Nieuws

LOKAAL: Bedankinsmoment vrijwilliger Bezoek jarige 80-jarigen

Team Vooruit

Wednesday 29

September 2021 10:25

In de strijd tegen de vereenzaming bij de grote groep ouderen, wordt vanaf  2017 een bezoekje gebracht aan elke jarige 80-jarige in Koekelare op zijn of haar verjaardag.

In Koekelare wonen ongeveer een 600-tal 80-plussers, een belangrijk en steeds groter wordend deel van de inwoners dus. Met de piek van de vergrijzing, die er zit aan te komen de volgende jaren, is het werken aan ouderenparticipatie en het opsporen van kwetsbaarheid bij deze groep voor het Sociaal Huis één van de prioriteiten.  Dit jaar worden ongeveer een 70-tal senioren 80 jaar in Koekelare. Door de start van de pandemie vorig jaar in maart moesten we de geplande bezoeken aan huis opschorten. Nu herstarten we, met een veilig Covid-19 protocol. We hebben natuurlijk heel wat in te halen sinds maart 2020. Een veertigtal bezoeken van vorig jaar nemen we nu er bij.

De bezoekjes gebeuren door een twintigtal enthousiaste vrijwilligers. Naast een gezellige babbel en het overhandigen van een leuk geschenkje wordt er ook een kwetsbaarheidsmeting afgenomen en worden diverse diensten voorgesteld die voor de jarige nuttig, maar ook plezant kunnen zijn.  Zo worden bijvoorbeeld ook de diverse seniorenverenigingen voorgesteld en waar men aan sport of ontspanning kan doen. Het project is er dus voor elke 80-jarige en niet alleen voor de zorgbehoevende senior. Dat het bezoekje zeer gesmaakt wordt, kunnen de vrijwilligers alleen maar beamen. Vaak vertoeven ze menige gezellige uurtjes op de koffie bij de jarige. 

Om de heropstart vlot te laten verlopen en de vrijwilligers zelfs te bedanken voor hun inzet voor het project, werden zij door het lokaal bestuur uitgenodigd om gezellig samen een hapje te eten en een balletje te gooien in de bowling van Koekelare. Het werd een gezellige avond die werd gesmaakt door alle aanwezigen. De vrijwilligers keerden tevreden terug naar huis, klaar om er terug in te vliegen, klaar voor een volgend huisbezoek bij een jarige 80-jarige. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant