Hannelore: “Zonder preventieve maatregelen kunnen de scholen niet openblijven”
Ronny Wolfcarius
Thursday 09
December 2021 11:53
→ Hannelore Goeman over het onderwijs: “Iedereen wil de scholen openhouden, maar waar blijft het beleid om dat effectief te kunnen?” Lees meer ▼
→ Bruno Tobback over het faillissement van de Vlaamse energieleverancier Lees meer▼
-
Hannelore: "Iedereen wil de scholen openhouden, maar waar blijft het beleid om dat effectief te kunnen?"
Fractieleidster Hannelore Goeman wil vooruit met ons onderwijs. Te veel kinderen en leerkrachten zitten vandaag in quarantaine waardoor onze scholen moeilijk nog tot hun eerste opdracht komen: lesgeven.
Dat komt omdat, na bijna twee jaar coronacrisis, amper preventieve maatregelen werden genomen door de Vlaamse minister van Onderwijs. Die maatregelen waren nodig om in onze scholen de circulatie van het virus in te dammen.
Het is dus meer dan tijd voor actie, zodat de scholen na de kerstvakantie volwaardig kunnen openen voor alle kinderen.
“Ons onderwijspersoneel zet alles op alles om de boel recht te houden voor hun leerlingen, maar ze zijn aan het verzuipen. Op veel plaatsen zijn er amper genoeg leerkrachten om de scholen op een verantwoorde manier open te houden, laat staan deftig les te geven. De kwaliteit van ons onderwijs staat vandaag meer dan ooit onder druk.”Ons onderwijspersoneel zet alles op alles om de boel recht te houden voor hun leerlingen
Al weken vraagt iedereen om de scholen maximaal open te houden, maar de minister heeft niets gedaan om dat effectief mogelijk te maken.
“Verplichte CO2-meters in elke klas? Dat is niet nodig volgens de Vlaamse regering. Scholen moeten uit zichzelf maar raden wanneer het hoog tijd is om te ventileren. Zelftests? Daar hebben we sinds vorige zomer niets meer van gehoord. Test- en quarantainestrategie? Eind oktober, toen de vierde golf zich al op gang trok, stond de minister hier nog trots te verkondigen dat hij die wel even zou laten versoepelen,” zegt Hannelore.
LEES OOK Dat is het verschil tussen regeren met socialisten, met Vooruit en zonder socialisten >Boosterprik
Hannelore: “Het virus heeft nu vrij spel in onze scholen. De minister begint telkens opnieuw over die boosterprik. Laat mij heel duidelijk zijn. De Boosterprik is enorm belangrijk. Die moet ervoor zorgen dat we volgend voorjaar niet met dezelfde miserie zitten als vandaag. Daarover zijn we het eens. Maar de boosterprik is niet de oplossing vandaag. De oplossing is zorgen voor CO2-meters en een daadkrachtig testbeleid met sneltests.”
(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)
De oplossing is zorgen voor CO2-meters en een daadkrachtig testbeleid met sneltests
CO2 meters
Daarom pleit Hannelore ervoor om ten laatste na de kerstvakantie in elke klas een CO2-meter te hangen. “Die CO2-meters hadden een jaar geleden al moeten hangen en ze zijn er vandaag nog altijd niet. Er is zelf geen begin van een testbeleid met zelftests op elke school.
Zorg dat die CO2-meters hangen én dat er voor elke school een testbeleid met zelftests is uitgerold na de kerstvakantie, zodat de scholen opnieuw volwaardig open kunnen voor àlle kinderen.” -
Bruno: “Bescherm de consument op de Vlaamse energiemarkt”
Vlaams parlementslid Bruno Tobback reageert verontwaardigd op het faillissement van de Vlaamse energieleverancier.
“Het zal je maar overkomen in een periode dat de energieprijzen stijgen. Je denk dat je een goed contract hebt bij een leverancier die dan failliet gaat. Van de ene dag op de andere moeten 70.000 gezinnen op zoek naar een andere leverancier aan veel minder gunstige voorwaarden.”De Vlaamse overheid moet garanties geven
In Vlaanderen kan elke consument zijn energieleverancier zelf kiezen. Daar staan een aantal garanties tegenover van de overheid. Bruno: “We verwachten niet dat ieder gezin in Vlaanderen zelf de boeken van zijn leverancier nakijkt.
De overheid en de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), die instaat voor een goede werking van de elektriciteits- en gasmarkt, hebben beloofd om dat in de plaats van gezinnen te doen.
Leveranciers moeten een vergunning krijgen en worden door een regulator gecontroleerd. Zo kunnen burgers met een gerust gemoed prijzen en voorwaarden van betrouwbare leveranciers vergelijken.”
(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)
Valse beloftes
De energieleverancier had een vergunning en werd door de VREG opgenomen in de veelgebruikte V-test, een tool om objectief contracten voor elektriciteit te vergelijken. “Hoe kan het dan dat dit bedrijf op deze manier failliet gaat?”, gaat Bruno verder.
“Als dat gebeurt, zijn de regels niet streng genoeg of de controles niet grondig genoeg. Dan heeft niet alleen dat bedrijf, maar ook de Vlaamse overheid de klanten in slaap gewiegd met valse beloftes.”Hoe kan het dan dat dit bedrijf op deze manier failliet gaat?
“Vandaag lees ik dat het bedrijf al een tijd gevolgd werd door de VREG die ongerust was. Van een waarschuwing was nergens sprake. Tot de dag voor het faillissement kon de leverancier nog nieuwe contracten afsluiten en voorschotten innen.
Er is dus iets grondig mis met de bescherming van de consument op de Vlaamse energiemarkt”, zegt Bruno. “In een markt die gaat over basisbehoeften als stroom en gas is dat voor ons absoluut onaanvaardbaar.”
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024