Nieuws

Vooruit strijdt tegen racisme en discriminatie

Ronny Wolfcarius

Monday 21

March 2022 16:19

Op de vooravond van de Internationale Dag Tegen Racisme, op 20 maart, protesteerden mensen over het hele land tegen racisme. Ook met Vooruit namen we deel aan die betoging. “In het parlement konden we gelukkig al een wet stemmen die racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakt”, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys.

We herinneren ons allemaal nog de racistische haatspraak tegen Vincent Kompany na de voetbaltopper Club Brugge-Anderlecht op 19 december 2021. “Ik ben gedegouteerd”, reageerde Kompany na afloop van de wedstrijd. 

Nog elke dag worden mensen gediscrimineerd op basis van huidskleur of afkomst. Bij het zoeken naar een job of zoeken naar een woning. Racisme zit helaas nog diepgeworteld in onze samenleving. Vooruit was zondag aanwezig op verschillende protesten in ons land om samen te strijden tegen racisme. 

Onderneem actie

Ook Romelu Lukaku reageerde op de racistische haatspraak tegen Vincent Kompany: “F*ck jullie met jullie hashtags, onderneem nu eens echt actie.” En gelijk heeft hij. We moeten actie ondernemen om racisme écht aan te pakken. Niet alleen op de Dag Tegen Racisme, maar elke dag moeten we ons keihard verzetten tegen racisme. 

 LEES OOK  Astrid De Bruycker: “Breek de stilte tegen racistische haatspraak”  >

Vooruit pakt discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt aan door dit in kaart te brengen én streng te bestraffen. Dat is nodig. Zo ondervond Bouba Kalala racisme tijdens zijn zoektocht naar een woning. Hij wilde een appartement bezichtigen, maar kreeg geen antwoord op zijn mail. 

Praktijktests werken bij het zoeken naar een woning

Bouba: “Na een mail onder mijn eigen naam, mailde ik ook onder de naam Yanni Vandenbrouck. Binnen de 2 uur kreeg ik reactie om te komen kijken naar het appartement. Mijn eerste mail, onder de naam Bouba, bleef onbeantwoord.” 

 De mail van Bouba Kalala voor een appartement bleef onbeantwoord. Yanni Vandenbrouck kreeg binnen de 2 uur een antwoord. 

Een Vlaamse naam krijgt dus wél reactie. Dagelijks vinden mensen daardoor geen woning of krijgen ze niet de kansen die ze verdienen. Bouba’s verhaal en dat van zoveel anderen toont aan dat praktijktesten nodig zijn én werken.

Discriminatie op onze huurmarkt daalt wanneer verhuurders weten dat ze controle krijgen. Dat bewijzen de praktijktesten in Gent en Antwerpen. Het gedrag van discriminerende verhuurders moet veranderen. Verhuurders die na een bezwarende praktijktest toch nog steeds discrimineren, moeten dan ook streng aangepakt worden.

Praktijktests werken bij het zoeken naar werk

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een niet-Vlaamse naam nog te vaak discriminatie ondervinden op de arbeidsmarkt. Dat geldt vooral voor mensen met een Marokkaanse of Slowaakse naam. 

“We verspillen talent door discriminatie op basis van afkomst”, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys. “Praktijktesten, ook op de arbeidsmarkt, zijn onmisbaar. Die praktijktesten kunnen we nu eindelijk doeltreffend uitvoeren bij sollicitaties en op de werkvloer. 

Het parlement keurde een wet goed die doeltreffende praktijktests mogelijk maakt. We breiden die praktijktests nu ook uit naar alle vormen van discriminatie: niet alleen huidskleur of afkomst, ook naar leeftijd, gender en handicap. Op die manier kan iedereen zijn talent ten volle gebruiken en ontwikkelen”, besluit Anja. 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Lokale actie

Ook lokaal verzet onze beweging zich tegen racisme en discriminatie. Zo lanceerden we in Gent het Actieplan Antidiscriminatie en Antiracisme. 

Het plan bestaat uit 30 acties om discriminatie en racisme te bestrijden. Het doel is daarbij om het gedrag van daders aan te pakken en racisme uit onze samenleving te verdrijven. Ook voor omstanders is er een belangrijke rol weggelegd: zij moeten ingrijpen. Zo staat het slachtoffer niet alleen, merkt de dader meteen dat zijn gedrag ontoelaatbaar is en stellen we een duidelijk signaal.

Allemaal samen strijden we tegen racisme. Niet alleen op de Dag Tegen Racisme, maar elke dag. Want voor racisme is er geen plaats in onze samenleving.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.