Nieuws

Conner: "1 mei is onze feestdag. Waarom vieren we dat eigenlijk?"

Ronny Wolfcarius

Thursday 28

April 2022 17:00

1 mei is onze feestdag. De feestdag van de socialistische beweging. Na jaren van uitbuiting gingen arbeiders op 1 mei 1890 de straat op en eisten ze een 8-urige werkdag. Conner Rousseau: “Ook vandaag blijven wij socialisten strijden voor hogere lonen en werkbaar werk. 1 mei is onze feestdag. 1 mei is onze strijd.”

Vreselijke werkomstandigheden & kinderarbeid

Tijdens de industrialisatie werkten mensen urenlang in fabrieken in de meest vreselijke werkomstandigheden. Ook kinderen moesten er werken. Ze klopten dagen van 15 uur of langer en werkten tegen een hongerloontje. De fabrieken waren vuil en gevaarlijk. Met vaak dodelijke werkongevallen als gevolg. 

Mensen werkten 15 uur of langer in gevaarlijke fabrieken. Zelfs kinderen moesten er werken.

Ook de woonomstandigheden van de arbeiders waren verschrikkelijk. Ze woonden in sloppenwijken, waar ze in een klein kamertje samenleefden met hele families. De sloppenwijken werden geplaagd door ziektes omdat er geen riolering was. 

De eerste 1 mei

De mensen waren het spuugzat. Op 1 mei 1890 kwamen Europese arbeiders en socialisten voor de eerste keer op straat. In verschillende landen, waaronder België, protesteerden ze en eisten ze een 8-urige werkdag. Ook de jaren daarna kwamen de socialisten op straat voor betere werkomstandigheden.

Op 1 mei 1890 eisten arbeiders een 8-urige werkdag.

Tijdens het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken. Daarom zingen we ook nog steeds het strijdlied De Internationale.

8-urige werkdag in België

De Belgische Werkliedenpartij streed jarenlang keihard voor de invoering van de 8-urige werkdag in België. Het was Joseph Wauters, een socialist, die op 14 juni 1921 de 8-urige werkdag invoerde.

Vanaf dan werkt iedereen officieel overal 8 uur per dag, zes dagen per week, 48 uur in totaal. Toch is de strijd voor betere werkomstandigheden nog niet gestreden. Dankzij de socialisten komt er betaald verlof in 1936, nieuwe werkmethodes in de jaren ‘50 en uiteindelijk een 38-urige werkweek in 2003.

Achiel Van Acker, “de vader van de sociale zekerheid”, voert in 1944 de sociale zekerheid in voor de privésector. Werknemers zijn verplicht aan te sluiten en zijn zo beschermd voor wanneer het fout gaat. Door het systeem heeft een werkloze bijvoorbeeld nog steeds recht op kinderbijslag. Een primeur in die tijd. De sociale zekerheid, zoals we die vandaag kennen, lijkt nog steeds heel erg op het stelsel van 1944.

LEES OOK Jos: “Ik herinner me nog dat Antwerpen helemaal rood kleurde op 1 mei” >

Onze strijd voor hogere lonen en werkbaar werk gaat voort

“Geen enkele regering investeerde zoveel in de koopkracht van de mensen als deze regering met socialisten. Maar ons werk is nog niet af. Het principe van een tijd voor werken, een tijd voor ontspanning en een tijd voor rust, staat constant onder druk”, reageert Voorzitter Conner Rousseau

Met socialisten in de regering zullen de lonen altijd meestijgen met de facturen.

“Wij socialisten blijven strijden voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. Met socialisten in de regering zullen de lonen altijd meestijgen met de facturen. We verhoogden de minimumlonen, verlaagden de lasten op middeninkomens waardoor je meer nettoloon overhoudt en verlengden het ouderschapsverlof. Met de arbeidsdeal zorgden we bovendien voor meer vrijheid om werk en privé te combineren en zorgden we voor een betere sociale bescherming van fietskoeriers. Want wie hard werkt, moet erop vooruitgaan.”

De wantoestanden bij pakjesbedrijven als PostNL tonen vandaag opnieuw aan dat we er nog niet zijn. “De getuigenissen van medewerkers zijn hallucinant. Zo’n onmenselijke behandeling is onaanvaardbaar. Dat kan echt niet. We leven toch in de 21e eeuw, dacht ik?”

Vooruit blijft strijden voor hogere lonen en werkbaar werk. Daar draait 1 mei om.
1 mei is onze feestdag. 
1 mei is onze strijd.

Strijd je mee?
Kom af naar onze activiteiten, check de agenda hier.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.