Nieuws

Alessandro Cucchiara: “Een kwaliteitsvolle woning moet voor iedereen de regel zijn”

Team Vooruit

Tuesday 12

October 2021 10:41

 In de spotlight 

Sinds 2018 is Alessandro Cucchiara schepen van Wonen, Wijken & Participatie in Genk. Hij is ook maatschappelijk werker bij De Voorzorg. Vanuit zijn eigen ervaringen uit de buurt waar hij opgroeide, wil hij van Genk een betere plek maken: "Ik durf te experimenteren om tot oplossingen te komen."

Alessandro, waarom ben je in de politiek gestapt? 

Omdat ik geloof dat ook ‘gewone’ jongens zoals jij en ik nodig zijn in de politiek. Ik ben opgegroeid in een cité waar ik van dichtbij heb kunnen zien hoe belangrijk het is om mensen kansen te geven en om mensen samen te brengen.

Ik durf te experimenteren om tot oplossingen te komen

Ik zag met eigen ogen hoe discriminatie een rem kan zijn op de ontwikkeling van mensen. Ik zet mij nu iedere dag in om te werken aan deze zaken. En daarbij helpt het natuurlijk ook dat je niet op je mondje gevallen bent.

 LEES OOK  Vooruit investeert in de toekomst >

Hoe zie jij de weg Vooruit, hoe vertaalt zich dat naar een thema dat jou nauw aan het hart ligt? 

Voor mij is de weg vooruit: blijven zoeken naar oplossingen en niemand in de steek laten. Jezelf niet neerleggen bij grote structurele problemen. Maar je volop inzetten om mensen dag in dag uit samen te brengen om te werken aan al onze uitdagingen.

Ik zag met eigen ogen hoe discriminatie een rem kan zijn op de ontwikkeling van mensen

Als schepen van Wonen heb ik grote uitdagingen op gebied van betaalbaar, kwaliteitsvol en sociaal wonen. Ik durf te experimenteren om tot oplossingen te komen. Wie altijd hetzelfde probeert, moet ook geen andere uitkomsten verwachten.

Ik geloof in participatie omdat mensen veel oplossingen te bieden hebben. Dan moeten wij hen ook vertrouwen en ruimte geven. De burgerbudgetten in Genk zijn daar een perfect voorbeeld van. Ik vind het ongelofelijk hoeveel steun de projectindieners van de Genkenaren kregen voor hun ideeën om bepaalde uitdagingen in de stad aan te pakken.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Wat is voor jou vandaag de grootste maatschappelijke uitdaging?

Alles begint bij een dak boven je hoofd. Dat is een kopzorg die een mens in deze tijden eigenlijk niet meer zou mogen hebben. Al stopt het niet bij het hebben van een woonst, ook de kwaliteit moet goed zijn.

Het is niet omdat je het financieel moeilijk hebt, dat je content moet zijn met een pand waar je je niet kunt verwarmen of waar je de schimmel van de muren moet schrapen. Kwaliteitsvol wonen moet de regel zijn voor alle burgers.

Ik geloof in participatie omdat mensen veel oplossingen te bieden hebben

(Lees verder onder de foto.)

Wanneer en waar was je het gelukkigst?

De eerste avond met mijn dochtertje Giulia in mijn armen. Na de spannende gebeurtenis van de bevalling, de duizenden berichtjes en telefoontjes kwamen wij ’s avonds tot rust. Toen besefte ik hoe gelukkig ik was dat ik voor de rest van mijn leven papa mag zijn van zo’n klein wondertje.

Wat is je dierbaarste bezit?

Mijn familie en hechte vriendengroep staan voor mij boven alles. Geld, carrière, succes, ... kunnen je niet gelukkig maken als je het niet kan delen met je familie en vrienden.

Wat is voor jou het dieptepunt van ellende?

Ik heb het gelukkig nog niet moeten meemaken. Als maatschappelijk werker bij De Voorzorg kom ik veel schrijnende toestanden tegen.

Eenzaamheid wordt zwaar onderschat

Het dieptepunt van ellende is voor mij als je een heel moeilijk moment in je leven doormaakt, en je niemand hebt waarop je kan terugvallen. Niemand die je steunt, of wanneer je je pijn alleen moeten dragen. Eenzaamheid wordt zwaar onderschat.

 LEES OOK  Ons mentaal welzijn mag niet langer iets zijn voor de psycholoog alleen >

Wat is je meest typerende eigenschap?

Ik kan mij niet neerleggen bij wat niet correct is. Zolang ik denk dat er echt wel iets gedaan kan worden aan een probleem, ga ik blijven strijden om dat probleem aan te pakken. Ik kan dan ook echt heel kwaad worden op mensen die een oplossing in de weg liggen.

Wie zijn je favoriete auteurs?

Ik heb niet echt een favoriete auteur. Ik lees graag biografieën en autobiografieën met persoonlijke verhalen en belevenissen: hoe iemand iets beleeft, wat die persoon voelt op bepaalde momenten,... 

Wie zijn jouw helden?

Ik vind de mensen die hun eigen leven wegcijferen om voor de zorg van een familielid of vriend in te staan echte helden. Onze zorg heeft nog zoveel blinde vlekken waardoor mensen met beperkingen vaak heel afhankelijk zijn van hun omgeving. Die mensen die zichzelf op de tweede plaats zetten zijn voor mij echte helden.

Welke karaktertrek vind je het meest irritant van jezelf?

Uitstelgedrag op gebied van taakjes thuis! :-)

(Lees verder onder de foto.)

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen?

Uit de hoogte doen… Niemand zou zich meer mogen voelen dan iemand anders. Het valt dan echt van mijn gezicht af te lezen hoe geïrriteerd ik ben, ik kan mijn gevoelens niet verbergen.

Welke verleiding kun je niet weerstaan?

Lekker eten, zonder twijfel!

Waarvan heb je het meeste spijt?

Ik probeer altijd goed na te denken voor ik beslissingen neem. Spijt hebben heeft niet veel nut. Leren omgaan met de gevolgen van je keuzes is veel belangrijker.

Hoe luidt je kernspreuk? 

Wie altijd hetzelfde doet, moet geen andere uitkomsten verwachten.

Meer weten over Alessandro Cucchiara? Volg hem op Facebook.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant