Nieuws

Kris Verduyckt: “Geen sabotage, wel oplossingen voor ons energieprobleem”

Team Vooruit

Friday 12

November 2021 10:54

→ Melissa Depraetere maakt zich zorgen om de stijgende coronacijfers: "We moeten de vrijheid van mensen veilig houden met een mix van maatregelen." Lees meer ▼

Kris Verduyckt beseft maar al te goed dat veel mensen zich zorgen maken over de energiefactuur- en bevoorrading van de komende jaren. Hij wil dan ook dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt in plaats van de boel saboteert. Lees meer▼

 • Melissa: “De situatie is opnieuw ernstig”

  “De cijfers zijn alarmerend: 2000 covid patiënten in het ziekenhuis, 450 daarvan liggen op intensieve zorgen”, zegt Melissa Depraetere.“En dan moet het griepseizoen nog beginnen.

  Toch is de situatie anders dan vorig jaar. Heel veel mensen hebben hun verantwoordelijkheid genomen door zich te laten vaccineren, een mondmasker te dragen en gebruik te maken van het Covid Safe Ticket. 

   LEES OOK  Frank Vandenbroucke: "Bij alle maatregelen kwamen er twee constanten terug: wetenschap en solidariteit" >

  We weten wat werkt: een én én verhaal zal ons door de wintermaanden loodsen

  Melissa is dan ook blij dat onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke veel duidelijke maatregelen genomen heeft om onze vrijheid en gezondheid te beschermen.

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Melissa: “Dankzij de bredere inzet van het Covid Safe Ticket (CST), dankzij mondmaskers die bijkomende veiligheid bieden, dankzij extra ventilatie en meer telewerken, hebben we erger voorkomen.

  Ondanks het feit dat sommige partijen een politiek spel spelen met de maatregelen op kap van de volksgezondheid, blijft minister Vandenbroucke hard werken aan een plan om ons ook nu weer door de wintermaanden te loodsen.” Daarom ondervroeg Melissa minister Vandenbroucke in de Kamer hoe we deze wintermaanden moeten doorkomen.  

  Heel veel mensen hebben hun verantwoordelijkheid genomen

  Minister Vandenbroucke laat weten dat zijn eerste bekommernis nog altijd is om iedereen maximaal te beschermen: 

  “We willen iedereen optimaal beschermen. De druk op ziekenhuizen en de huisartsen neemt enorm toe. Helaas biedt het Covid Safe Ticket niet de absolute veiligheid.

  Daarom moeten we dat ticket combineren met middelen die het virus op een afstand kunnen houden, zoals het dragen van een mondmasker, ventilatie, testen, telewerken, afstand houden en vooral voorzichtig blijven.

  Bovendien hebben we vandaag beslist dat iedereen een derde prik krijgt. Zo zorgen we voor maximale bescherming.

  We weten wat werkt. Het is een én én verhaal

  Melissa besluit: “De overheid neemt haar verantwoordelijkheid door de vrijheid van de mensen veilig te blijven organiseren. We weten wat werkt. Het is een én én verhaal. Door de verschillende maatregelen effectief uit te voeren kunnen we onze vrijheid beschermen en zorgen we ervoor dat ziekenhuizen en huisartsen het allemaal kunnen blijven bolwerken.

  Vooruit is er voor al die mensen die steeds weer opnieuw hun verantwoordelijkheid nemen. Zij verdienen het om hun vrijheid veilig te behouden en zorg te krijgen als zij dat nodig hebben. Dankzij onze minister blijft dat mogelijk.” 

 • Kris: “Voldoende energie is een must”

  Veel mensen vragen zich af of ze straks hun huis nog kunnen verwarmen of hun verlichting nog aan kunnen doen. Vragen die we ons in een welvarend land als het onze niet zouden moeten stellen.

  Kris: “We zien inderdaad dat onze bevoorradingszekerheid in gevaar komt. Je vraagt je af hoe dit mogelijk is.

  Het antwoord is pijnlijk simpel. Om onze gezinnen van voldoende energie te voorzien, moet iedereen binnen de regering zijn verantwoordelijkheid nemen. En dat is hier niet het geval. Meer nog, we zien een Vlaamse regering die elke aanpak saboteert.”

   LEES OOK  Meryame Kitir: "Er is maar één manier om de strijd tegen de klimaatcrisis aan te gaan" >

  Steeds weer stokken in de wielen

  De feiten die Kris aanhaalt liegen er niet om. “Steeds weer steekt de Vlaamse regering stokken in de wielen. Steeds weer kiezen zij ervoor om onze energievoorziening op het spel te zetten. 

  De ene keer is het door nieuwe windmolens nauwelijks te vergunnen. Een andere keer door een kabel om windenergie op zee aan land te krijgen als een probleem te beschouwen. Deze week is het door nieuwe gascentrales tegen te houden.”

  Problemen pak je aan, net wanneer het lastig is

  Kris: “Dat is pure sabotage. Een politiek spel met als inzet 11 miljoen Belgen die er dreigen de dupe van te worden. Dat de feiten en de adviezen de Vlaamse regering niets kunnen schelen was overigens al langer duidelijk. Een jaar geleden dreigde ze al in alle kranten die vergunningen niet te geven en stokken in de wielen te steken. Op kap van de 11 miljoen Belgen die nu weer een onzekere periode te wachten staat.”

  Vooruit kiest voor oplossingen

  “Steeds weer ondermijnt de Vlaamse regering het federaal beleid zonder zelf haar verantwoordelijkheid te nemen. Bij corona stribbelen ze tegen zonder een alternatief aan te bieden. Ook nu houden ze alles tegen terwijl ze het probleem zelf mee hebben veroorzaakt. Bij de klimaatcrisis doen ze te weinig en schuiven ze de de factuur door naar de werkende klasse. 

  Het is politiek waar Vooruit voor past. Problemen pak je aan, net wanneer het lastig is. Vooruit deed het eerder met de pensioenen en corona. Nu pakken we ook het klimaat aan zonder dat de gewone mens daar de dupe van wordt. We hebben oplossingen nodig, geen sabotage”, besluit Kris. 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.