Nieuws

Zorg voor betaalbare dagprijzen in de woonzorgcentra

Team Vooruit

Friday 12

November 2021 11:50

→ Hannes Anaf: “We moeten onze zorg kwaliteitsvol en betaalbaar houden door overdreven winsten van aandeelhouders van woonzorgcentra te verbieden." Lees meer ▼

→ Katia Segers eist een duidelijke coördinatie en eenheid van de Vlaamse regering voor de aanpak van de vierde coronagolf en de ondersteuning van de evenementensector. Lees meer▼

  • Hannes: ”Iedereen heeft recht op een mooie oude dag”

    Vlaams parlementslid Hannes Anaf dient vandaag een voorstel in om een einde te maken aan de hoge dagprijzen voor bewoners van woonzorgcentra. 

    Onbetaalbare dagprijzen van woonzorgcentra

    Hoe houden we onze zorg kwaliteitsvol en betaalbaar? Ouderenzorg wordt steeds onbereikbaarder voor veel ouderen”, zegt Hannes in het Vlaams Parlement. 

    Veel mensen kunnen de dagprijzen van de woonzorgcentra niet betalen met hun pensioen. Hannes gaat verder: “En wat blijkt? Een aantal grote commerciële groepen gedragen zich als cowboys. Zij stuwen de dagprijzen omhoog met vastgoedconstructies die miljoenen winst opleveren voor een aantal private investeerders. 

    Steeds vaker verkopen woonzorgcentra hun infrastructuur aan een vastgoedbeleggers, om ze daarna terug te huren - soms zelf met hetzelfde bestuur. “Als je met jezelf onderhandelt, zijn de winsten voor aandeelhouders uiteraard àltijd torenhoog. Dit soort constructies hebben niets met goede zorg of vrije markt te maken”, zegt Hannes. 

     LEES OOK  Frank Vandenbroucke: "Bij alle maatregelen kwamen er twee constanten terug: wetenschap en solidariteit" >

    Perverse effecten

    Voor zorggerelateerde kosten geldt een verbod op winst en ook stijgingen van de dagprijs zijn onderworpen aan een controle. Maar als woonzorgcentra torenhoge huurprijzen betalen aan een bevriend vastgoedfonds, dan brengen diezelfde huurprijzen uiteraard het financieel evenwicht van het woonzorgcentrum in het gedrang.

    (Lees verder onder de Facebookpost.)

    “De kwaliteit van de zorg gaat zo naar beneden om die dure huurprijzen te kunnen betalen. Bovendien krijgen mensen opnieuw de rekening gepresenteerd via de belastingen én via de hoge dagprijs.”

    Volgens Hannes is het een kerntaak van de overheid om te garanderen dat op zorg geen overdreven winsten worden gemaakt.

    Iedereen heeft recht op een mooie oude dag
    Uitbreiden van verbod

    Mijn voorstel zorgt voor een uitbreiding van de controle op de huurprijzen van de woonzorgcentra. Hierdoor worden torenhoge huurcontracten geweigerd en garanderen we dat ouderen een correcte dagprijs betalen voor de zorg die ze krijgen. Want iedereen heeft recht op een mooie oude dag”, besluit Hannes.

    Vind je een mooie oude dag ook belangrijk? Beslis mee over de belangrijkste uitdagingen.

  • Katia: “Laat de evenementensector niet in de steek”

    De situatie vandaag is zorgwekkend, het aantal besmettingen neemt steeds meer toe. Tegelijk is de situatie vandaag anders dan vorig jaar, er is nu meer mogelijk.

    “Dankzij een hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen en het Corona Safe Ticket (CST) moet de samenleving niet meer op slot”, zegt Katia Segers. 

    Twijfel over CST heeft grote gevolgen

    Vooruit was net zoals de evenementensector en de horeca al zeer vroeg vragende partij voor het CST. De Vlaamse regering twijfelde over die maatregel en heeft lang geweigerd om het CST in te voeren. 

    Katia: “Die besluiteloosheid heeft negatieve gevolgen. Bezoekers en klanten blijven weg. Ze zijn, ook met een CST, bezorgd en annuleren hun tickets of komen niet opdagen.” 

    Het treft opnieuw de evenementensector, de horeca én het personeel
    Gebrek aan duidelijke richting 

    Het gebrek aan Vlaamse coördinatie leidt bovendien tot een wildgroei aan maatregelen van lokale besturen. Katia: “Het verbod op binnenactiviteiten in Knokke-Heist is een voorbode van wat ons te wachten staat zonder duidelijke Vlaamse coördinatie. 

    Het treft opnieuw de evenementensector, de horeca én het personeel. En het helpt niets tegen extra besmettingen of ziekenhuisopnames. De frustratie en onzekerheid in de evenementensector en horeca neemt alleen maar toe. Zij zijn alweer het slachtoffer.”

     LEES OOK  Melissa Depraetere: "Door de verschillende maatregelen effectief uit te voeren kunnen we onze vrijheid beschermen" >

    Nood aan Vlaamse coördinatie

    De evenementensector roept via #soundofsilence mensen op om events te blijven organiseren en bij te wonen. Ook Katia klopt op tafel bij de Vlaamse regering: 

    “De wirwar aan maatregelen in gemeenten zorgt voor verwarring bij mensen. Mensen hebben nood aan een duidelijke richting. We moeten ervoor zorgen dat lokale besturen geen ondoordachte beslissingen nemen. 

    Er moet ook een duidelijk plan komen voor de ondersteuning van de evenementensector. Dat vraagt Vlaamse coördinatie en eenheid.”

     


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant