Nieuws

LOKAAL: Een veilige thuis voor kinderen. Onze lokale afdelingen zorgen ervoor

Ronny Wolfcarius

Friday 26

November 2021 17:33

 Lokaal 

Elk kind heeft recht op een veilige plek om in te spelen, om in op te groeien; om ook gewoon kind te zijn. Vooruit wil dat mogelijk maken en lanceerde deze week een oproep om kinderen te beschermen. Ook in Hasselt, Beernem en Vilvoorde maken onze afdelingen een verschil voor jeugdzorg. 

Teken de petitie van Vooruit en geef onze kinderen een veilige thuis >

Elk kind heeft het recht om gewoon kind te kunnen zijn. Kinderen moeten opgroeien in een liefdevolle thuisomgeving waar ze de nodige zorg en liefde krijgen van hun ouders. 

Helaas is dit nog geen realiteit. 15.000 kinderen - een Sportpaleis vol - zijn niet veilig. Ze worden mishandeld, misbruikt of verwaarloosd door hun ouders.

Ons huidige hulpsysteem is niet sterk genoeg om onze kinderen allemaal te beschermen. Vooruit wil daarom jaarlijks meer middelen investeren in de jeugdzorg. Die oproep lanceerde ook onze voorzitter Conner Rousseau aan de Vlaamse regering. 

Maar ook lokaal maken onze afdelingen een verschil. We zetten daarom Hasselt, Beernem en Vilvoorde in de spotlight. Drie afdelingen die binnen onze beweging hun hart voor jeugdzorg tonen.

  • Hasselt - pleegzorgmuren

    In Hasselt doen ze er alles aan om het thema pleegzorg breed bespreekbaar te maken. Om die doelstelling te bereiken, gebruikt de stad onder andere “pleegzorgmuren”. Dat zijn muren die door straatkunstenaars onder handen genomen worden en nadien als opvallende visuele trekpleister in het straatbeeld te zien zijn.

     LEES OOK  Conner Rousseau: "Zo beschermen we kinderen in onveilige thuissituaties" >

    “Je kan er echt niet langs kijken wanneer je bij zo’n muur passeert”, zegt schepen van Gezinsondersteuning Habib El Ouakili. "En dat is ook de bedoeling.

    Hasselt telt momenteel al 76 pleeggezinnen die samen 92 kinderen opvangen. Ik ben zeer blij dat heel wat Hasseltse gezinnen hun deur openzetten om kinderen, die nood hebben aan een veilige en liefdevolle thuisomgeving, op te vangen. Toch merken we dat de zoektocht naar (nieuwe) pleeggezinnen een moeilijke opdracht is.” 

    (Lees verder onder de afbeelding.)


    “Met onze pleegzorgmuren nodigen we alvast iedereen uit om leuke foto’s bij de muur te nemen en die te verspreiden op sociale media onder de hashtags #pleegzorglimbug en #weekvandepleegzorg. Zo hopen we het thema bespreekbaarder te maken.

    Dat dat nodig is, bewijzen de cijfers helaas. Vandaag de dag staan er nog steeds 87 Limburgse kinderen op de wachtlijst voor een liefdevol pleeggezin", aldus Habib.“Hopelijk bereiken we met dit initiatief nog meer gezinnen.”


    De eerste pleegzorgmuur vind je in het centrum van Hasselt, aan het Capucienenplein. Op vrijdag 19/11 huldigde Habib de tweede Hasseltse pleegzorgmuur in aan de sporthal van de stedelijke basisschool in Kuringen in aanwezigheid van Pleegzorg Limburg. Voor deze tweede muur werd er trouwens samengewerkt met de bekende Antwerpse graffitikunstenaar Yvon Tordoir.

  • Beernem - pleegzorggemeente 

    In Beernem krijgt jeugdzorg een prominente rol in het beleid van de gemeente. Zo is de gemeente sinds 4 juni officieel een pleegzorggemeente.

    “Als lokaal bestuur willen wij pleegzorg in de gemeente expliciet ondersteunen, zodat alle kinderen de kans krijgen om op te groeien in een gepaste thuisomgeving", zegt federaal parlementslid en schepen van onder andere Sociaal beleid en het Huis van het Kind Vicky Reynaert

    Het bestuur moet net inzetten op een verruiming van het zorgaanbod

    “Onderzoeken tonen aan dat kinderen en jongeren het meest kwetsbaar zijn en minder over hun psychische problemen communiceren. Daarom kiezen we in Beernem om specifiek op hen te focussen.”

    Meer bekendheid voor pleegzorg

    In West Vlaanderen vangen ongeveer 1.000 pleeggezinnen meer dan 1.300 kinderen en (jong)volwassenen met een beperking op. Toch staan er momenteel 200 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Door pleegzorg beter bekend te maken hoopt de gemeente Beernem nog meer gezinnen in Beernem warm te maken voor pleegzorg en nieuwe kandidaat-pleegzorgers aan te brengen.

    Beernem neemt zelf ook heel wat initiatieven. Zo investeert de gemeente in een psycholoog waar kinderen en jongeren terecht kunnen. “ het Huis van het Kind speelt hierin een erg belangrijke rol”, zegt Vicky.

    Beirestek

    “Daarnaast startte ik met het project ‘Beire-stek’ (‘Beire’ betekent ‘Tof, Cool in het West-Vlaams’ en ‘stek’ verwijst naar ‘plek’) om mentale problemen bij kinderen en jongeren bespreekbaar te maken.

    In het kader van dit project organiseert de gemeente ontmoetingsplekken voor jongeren. Daar kunnen ze terecht voor een gewone babbel maar ook om het over hun mentale gezondheid te hebben. Uiteraard kunnen jongeren langs deze weg ook verder begeleid worden naar meer gespecialiseerde hulp indien nodig. Voor het project kochten we ‘Warme William-bank’ aan. Die bank maakt een rondreis door de gemeente om zoveel mogelijk jongeren te bereiken” aldus Vicky.


    Tot slot nodigt de gemeente Beernem ook experts uit om thema jeugdzorg bespreekbaarder te maken. Zo kwam bekend professor Peter Adriaenssens al langs om het belang van mentaal welzijn bij jongeren te onderstrepen. Ook ging de gemeente een samenwerking aan met organisatie COVIAS om cursussen in het kader van zelfmoordpreventie en is het de intentie van het gemeentebestuur om die cursussen ook aan te bieden aan onze kinderen en jongeren.

    Met al deze initiatieven hopen wij samen verder te werken om mentale problemen bespreekbaar te maken, en het taboe te doorbreken, en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het mentaal welzijn van onze bevolking, zeker als het gaat om onze meest kwetsbare kinderen en jongeren. 

  • Vilvoorde - OverKop-Huis

    Vilvoorde is een bruisende stad met heel wat opportuniteiten maar ook veel uitdagingen. Een van die uitdagingen in Vilvoorde is het welzijn van jongeren en de noodzaak aan veilige plekken voor jongeren. Plekken waar ze zichzelf kunnen zijn en waar ze in vertrouwde omgeving een aanspreekpunt kunnen vinden. 

    “Daarom hebben we de opstart van een OverKop-huis in samenwerking met een aantal jeugdwelzijnsorganisaties vanuit de gemeente ondersteund”, zegt schepen van Jeugd Moad El Booudaati. 

    Een OverKop-huis is een fysieke ontmoetingsplek waar vrijetijdsbesteding, welbevinden en geestelijke gezondheidsbevordering samenkomen.

     LEES OOK  Vooruit eist een veel forsere aanpak van seksueel en gendergerelateerd geweld >

    Investeringen

    Veel kwetsbare jongeren zijn de afgelopen twee jaar, omwille van corona, in isolement geraakt en hebben daar psychologische schade aan overgehouden. “Daarom investeren we met het Sociaal Huis Vilvoorde 10.000 euro in OverKop-project van Vilvoorde.”

    Een OverKop-huis is een fysieke ontmoetingsplek

    “Naast financiële steun doen we met de gemeente nog andere inspanningen ten dienste van OverKop Vilvoorde”, zeg Moad.

    “Het Sociaal Huis en de dienst Vrije Tijd van stad Vilvoorde werken nauw samen met CAW Halle-Vilvoorde om OverKop vorm te geven. Zo neemt de dienst Vrije Tijd bijvoorbeeld het werkgeverschap van een halftijdse jeugdwerker op zich, wordt het project mee gedragen door een projectmedewerker bij het Sociaal Huis en voorziet stad Vilvoorde een vaste OverKop-locatie. Die wordt voorzien op de Asiat-site.

    Op die manier willen we als gemeente er zijn voor onze Vilvoordse jongeren”, besluit
    Moad.

     


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant