Nieuws

LOKAAL: Gemeente Essen en Mooimakers gaan strijd aan tegen hondenpoep

Team Vooruit

Tuesday 05

October 2021 21:52

Gisteren werd de vijfde editie van de Week van de Handhaving op gang getrapt. In heel Vlaanderen worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. Ook Essen stuurt deze week extra patrouilles op pad.

Focus in Essen ligt dit jaar op hondenpoep

De Week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen de OVAM, Fost Plus en de lokale besturen (VVSG). In heel Vlaanderen gaan tussen 4 en  10 oktober extra handhavers de straat op met één doel voor ogen: de strijd aangaan met zwerfvuil en sluikstort.  Zij worden daarbij op verschillende locaties geassisteerd door camera’s, die steeds meer opduiken op zwerfvuil- en sluikstortgevoelige plekken, de zogenaamde hotspots. Elke deelnemer werkt een eigen actieplan uit. De focus van de gemeente Essen ligt dit jaar op het weren van hondenpoep in het straatbeeld.

444 verschillende acties

Vorig jaar werd de Week van de Handhaving een groot succes: met 1.250 GAS-vaststellingen, 155 PV’s en 184 overtredingen die op camera werden vastgelegd, werden er in totaal meer dan 1.500 problemen aangepakt. Ook dit jaar zijn er alweer 113 actieplannen geregistreerd en nemen 192 lokale besturen deel aan de actieweek. Samen met de afvalintercommunale, politiezone, of op eigen houtje, zetten zij in totaal 444 verschillende acties op touw.

‘Extra controles’

“Na de successen van de voorgaande jaren, zetten de deelnemende lokale besturen begin oktober gedurende één week opnieuw in op extra controles. Je kan het vergelijken met de flitsmarathons. Het hele jaar door wordt er gecontroleerd, maar één week per jaar staat het extra hoog op de agenda. We gaan nu al voor de vijfde keer een week lang intensief waken en optreden om het laten rondslingeren van zwerfvuil en sluikstorten aan te pakken. We zijn opgetogen met de extra aandacht voor de problematiek. Het moet de impact en de greep op sluikstorters en zwerfvuil veroorzakers nog versterken”, zegt Els Gommeren, woordvoerder namens Mooimakers.

‘Belonen of beboeten’

Ook Essen is één van de deelnemende gemeentes met een eigen plan van aanpak. “Steeds meer mensen uit de buurt steken de laatste jaren de handen mee uit de mouwen om onze gemeente proper te maken en vooral te houden. Die mensen verdienen niet alleen een schouderklopje, ze moeten er ook op kunnen rekenen dat de overtreders niet wegkomen met hun storend gedrag”, benadrukt Helmut Jaspers, schepen van Leefmilieu. “In dat kader gaan we dit jaar extra hard ons best doen om hondenpoep uit het straatbeeld te weren. Onze handhavers zullen mensen aanspreken en belonen met een rolletje hondenpoepzakjes. Vergelijk het met de fameuze BOB-sleutelhanger. Overtreders zullen eveneens aangesproken worden, maar ontvangen een gasboete in plaats van een beloning.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant