Nieuws

Met hervormingen en investeringen naar zorg die nóg toegankelijker en betaalbaarder is

Team Vooruit

Wednesday 10

November 2021 11:28

Het voorbije jaar heeft Frank Vandenbroucke als minister van Volksgezondheid zijn handen meer dan vol gehad aan het managen van de coronacrisis. Opnieuw hebben we met zijn allen ervaren hoe belangrijk een kwaliteitsvolle, toegankelijke en vooral betaalbare gezondheidszorg is. Om die zorg nog toegankelijker en betaalbaarder te maken, stelt Frank een reeks nieuwe hervormingen en investeringen voor.

Toen Frank Vandenbroucke een jaar geleden minister van Volksgezondheid werd, stond er één belangrijk punt op de agenda: de coronacrisis managen. “Ik had toen nooit gedacht dat de covid epidemie nu opnieuw zo lelijk zou tekeer gaan”, zegt Frank.

“Het is een taai beestje. Al had het nog veel erger gekund. Zonder de vaccins zouden we een onuitgegeven sanitaire, economische en sociale crisis beleven; maar ondanks de vaccinatie duwt de epidemie de gezondheidszorg terug over een pijngrens. Zowel bij de huisartsen als in de ziekenhuizen neemt de druk op het personeel opnieuw erg toe."

 LEES OOK  Anja Vanrobaeys: "Werkgevers die op die manier misbruik maken van de contracten moeten beboet worden" >

Wetenschap en solidariteit loodsten ons door de crisis

Frank beseft ook hoe we die moeilijke periode hebben kunnen doorstaan. “Bij alle maatregelen kwamen er twee constanten terug: wetenschap en solidariteit.

Alle wetenschappers zijn massaal op zoek gegaan naar oplossingen om covid onder de knie te krijgen. Ook solidariteit heeft ons erdoor gesleurd. Werkelijk overal zag je hoe iedereen solidair was. Je merkte het aan de enorme inzet van ons zorgpersoneel en aan hoe iedereen bereid was de soms lastige maatregelen te volgen en zich massaal liet vaccineren.”

Bij alle maatregelen kwamen er twee constanten terug: wetenschap en solidariteit
Zoveel mogelijk gezondheid creëren voor zoveel mogelijk mensen

Tegelijk legde de epidemie ook verbeterpunten in onze gezondheidszorg bloot. “Er kan geen twijfel over bestaan wat ons doel moet zijn: zoveel mogelijk gezondheid creëren voor zoveel mogelijk mensen in ons land. De lat kan niet hoog genoeg liggen.

Zeker als we weten dat maar liefst 900.000 Belgen een bezoek aan de huisarts uitstellen, terwijl een kwart van de gezinnen moeilijkheden ervaart met zorguitgaven. Ook is de sterftekans van wie laag opgeleid is, nog altijd dubbel zo hoog dan van wie hoog opgeleid is. Er is dus nog werk aan de winkel.” 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Blijven investeren

Om tot structurele oplossingen te komen, stelt Frank nu een batterij hervormingen voor. 

“Eerst en vooral hebben we geleerd hoe belangrijk het is om te blijven investeren in onze gezondheidszorg. Dat doen we nu, op een doeltreffende manier. Want de valkuil die we moeten vermijden, is dat we met meer middelen meer van hetzelfde gaan doen. Daarom veranderen we voortaan ons uitgangspunt.

De vraag die we de volgende jaren centraal stellen wordt: ‘Welke zorg hebben mensen nodig, waar hebben mensen nood aan?’ Dat is een vraag die heel wat ruimer gaat dan ‘Hoe zorg je ervoor dat zieke mensen goed behandeld worden?’ Die verandering van focus is nodig omdat de wereld verandert en de vergrijzing toeneemt.

We hebben geleerd hoe belangrijk het is om te blijven investeren in onze gezondheidszorg

Mensen die langer leven is natuurlijk goed nieuws, maar langer leven gaat onvermijdelijk gepaard met meer levensjaren waarin we met beperkingen en chronische aandoeningen worden geconfronteerd. En dat doet de behoefte aan zorg toenemen. Met goede preventie kunnen we die evolutie wel milderen, maar niet stoppen. Toegankelijkheid blijft daarbij een grote uitdaging in onze gezondheidszorg.”

Extra werven voor de toekomst

In de praktijk zorgen we voor die extra toegankelijkheid door meer aandacht voor preventie. Dit doen we door middel van:

  • zorgtrajecten;

  • de verlaging van het plafond voor de maximumfactuur voor gezinnen met de laagste inkomens;

  • de afschaffing van het verbod op derdebetalersregeling (waarbij de patiënt enkel het remgeld betaalt)

  • een betere toegang tot (mond)tandheelkundige zorg;

  • de verdere uitbouw van het dagziekenhuis;

  • de verdere digitalisering van onze gezondheidszorg.

Naast die hervormingen maakt Frank ook nog werk van een aantal extra werven voor de toekomst. Precies om onze gezondheidszorg ook klaar te stomen voor de toekomst: solidair, toegankelijk, laagdrempelig en betaalbaar. En dat voor iedereen die zorg nodig heeft. 

“In tijden waarin ons mentaal welzijn onder druk staat, moeten we daarom de geestelijke gezondheidszorg in de eerste lijn toegankelijk en laagdrempelig maken. Dit zal gebeuren in samenspraak met alle netwerken van de Geestelijke Gezondheidszorg, al zal dit tijd vragen.

Ik wil ook de huisartsen opwaarderen, door hen onder andere meer tijd te geven voor hun kerntaken. Dat kan door apothekers een grotere rol te geven bij het testen en vaccineren, het aanzetten tot goed gebruik van geneesmiddelen en ook door de afschaffing van het ziektebriefje voor korte afwezigheden.”

Is zorg voor jou een belangrijk thema? Stem dan nu ook op jouw uitdaging >

 

Hervorming ziekenhuisfinanciering

Tot slot komt ook de hervorming van de ziekenhuisfinanciering op tafel.

“Het huidige financieringssysteem bevat teveel perverse financiële prikkels die tot overconsumptie aanzetten. Vooral bij de medische beeldvorming en klinische laboratoriumtests kan er gesnoeid worden. Vandaag gebeuren er in die sectoren overdreven veel onderzoeken, van scans en radiografieën tot bloedtests. Dat kost onze samenleving handen vol geld.

Om daar iets tegen te doen, moeten er niet alleen richtlijnen voor goede praktijken worden uitgewerkt, maar is er een financieringssysteem nodig dat de juiste prikkels geeft. Als we niet tot een correct niveau van productie en consumptie komen, zal elke toekomstige ziekenhuisfinanciering van een verkeerde basis vertrekken", besluit Frank

 LEES OOK  Hannelore Goeman: "Die resultaten baren mij grote zorgen" >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.