Nieuws

LOKAAL: Geboortebos 400 boompjes rijker

Team Vooruit

Wednesday 01

December 2021 20:46

Zaterdagvoormiddag 27 november organiseerde de gemeente Essen in samenwerking met de jeugdraad opnieuw een boomplantactie in het geboortebos op Horendonk. Vele jonge ouders kwamen een boompje planten voor hun kindjes die in 2019 en 2020 geboren werden. De aanwezigen werden verwelkomd door schepen voor jeugd Arno Aerden (Vooruit).

Het initiatief ontstond in 1996 in de schoot van de gemeentelijke jeugdraad. Die stelde voor om op een braakliggend terrein aan de Leemleegt op Horendonk een geboortebos aan te planten.  Daarna werd ‘Het Patersboske’ op Heikant aangeplant. Ook dat is intussen al vol.

De geboorte van een kind is immers een bijzondere gebeurtenis. Het is zo speciaal dat mensen het graag vereeuwigd zien. Daarom is het planten van een boom ook een ideaal geboorteritueel. Met hun lange levensduur zijn bomen het perfecte symbool voor een lang en gelukkig leven. En dat is toch het eerste wat ouders voor hun kind wensen.

De eregasten van de dag waren de Essenaars van morgen en overmorgen. de kinderen die in 2019 en 2020 geboren zijn zullen binnen tien jaar een jong bosje terugvinden en binnen 25 tot 30 jaar een echt, flink bos. Een bos waarin ze misschien samen met hun kinderen zullen spelen en ravotten

Het was een drukke bedoening in de Horendonkse bossen. In 2019 mocht onze gemeente maar liefst 200 nieuwe Essenaartjes verwelkomen, waarvan 105 meisjes en 95 jongens. De maand augustus bleek met 24 geboortes de meest vruchtbare maand,  en de Kalmthoutsesteenweg was de meest vruchtbare straat met 13 (!) geboortes. In 2019 zagen 2 tweelingen het levenslicht. Wat betreft de populariteit prijkt bij de jongens de naam Liam op één, terwijl bij de meisjes de naam ‘Nore’ het meest in trek is. En tot slot: de meest vruchtbare familienamen waren Konings, Veraart en Willemsen, telkens met drie geboortes.

In 2020 werden er 187 Essenaartjes geboren. Waarvan 97 meisjes en 90 jongens. De maand augustus bleek ook in 2020 met 22 geboortes de meest vruchtbare maand en de Stationsstraat was de meest vruchtbare straat met 10 geboortes. In 2019 zagen 3 tweelingen het levenslicht. Wat betreft de populariteit prijkt er geen naam op de eerste plaats. Een achttal namen werden twee keer gekozen. Bij de meisjes was de naam ‘Feline/Féline’ het meest in trek. En tot slot: de meest vruchtbare familienamen waren Van Loon en Peeters, telkens met 3 geboortes.

Schepen Aerden sloot zijn speech nog af met de boodschap dat kinderen onze toekomst zijn.  Ze zijn daarnaast vooral ook de bron van heel veel vreugde en fierheid en vooral ook van veel hoop.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant