021 postte ze volgende tekst op haar facebookpagina:

“Iedereen moet altijd zichzelf kunnen zijn en onbezorgd kunnen uitgaan in onze stad. In Gent voeren we samen de strijd tegen de onveiligheid in het nachtleven. Het nachtleven in Gent moet voor iedereen een ‘safe space’ zijn. Daar werken we aan. Zo zijn we gestart met omstaandertrainingen. Personeel van een dertigtal Gentse horecazaken leert hoe best te reageren op ongepast gedrag. Er komt ook een onderzoek naar discriminatie in het nachtleven, en een bindend inclusiecharter. Samen met [burgemeester, nvdr] Mathias De Clercq en schepen Sofie Bracke [Economie en Handel, nvdr] zit ik binnenkort samen met de sector en onze stadsdiensten om samen de verdere acties uit te zetten.”

Task force, laagdrempelige aangiftes, coördinator & meer acties

Ondertussen is na een spoedvergadering (waarop onder andere de korpschef van de Politie Gent, Casa Rosa, de horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen, de horecacoach, vertegenwoordigers van Meldet.be en iemand van de stedelijke Nightlifecouncil aanwezig waren) alvast afgesproken om een ‘taskforce’ op te richten met alle betrokken diensten, om de complexe problematiek structureel samen op te volgen. Er zal worden onderzocht hoe aangiftes nog gemakkelijker kunnen worden gedaan.

De aanstelling van een coördinator die specifiek zal werken rond seksuele intimidatie was reeds voorzien. Die moet op basis van cijfers en info over de plaatsen en omstandigheden van de aanrandingen beleidsadvies geven, waarna gezamenlijke acties zullen worden opgezet.

“Het wordt tijd dat de focus voorgoed verschuift naar de daders van grensoverschrijdend gedrag” geeft Astrid nog mee. “Want het is niét de schuld van de vrouw die ‘een te kort rokje droeg’. Je behandelt iedereen met respect, punt. No means no.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant