Nieuws

LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker: ‘Gevel- en straattuinen mogen groter!’

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 12:45

Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar Groen, Participatie en Buurtwerk, heeft goed nieuws voor de Gentenaars: vanaf 1 november 2021 mogen gevel- en straattuinen nog groter worden. Dat is beslist door de gemeenteraad. “We willen inwoners echt de kans geven hun straat nog groener te maken. Het brengt hen samen en zorgt voor kleur en gezelligheid. Zeker in dichtbebouwde wijken is dat nodig, want van alleen maar stenen zien wordt een mens niet gelukkig. Wie de handen uit de mouwen steekt, zal er bovendien buren, vrienden of collega’s voor warm maken. Samen maken we de stad en doen we de wijken bloeien.”

Een geveltuintje mag voortaan 60 centimeter voor de gevel uitkomen (bij een klimplant 40 centimeter) in plaats van 30, en je kan nu ook een plantvak groter dan 12 vierkante meter als straattuin beheren.

In Gent zijn er op dit moment al meer dan 4.370 geveltuinen. “Die mag nu ook tot aan de scheidingslijn van de buren komen (voorheen moest er 30 centimeter afstand zijn). Ook de afboording mag hoger: tot 10 centimeter boven het trottoir. Als een geveltuintje niet meer beheerd wordt door de bewoner, zal de Stad Gent het tuintje bovendien niet meer automatisch verharden. Zo kan het regenwater in de grond blijven insijpelen.”

In Gent zijn er ook 367 ‘straattuinen’, plantvakken op het openbaar domein die grenzen aan een voet- of fietspad, parkeerplaats of straat en waarvan Gentenaars peter of meter kunnen worden. “Vroeger konden buurtbewoners zich enkel ontfermen over plantvakken van maximaal 12 vierkante meter, maar die limiet hebben we geschrapt. Uit onderzoek is immers gebleken dat bewoners zich met evenveel liefde over grotere plantvakken buigen.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant