Nieuws

Loes Mispoulier: “Mijn drijfveer? Dingen in beweging zetten”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 07

December 2021 17:55

 In de spotlight 

Loes. Lommel. Lopen. Dat zijn de kernwoorden die meteen te binnen schieten bij iedereen die Loes Mispoulier kent. In 2012 startte haar politieke carrière in Lommel toen ze als nieuweling rechtstreeks verkozen raakte. Ondertussen verhuisde ze naar Hasselt en is ze algemeen diensthoofd bij ABVV Limburg, waar ze opkomt voor werknemersrechten. “Afscheid nemen van de politiek? Daarvoor doe ik het te graag”, aldus Loes.

Hoe is jouw politieke carrière begonnen, Loes?

Ik ben eigenlijk wel een laatbloeier als het om politiek bewustzijn gaat. Er ging voor mij echt een wereld open toen studeerde aan de universiteit in Leuven. Ik kom uit een arbeidersgezin en mijn ouders hebben keihard gewerkt om ons te laten studeren. In Leuven kwam ik met zoveel kennis en nieuwe mensen in contact. Ik ontdekte daar welke dynamieken er leven in een samenleving en begon me af te vragen: ‘hoe kan je die dynamieken sturen om ten goede iets te veranderen?’ 

Ik ben van thuis uit wel socialistisch opgevoed en mijn mama werkte op het stadhuis bij Louis Vanvelthoven (burgemeester van Lommel tot 2006 n.v.d.r.). Louis merkte toen mijn engagement op en vroeg of ik me ook actief wou engageren. Zo komt het dat ik in 2011 gevraagd werd voor de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen van Lommel. Ik was als nieuweling op die lijst direct rechtstreeks verkozen. Daarna werd ik binnen die ervaren ploeg ook meteen gevraagd om fractieleider te worden. Ik ben tot op de dag van vandaag nog altijd heel dankbaar voor alle kansen die ik toen kreeg. 

Als je je politieke carrière zou samenvatten in 3 kernwoorden. Welke zouden dat dan zijn?

Da’s een moeilijke vraag (lacht). De kern van politiek is simpel voor mij. Politiek draait om mensen. Dat is het eerste kernwoord dat ik dan kies. Ik doe heel graag aan politiek omdat je werkt met en voor mensen. Dat kwam ook terug bij mijn vorige jobs. Voor ik in de politiek stapte, werkte ik in de verzekeringssector. Mensen kwamen dan op kantoor langs met al hun zorgen op zoek naar zekerheid. Dat merk ik nu ook bij de vakbond. Als je onder de mensen bent, hoor je wat er leeft en dat neem je mee in je beleid. Alleen zo kan je dingen realiseren. 

Als tweede woord zou ik team kiezen. Ik gedij goed tussen mensen. Ik krijg daar zoveel energie van. In Lommel hadden we een heel fijn team om samen te werken. Dat is zo belangrijk. Ik ben ook ontzettend blij dat het team in Hasselt mij direct mee op de kar genomen heeft. 

Tot slot kies ik het woord passie. Want politiek is echt een passie voor mij. Ik zet graag dingen in beweging, om ten goede iets te veranderen en een samenleving te creëren waarin iedereen zijn plaats heeft en mee op de boot kan. Daarvoor moet je als politicus elke keer opnieuw dingen signaleren en die met passie blijven verdedigen. Ik geloof niet in ‘aan de zijlijn staan’. Iedereen kan zijn steentje bijdragen op zijn eigen manier, daar ben ik van overtuigd. 

Je zat 8 jaar lang in de Lommelse gemeenteraad en was ook voorzitster van Vooruit in Lommel. Welk moment blijft je het meeste bij?

Ik herinner me nog goed dat dat een heel intense periode was. Ik was zo blij dat ik verkozen was in 2012 en ben er meteen ingevlogen met heel veel passie. We waren toen met zoveel zaken bezig in Lommel om die stad echt op de kaart te zetten. Dat was echt een heel fijne periode. 

Lokale politiek vraagt veel van je maar is super boeiend. In een bepaalde periode deden we elk weekend huisbezoeken. Zaterdag én zondag. Dat is zwaar maar het geeft je tegelijkertijd zoveel energie. Je staat dicht bij de mensen, weet wat hen bezighoudt en kan daarvan dingen meenemen naar de politiek. Als je tijd maakt om te luisteren, vertellen mensen je ook graag hun ideeën en wat hen bezighoudt. 

Eén moment zal ik echt nooit vergeten, denk ik. Dat was mijn eedaflegging in de gemeenteraad. Ik ben nogal perfectionistisch dus ik schat mijn resultaat vaak lager in. Ik was nieuw en had geen politieke achterban of ervaring, en dus toch verrast dat ik verkozen was. 

Lokale politiek vraagt veel van je maar het geeft je tegelijkertijd zoveel energie

Ik was de enige rechtstreeks verkozen nieuweling in die ploeg en mocht meteen fractieleider worden toen ik verkozen was. Dat heeft me veel vertrouwen en goesting gegeven. Het team dat er was in Lommel heeft mij toen zo goed ondersteund en verwelkomd. Daar kijk ik echt dankbaar op terug. 

Nu werk je als algemeen diensthoofd bij ABVV Limburg. Daarvoor verhuisde je zelfs naar Hasselt. Vanwaar die shift? 

Mijn verhuis en nieuwe job waren inderdaad een ‘big shift’ in mijn leven. Ik ben opgegroeid in Lommel en keerde ook na mijn studies in Leuven terug naar Lommel. Mijn fantastische vrienden en familie wonen daar en het is een fantastische groene stad om in te wonen. We hebben daar de afgelopen jaren ook heel wat mooie dingen gerealiseerd en hard gewerkt. Je gaat daar niet zomaar weg.

Maar die beslissing was een combinatie van overwegingen. Wat mij drijft is dingen in beweging zetten. Dat deed ik jarenlang in de politiek in Lommel, met heel veel passie en dat probeer ik nu ook bij het ABVV. Het was in die zin tijd voor een volgende stap. Als algemeen diensthoofd bij ABVV ondersteun en leid ik dagelijks mensen die opkomen voor en ten dienste staan van onze leden en hun werknemersrechten. Ook daar uit zich mijn engagement. Ik lever nu mijn bijdrage op een andere manier, maar nog steeds even passioneel. 

Ik wilde dat engagement blijven verwezenlijken in mijn job en merkte dat dat niet even goed ging vanuit het verre Lommel. Verder maakte ik de overweging dat je ook op andere manieren aan politiek kan doen dan vanuit de gemeenteraad in Lommel. 

Verder ben ik als single jonge vrouw ook wel een echt stadsmeisje. Ik houd van stedelijkheid en op dat gebied heeft Hasselt ontzettend veel te bieden. Op een bepaald moment moet je dan alles in de weegschaal leggen. Toen heb ik besloten om voor een nieuwe uitdaging te gaan en te verhuizen naar Hasselt. Ik woon hier vandaag ontzettend graag. 

Wat vind je het leukste aan je werk bij ABVV? Wat geeft je voldoening?

Ik werk nu als algemeen diensthoofd bij ABVV Limburg. Vanaf januari ga ik aan de slag bij Vlaams ABVV als directeur van Vorming & Actie en ondersteunende diensten voor de militanten. 

De vakbond en het opkomen voor werknemersrechten is vandaag de dag weer belangrijker dan ooit in deze crisis. We kunnen die werknemersrechten echt verbeteren of verdedigen. Dat geloof ik echt. Mijn ouders hebben me altijd meegegeven dat je hard moet werken. Ik ben me daardoor ook heel erg bewust van het belang van een job.

Je brengt zoveel tijd door op je werk. Daarom is het belangrijk om voor iedereen te streven naar werkbaar werk: veilig, beschermd én tegen een eerlijk loon. Ik ben blij dat de strijd voor de minimumlonen die we gevoerd hebben in het laatste sociaal overleg ook resultaat heeft geboekt. Want een loon om gewoon goed van te kunnen leven, dat is nog altijd niet voor iedereen een evidentie. Dat drijft mij echt om deze job te doen. 

(Het interview gaat verder onder de foto.)

Je blijft nog wel actief op nationaal niveau. Is het moeilijk om écht afscheid te nemen van de politiek?

Ik kan geen afscheid nemen van de politiek, daarvoor doe ik het te graag. Dat was ook nooit mijn opzet. Politiek is een passie. Je bent met mensen bezig en zet dingen mee in beweging. Dat drijft mij.

Nu ben ik lid van het nationale bureau en probeer ik zo mijn politiek engagement vorm te geven. Ik doe dat echt ontzettend graag. Daar komen de actuele politieke thema’s aan bod, de hete hangijzers. Ik vind het heel fijn om daar mee te debatteren. Je leert daar ook ontzettend veel.

Langs de andere kant doe ik ook enorm graag aan lokale politiek. Dat is zo mooi en dankbaar. Gelukkig is er ook in Hasselt een fantastisch team van Vooruit actief. Schepenen Marc Schepers en Habib El Ouakili verrichten super goed werk daar. Zij willen Hasselt echt doen groeien en delen dat met het team, en ik deel mijn ervaring uit Lommel met hen. Zo kan ik op lokaal niveau mijn steentje blijven bijdragen zonder een actief mandaat. 

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? Wat zou je graag nog verwezenlijken?

Een aantal zaken hebben de komende periode mijn focus. Ik vind het belangrijk dat we sport - een andere passie van mij - toegankelijk maken voor iedereen. Dat is één van mijn strijdpunten. Toen ik bij de vorige verkiezingen op de nationale lijst stond, voerde ik ook zeer actief campagne rond single- rechten. Ik ben zelf single en merk dat er nog te veel hiaten zijn in onze wetgeving. Het leven is heel duur voor alleenstaanden, zeker als het gaat over wonen.

Ook bij ABVV hebben we daar veel aandacht voor. Werken als single heeft gevolgen op verschillende vlakken. Op het terrein zie en hoor ik dat vaak. Ik wil die maatschappelijke stem laten spreken. 

Ik ben zelf single en merk dat er nog te veel hiaten zijn in onze wetgeving. Het leven is heel duur voor alleenstaanden

In je vrije tijd sport je heel veel en je bent ook co-founder van de Sahara City Run in Lommel. Haal jij daar je energie uit? 

Sport is net als politiek een enorme passie voor mij. Ik sport elke dag, al is het soms maar een halfuurtje en in mijn auto heb ik standaard loopkleren liggen. Ik haal daar bakken energie uit. 

Die passie probeer ik ook te delen met anderen, vooral via sociale media. Bewegen is zo belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. Dat is ook een engagement dat ik wil uitdragen in de politiek. De coronacrisis bewees hoe belangrijk onze gezondheid is en sport maakt daar deel van uit. Iedereen zou gelijke toegang moeten hebben tot sportfaciliteiten. Een stad kan zo ook haar publieke ruimte inrichten om mensen te motiveren actief te zijn, om de fiets te nemen of te voet te gaan. 

De Sahara City Run organiseer ik onder andere met Kris Verduyckt. Lommel heeft zoveel mooie natuur te bieden. Met de Sahara City Run loop je dwars doorheen het stadscentrum én de Lommelse Sahara. De volgende editie zal al de zesde zijn van onze Sahara City Run. 

(Het interview gaat verder onder de Instagrampost.)

Waar en wanneer was je het gelukkigst?

Ik ben een optimistisch persoon en probeer altijd in alles het geluk te zien. Zelf kreeg ik veel kansen en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Daarnaast heb ik fijne vrienden en een prachtige familie om me heen. De geboorte van de kindjes van mijn broer, vond ik een mooi moment. 

Ook als ik sport, voel ik dat geluk. Zo’n zes jaar geleden liep ik mijn eerste marathon in New York, ten voordele van Mediclowns. Dat was een ontzettend mooi project: Ik had daar zo naar toegeleefd, voor getraind en geld ingezameld. De sfeer die daar heerste was fantastisch. Heel New York komt de straat op om je aan te moedigen en supporters lopen een stukje met je mee doorheen de verschillende wijken. Een heel gelukkige ervaring! 

(Het interview gaat verder onder de Instagrampost.)

Wat is je favoriete reisbestemming?

Ik reis ontzettend graag want overal waar je komt, leer je iets. Ook op politiek vlak. Hoe wordt een stad vormgegeven en hoe wordt een samenleving gevormd. Ik ben ook echt een stadsmens. Mijn 3 favoriete steden zijn New York, Hong Kong en Parijs. Japan en Tel Aviv staan nog op mijn to- do lijst, eens het weer veilig kan.

Naast steden hou ik ook enorm van de natuur. Ik doe aan trail running in de bergen. Dat vind ik echt het toppunt van vrijheid, in de Alpen of in de Zwitserse bergen. 

Wie zijn jouw helden?

Sterke vrouwen die in de vuurlinie staan, een engagement opnemen en dat ongelofelijk goed doen, daar kijk ik enorm naar op. Alexandria Ocasio-Cortez in New York bijvoorbeeld, die tussen de mensen staat en dat zo gedreven doet. Of de premier van Nieuw- Zeeland, Jacinda Ardern, die een heel warm vrouwelijk leiderschap opneemt. 

Sterke vrouwen die in de vuurlinie staan, een engagement opnemen en dat ongelofelijk goed doen, daar kijk ik enorm naar op

Uiteraard kijk ik ook op naar echte sportvrouwen. Simone Biles die tijdens de Olympische Spelen zo’n machtig statement maakt en een pleidooi voor geestelijke gezondheid houdt. Jonge meisjes voelen zich daardoor heel gesteund, denk ik. Dat vond ik ongelofelijk sterk. Onze geestelijke gezondheid is zoiets kwetsbaar. Zowel maatschappelijk als in ons beleid hebben we daar nog heel wat bij te benen. Frank Vandenbroucke is daar alvast met de hervorming en extra financiële middelen top mee bezig. 

Wat is je dierbaarste bezit?

Heel cliché, maar daarom niet minder waar: mijn familie. Maar dat is eigenlijk geen bezit. Dan zou ik zeggen mijn gezondheid en mijn gezond lichaam. Mijn lichaam laat mij doen wat ik allemaal wil doen in het leven. Als ik ongezond of geblesseerd ben, voel ik me ook meteen ongelukkig. Dat is voor mij echt heel kostbaar.

Wat is je meest typerende eigenschap? 

Mijn gedrevenheid in quasi alles wat ik doe: in mijn job, politiek, sport. Ik zal er altijd voor gaan en het onderste uit de kan halen. Ik leef gedreven en eerder gulzig, en sta met een doel in het leven. Ik wil dingen verwezenlijken, samen met andere mensen. Ook dat is een essentiële rode draad doorheen mijn carrière.

Welke karaktertrek vind je het meest irritant bij anderen? 

Egoïsme. Zonder twijfel. Ik geloof in solidariteit. Dat zie je vandaag in de gezondheidscrisis maar ook in de politiek zie je dat. Je raakt alleen met z’n allen vooruit. Politiek is een verhaal van compromissen en je het algemeen belang laten primeren op eigenbelang. Ik kan me daar echt in opjagen. 

Wat is je guilty pleasure? Waaraan kan jij niet weerstaan?

Chocolade. Ik sport elke dag maar eet ook elke dag chocolade.

Wat is jouw motto?

“Alleen geraak je er snel maar samen geraak je verder.”

Meer weten over Loes? Volg haar op Twitter.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.