Nieuws

Naar een psycholoog gaan, moet even vanzelfsprekend zijn als een bezoek aan de tandarts

Team Vooruit

Monday 11

October 2021 17:22

10 oktober: Werelddag Geestelijke Gezondheid. Een dag om stil te staan bij ons mentaal welzijn. Frank Vandenbroucke: “Naar een psycholoog gaan, moet laagdrempelig worden zonder taboes. Dat is niet alleen psychologische zorg toegankelijk en betaalbaar maken. Dat vergt een cultuuromslag in hoe we de psychologische zorg organiseren. Die hervorming voeren we nu door."

Belgen en mentaal welzijn

De coronacrisis hakte zwaar in op ons mentaal welzijn. Uit cijfers van Sciensano blijkt dat vooral jongeren kampen met depressieve gevoelens (24,5%) en angststoornissen (27%).

De overgrote meerderheid van de volwassenen heeft ook slaapproblemen. Sinds het begin van de coronacrisis schommelt dat percentage zelfs rond de 72%. Het is dus belangrijk om bij die cijfers stil te staan en het taboe te doorbreken.  

Frank: “Veel mensen schrikken van deze cijfers. Daarom beslisten we vorig jaar al - toen deze regering begon - om massaal te investeren in psychologische zorg. Vooruit maakte daar toen al een strijdpunt van.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Een nieuwe aanpak met één doel: betaalbaar, laagdrempelig en toegankelijk

Het voorbije jaar verviervoudigde Frank het budget voor psychologische zorg. Van 39 miljoen naar net geen 152 miljoen euro. Dat is de grootste investering ooit in mentaal welzijn. 

Investeringen zijn één ding. Frank staat ook voor een nieuwe aanpak, een cultuuromslag in onze geestelijke gezondheidszorg. Zowel qua denken als in de organisatie. Zo mag ons mentaal welzijn niet langer iets zijn voor de psycholoog alleen. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Frank: “We willen maatschappelijk werkers, jongerenbegeleiders, buurtwerkers, huisartsen, OCMW’s, leerlingenbegeleiders op school of trainers in de sportclub laten samenwerken om mentale problemen sneller op te sporen. Zo kunnen we mensen veel sneller helpen, voor de problemen zich opstapelen en voor de druk op onze gezondheidszorg te groot wordt.”

Deze nieuwe aanpak is ook een verhaal van toegankelijkheid en betaalbaarheid. Zo kan je sinds 1 september al voor 11 euro naar elke psycholoog die instapt in het systeem. Naar een psycholoog gaan, moet even vanzelfsprekend zijn als een bezoek aan de tandarts.

Dit akkoord is een eerste, belangrijke stap in de goede richting. Vooruit voert die hervorming nu door.

 

Voor 11 euro naar de psycholoog? 

Sinds 1 september kan dat in de vorm van een terugbetaling voor acht individuele sessies of vijf groepssessies. En dat zonder dat je eerst naar je huisarts moet gaan voor een doorverwijzing.

Wie gespecialiseerde psychologische zorg nodig heeft, zoals na een trauma, krijgt 20 sessies per jaar terugbetaald.

 

 

 

 

 

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.