Nieuws

LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker: ‘Breek de stilte tegen racistische haatspraak’

Vooruit Gent

Tuesday 21

December 2021 09:05

Na de verwerpelijke racistische haatspraak waar Vincent Kompany, spelers en leden van de technische staf van RSC Anderlecht het slachtoffer van werden tijdens de voetbaltopper tegen Club Brugge op zondag 19 december 2021, kroop Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, meteen in haar pen. Ze schreef een opiniestuk waarin ze oproept om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door omstaandertrainingen zoals in het Gentse voetbal te organiseren in heel het land, óók bij profclubs.

Haar opiniestuk werd gepubliceerd door De Standaard, je vindt het op de website van De Standaard – maar je kan haar ingezonden tekst ook integraal hieronder lezen:

Breek de stilte tegen racistische haatspraak

“F*ck jullie met jullie hashtags, onderneem nu eens echt actie”, klinkt het bij Romelu Lukaku als reactie nadat held van de natie Vincent Kompany na de voetbaltopper Club-Anderlecht van afgelopen zondag met ingehouden woede en verdriet vertelde hoe er alweer racistische haatspraak werd gespuwd vanaf de tribune. Jazeker, er moet actie ondernomen worden. Nu meteen. Alle voetbalbobo’s moeten de stilte doorbreken. Nultolerantie en sancties voor racisme op en naast het veld zijn noodzakelijk. Sinds kort moeten scheidsrechters racisme en discriminatie in het voetbal verplicht vermelden in het wedstrijdverslag, ook in de amateurreeksen. Dat is een begin, maar we kunnen meer. Met z’n allen. In het voetbal én daarbuiten.

In januari 2021 lanceerde ik in Gent het ‘Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme’, met meer dan 30 acties om discriminatie en racisme te bestrijden in onze stad. Omstaanderstrainingen zijn daar een belangrijk onderdeel van. Het ultieme doel is natuurlijk dat daders hun gedrag aanpassen en dat slachtoffers ongepast gedrag melden. Maar ook omstaanders kunnen een belangrijke rol spelen door in te grijpen: voor het slachtoffer om verder onheil te voorkomen, voor de dader omdat je die meteen toont dat het niet OK is wat die doet, maar ook omdat je zo meehelpt om betere sociale normen te installeren. Dat wil eigenlijk zeggen: met hoe méér we reageren, hoe duidelijker het wordt voor iedereen, dat het niet ‘normaal’ is om zo’n dingen te doen.

Met onze trainingen willen we hen leren hoe ze gepast kunnen reageren op ongepast gedrag en haatspraak. Want ik ben er zeker van: de mensen die hun medemens respecteren, los van afkomst, geaardheid of religieuze overtuiging, die zijn met veel méér. Schouder aan schouder kunnen we racisme en discriminatie doen stoppen.

Nu al omstaandertrainingen in het Gentse voetbal

Vanaf januari 2022 kunnen individuele Gentenaars gratis omstaandertrainingen volgen. Vandaag geven we dergelijke trainingen al aan tal van verenigingen en organisaties. Oók binnen het voetbalwereldje trouwens. Binnen het project “Elk Talent Telt” van de KAA Gent Foundation (de community-werking van onze Buffalo’s waarin 15 Gentse (jeugd)voetbalclubs samenwerken) organiseren we nu al trainingen voor jeugdtrainers, coaches, teambegeleiders en ouders van spelertjes. Ze leren discriminatie en racisme te herkennen en er effectief op te reageren. Er wordt gewerkt met concrete cases die worden aangebracht door de KAA Gent Foundation.

Gentse aanpak ook in het Belgische profvoetbal?

Die aanpak willen we graag opschalen: van de jeugd, over de volwassenen, tot het profvoetbal. Samen met KAA Gent willen we omstaandertrainingen organiseren in functie van de wedstrijden van de Buffalo’s. Voor spelers, trainers en technische staf, stewards, suppoosten en buscoaches (die op verplaatsing supporters begeleiden op de trip).

Bovendien benaderde de Federale Voetbalcel Binnenlandse Zaken de Stad Gent al om te horen hoe onze aanpak werkt. De Voetbalcel zou ons project als good practice ruimer kunnen uitrollen, naar alle stewards in het voetbal. Want wat in Gent kan, moet ook in andere steden kunnen. We hebben een projectvoorstel ingediend maar na de duidelijke bereidheid die voor de zomer nog werd geuit, bleef het vooralsnog stil. Die stilte wordt met elk incident pijnlijker.

Hoe dan ook: we staan klaar om samen te werken. We hebben omstaandertrainingen nodig opdat iedereen luid en duidelijk ‘neen’ zegt tegen racisme. Vincent, Romelu en wie dan ook die te maken krijgt met racistische haatspraak: You’ll never walk alone.


Ga naar Vooruit Gent
Over de Auteur

Vooruit Gent

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant