Nieuws

Vooruit trok 1,5 jaar geleden al aan de alarmbel. Toch deed de Vlaamse regering niets

Ronny Wolfcarius

Friday 03

December 2021 10:54

→ Vorige week kwam miljoenenfraude aan het licht bij één van de callcenters die werd ingezet voor de contact tracing. “Vooruit trok 1,5 jaar geleden al aan de alarmbel. Toch gebeurde er niets”, reageert Freya Van den Bossche. Lees meer ▼

→  De vierde golf zet onze gezondheidszorg opnieuw onder druk. Ook de woonzorgcentra krijgen het weer zwaar te verduren. Het zorgpersoneel is op. Hannes Anaf“We moeten nu structurele antwoorden bieden op dit acuut probleem in de woonzorgcentra.” Lees meer▼

  • Freya: “Pak de fraude binnen contact tracing nu eindelijk aan”

    Vorige week kwam miljoenenfraude aan het licht bij één van de callcenters die werd ingezet voor de contact tracing. Het gaat om contract tracers die ook werkten voor andere commerciële opdrachtgevers terwijl ze volgens hun gerapporteerde prestaties ‘in opleiding’ waren.

    Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche: “Ik start graag met een citaat van Hannes Anaf dat dateert van oktober 2020. Toen al legden wij de Vlaamse regering een vraag voor naar aanleiding van het onderzoek door het Rekenhof.”

    Hannes Anaf in het Vlaams Parlement (2020):
    "Van 18 mei tot 8 juli waren er elke dag gemiddeld meer contact tracers actief dan er nieuwe cases waren. Dat wil zeggen dat iedere medewerker gemiddeld minder dan één te contacteren persoon had per dag. Terwijl dat wel 400 euro per persoon per dag kostte aan de Vlaamse begroting. Dat zijn dus hele dure telefoons.

    Op 29 mei verklaarde de Vlaamse regering dat er betaald werd op basis van de geleverde prestaties en dat enkel wie nodig was, ook ingezet werd. Op dat moment lag het weekgemiddelde op 400 voltijdse medewerkers. Later, begin juli, lag dat aantal nog steeds op 400 voltijdse medewerkers. Er was op dat moment dus nog altijd niet afgeschaald. Hoewel Vooruit dit al langer aankaartte. 

    Meer nog, in de stuurgroep is zelfs, zo vermoeden wij toch met Vooruit, geprobeerd om dat te verdoezelen door systematisch 250 voltijdse medewerkers te factureren als ‘in opleiding’. Dat klopt niet, volgens getuigenissen van de contact tracing centers. Elke dag moesten contact tracers pro forma inloggen zodat de vergoeding toch maar kon geclaimd worden. De opleiding was van korte duur. Het is onmogelijk dat medewerkers 2 maanden in opleiding waren."


    Vooruit trok 1,5 jaar geleden al aan de alarmbel

    Freya: “Dit citaat leest als een samenvatting van de artikels die de laatste dagen verschenen. Vooruit trok meerdere keren aan de alarmbel. Maar de meerderheid had steeds hetzelfde antwoord klaar: ‘De cijfers zijn goed, er wordt regelmatig gerapporteerd en we volgen de situatie op.’ 

     LEES OOK  Conner Rousseau: "Zo beschermen we kinderen in onveilige thuissituaties" >

    Een onderzoek was niet nodig en zou het vertrouwen in de contact tracing bij de bevolking schaden. Ons vertrouwen was toen al zoek. Dat van de regering blijkbaar niet.”

    (Het artikel gaat verder onder de video.)

    Uit de rapporten bleek, maand na maand, dat er iets niet klopte. Vooruit plaatste dit meerdere keren op de agenda in het Vlaams parlement en vroeg formeel om een onderzoek bij het Rekenhof. Toch werd het onderzoek nooit overwogen. Tot gisteren.

    Freya: “Als oppositiepartij zijn we het gewend dat onze motie wordt weggestemd door de meerderheid. Maar wij begrijpen niet dat die tussenkomst, die rapporten en die krantenartikels geen enkele alarmbel deden afgaan in de stuurgroep. 

    Onze conclusie is eenvoudig maar pijnlijk: De Vlaamse regering wilde het niet inzien en wilde het niet horen. Ik hoor het mijn leerkracht in het vierde leerjaar nog zeggen: ‘Wat baten kaars en bril, als den uil niet zienen wil?’.”

    Ons vertrouwen was twee jaar geleden al zoek. Dat van de Vlaamse regering blijkbaar niet

    Freya: “Dit systeem heeft zijn belofte niet ingelost. Na evaluatie werd beslist om de contact tracing centers dynamisch in te zetten. Afschalen wanneer er minder besmettingen zijn en opschalen wanneer de besmettingen stijgen. Zo kon het budget doelmatig gespendeerd worden. Ook dat is niet gelukt. 

    Bij de start van de vierde golf merkten we dat de contact tracing centers niet konden volgen. We moeten deze crisis nu het hoofd bieden op een verantwoorde manier.”

  • Hannes: “Zorg voor het personeel in onze woonzorgcentra”

    De vierde golf zet onze gezondheidszorg opnieuw onder druk. Ook de woonzorgcentra krijgen het weer zwaar te verduren. Het zorgpersoneel is op. De werkdruk ligt te hoog waardoor zorgpersoneel uitvalt of op zoek gaat naar een andere job.

    “Dit is een heel acuut probleem in de woonzorgcentra. We moeten nu structurele antwoorden bieden.  

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

    Ik vraag me af of de Vlaamse regering de ernst van de situatie inziet? Ik kreeg geen antwoord toen ik vroeg naar een noodplan”, reageert Vlaams parlementslid Hannes Anaf.

    Het Vlaamse zorgpersoneel is op. We moeten nu structurele antwoorden bieden op dit acuut probleem in de woonzorgcentra

    Vooruit wil structurele oplossingen. Organisaties als “Help de helpers”, “artsen zonder grenzen” en het leger kunnen nu een oplossing bieden. Maar ook op lange termijn moet een oplossing komen. Deze situatie is onhoudbaar.

    Hannes: “Ik hoor mensen uit de zorg die ten einde raad zijn. Ik wil hun alarmkreten vertolken. De Vlaamse regering moet met structurele oplossingen komen. Ik zal vragen blijven stellen. Ons zorgpersoneel verdient dat.”

     LEES OOK  Kathleen Van Brempt: "De eerste maanden voelde ik me écht als Alice in Wonderland" >



     

     

 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.