Nieuws

LOKAAL: Digitalisering? We mogen niemand achter laten

Team Vooruit

Wednesday 01

December 2021 20:01

De coronacrisis maakt niet alleen duidelijk hoe belangrijk het is te kunnen terugvallen op een degelijke sociale zekerheid en betaalbare, degelijke gezondheidszorg, maar ook dat nog altijd veel Essenaren niet of slechts ten dele gebruik kan maken van digitale middelen.

De digitalisering evolueert razend snel. Banken, communicatie, allerhande toepassingen in de dienstensector, digitaal vergaderen,…  Het zijn maar enkele voorbeelden. Met de coronacrisis ging deze digitalisering nog een versnelling hoger.

Ook onze gemeente maakt meer en meer gebruik van digitale toepassingen.  Voor het maken van afspraken, attesten, het indienen van een subsidieaanvragen, een meldingskaart, … 

Het is belangrijk dat iedereen aan boord blijft en niemand uitgesloten wordt van essentiële informatie of dienstverlening.  Daarom ook waren er in het verleden al talloze initiatieven zoals basiscursussen pc in de bibliotheek, gebruik van smartphones en gsm in het Lokaal Diensten Centrum,…

Toch blijkt dat velen soms écht niet meer mee kunnen.

Vanuit het Agentschap Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering werd onlangs een projectoproep gelanceerd voor de ondersteuning van gemeenten bij de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid.

Bedoeling is om tegen 2024 tot een alomvattend lokaal digitaal e-inclusieplan te komen. 

Vanuit de Eerstelijnszone (ELZ), waarbij de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel en Essen zijn aangesloten, werd een gezamenlijke aanvraag ingediend.  Essen keurde het aanvraagdossier goed.  Voor de 5 gemeenten wordt de kost geraamd op € 145.000. Hiervan moeten de gemeenten 20 % zelf financieren of € 5.800 voor Essen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant